Πολιτική

Πώς πυροδοτήθηκε η ένταση στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Πώς πυροδοτήθηκε η ένταση στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: Ψυχρό το κλίμα μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Στέφανου Κασσελάκη στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κώστα Σημίτη © Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi

Η ένταση αυξάνεται και λόγω της ευρωκάλπης που πλησιάζει.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ένας αδιαφορούσε για τον άλλον. Αίφνης, ο Νίκος Ανδρουλάκης άρχισε να γίνεται περισσότερο επιθετικός, χρησιμοποιώντας την υποτιθέμενη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διορίσει υπουργό τον Στέφανο Κασσελάκη: «Έχουμε ένα κόμμα, που στο όνομά του αναφέρει τον όρο «ριζοσπαστική Αριστερά», στελέχη του προτείνουν να γίνουν σοσιαλδημοκράτες και ο πρόεδρός του, σύμφωνα με τα λεγόμενα του στενότερου συνεργάτη του, ήταν υποψήφιος υπουργός της Νέας Δημοκρατίας. Για μένα όλα αυτά δείχνουν έναν καμβά, που στέλνει ένα μήνυμα στην κοινωνία: Είναι μονόδρομος για να έχει αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ», τόνισε με χαρακτηριστικό τρόπο.

Στην δική του συνέντευξη σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το γάντι: «Aς πει πρώτα ο ίδιος τι θα κάνει έναντι του Πρωθυπουργού ο οποίος τον έχει ως εκβιαζόμενο πρόεδρο της ήσσονος αντιπολίτευσης», ανέφερε μεταξύ άλλων σχετικά με το κάλεσμα Ανδρουλάκη στους προοδευτικούς πολίτες μετεκλογικά.

Γνωρίζοντας ότι το θέμα αποτελεί κόκκινο πανί για τη Χαριλάου Τρικούπη, η πλευρά Ανδρουλάκη ενοχλήθηκε από τη δημοσιοποίηση κάποιων από τις συζητήσεις που έκαναν κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, αναφέροντας βασανιστικά τον Κασσελάκη, μια στροφή από την καθαρά πολιτική και προσωπική αδιαφορία. Ο εκνευρισμός αυτός αποτυπώνεται και στην απάντηση της πλευράς του ΠΑΣΟΚ, η οποία χαρακτηρίζει τον Κασσελάκη “Πολάκη made in USA” και τον καλεί να αποκαλύψει τη δανειακή του σύμβαση με το κόμμα και το λεπτομερές πόθεν έσχες του:

«Ο κ. Ανδρουλάκης δέχθηκε προ μηνών τον κ. Κασσελάκη μετά από αίτημα του, όπως επέβαλλε ο πολιτικός πολιτισμός, και στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, του εξήγησε αναλυτικά όλα τα νομικά βήματα, στα οποία προέβη ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως το σκάνδαλο των υποκλοπών. Από τα λεγόμενά του φαίνεται ότι είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να καταλάβει», ανέφεραν τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. «Ο ένθερμος οπαδός και παρ’ ολίγον Υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλό θα ήταν να βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό, ώστε να μην θυμίζει τον ψηφιακό βούρκο της ΝΔ».

Στην πραγματικότητα, η ανανεωμένη αντιπαλότητα μεταξύ των δύο στρατοπέδων έχει επίσης ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το τι θα συμβεί μετά τις ευρωεκλογές – όταν όλες οι δυνάμεις καταμετρηθούν στην κάλπη, όταν ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος και αποκαλυφθούν οι νέοι συσχετισμοί στο εκλογικό σώμα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης άνοιξε τη συζήτηση πριν από λίγες ημέρες χαρακτηρίζοντας το κόμμα του (και κατ’ επέκταση τη γενιά του και τον ίδιο) ως πόλο που θα μπορούσε να ηγηθεί της συγκρότησης ενός μετώπου “από την κοινωνία”, αν επιβεβαιωθεί η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει να γίνουν όλα τα απαραίτητα για να γίνει ο κύριος πόλος αντιπολίτευσης στη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αν ο προοδευτικός κόσμος αντιδράσει θετικά στα λόγια του Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ έρθει δεύτερο στις ευρωεκλογές, στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος στη μάχη για την ηγεσία του προοδευτικού χώρου. Γι’ αυτό και ο Στέφανος Κασσελάκης πέταξε το γάντι προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη.

Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για έναν ανεξάρτητο και πολιτικά αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ που θα διεκδικήσει μόνος του την εξουσία ως μια προσπάθεια να “κλείσει ο δρόμος” προς το ΠΑΣΟΚ – να αποφύγει δηλαδή το αφήγημα της συμμαχίας που υποτίθεται ότι κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ τις εθνικές εκλογές. Ο κ. Κασσελάκης προσπάθησε να αντικρούσει τις προθέσεις του κ. Ανδρουλάκη επισημαίνοντας πως “ο προοδευτικός κόσμος θα εκφραστεί μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις επόμενες εθνικές εκλογές ως ανανεωμένο αυτόνομο κόμμα για αυτοδύναμη κυβέρνηση”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments