Πολιτική

Η στρατηγική της κυβέρνησης στο δρόμο προς την ευρωκάλπη

Η στρατηγική της κυβέρνησης στο δρόμο προς την ευρωκάλπη

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πολιτικές και επικοινωνιακές προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για να βγει στο προσκήνιο ενόψει των ευρωεκλογών, τόσο για να επικοινωνήσει τις θέσεις της κυβέρνησης στους πολίτες όσο και για να ενισχύσει προσωπικά την αλληλεπίδρασή του με το κομματικό ακροατήριο, και οι τελευταίες του παρεμβάσεις το αποδεικνύουν.

Τόσο στην πρώτη για φέτος «βόλτα» του εντός Αττικής όσο και στην πρώτη για το 2024 διαδικτυακή ανασκόπηση εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός έδειξε τη «σύγκλιση» της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές επιδόσεις σε όλα τα πεδία ως τον κεντρικό στόχο της δεύτερης τετραετίας του και εμμέσως έδωσε στην κυβερνητική και κομματική ομάδα νέο σινιάλο για πιο γρήγορο βηματισμό.

 Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η εθνική αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει ανατρέψει τις ισορροπίες της νομοθετικής πρωτοβουλίας και δοκιμάζει τις αντοχές της πλειοψηφίας, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι αναλαμβάνει την πολιτική πρωτοβουλία σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό και σπεύδει να ανοίξει τη βεντάλια των παρεμβάσεων ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, της τελευταίας κρίσιμης μάχης της τετραετίας του, προτείνοντας τέσσερις εντολές που θέτουν ευρύτερα (πολιτικά και επικοινωνιακά) τη “γραμμή” του κυβερνώντος κόμματος: αναγνώριση και προσήλωση στις δυσκολίες της κοινωνίας με κυρίαρχο το «τέρας», όπως είπε, της ακρίβειας στα ράφια τροφίμων, προβολή πεπραγμένων, θετικός λόγος για την επόμενη μέρα και προσήλωση στο αφήγημα της «ισχυρής μεταρρυθμιστικής ορμής», κατά την αποστροφή του, με την πρόσκληση στο επόμενο πεντάμηνο να παράγεται χειροπιαστό αποτέλεσμα.

 Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην “ιδιαίτερη σημασία” της επικείμενης πολιτικής αναμέτρησης. Σε μια εποχή που “οι πολίτες αναρωτιούνται ποιο κόμμα, ποιος αρχηγός μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα την Ελλάδα, να κρατήσει το αποτύπωμα της χώρας ψηλά και ταυτόχρονα να φέρει στη χώρα μας τα χρήματα που της αξίζουν”, είπε ο πρωθυπουργός.

Αυτές οι διατυπώσεις πηγαίνουν σαφώς προς την κυβερνητική μηχανή, από την οποία το Μαξίμου ζητάει αναμμένες μηχανές χωρίς σημάδια χαλαρότητας, μπροστά σε μια – παραδοσιακά πιο χαλαρή – πολιτική αναμέτρηση, όπως είναι οι ευρωεκλογές.

Στο πλαίσιο του “στίγματος” των μεταρρυθμίσεων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη κοινοβουλευτική “μάχη” για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και σε “νομοσχέδια-κλειδιά” που πρόκειται να συζητηθούν νωρίτερα μέσα στο έτος και “υπηρετούν τον στόχο της αλλαγής για τους πολλούς, έστω και αν κάνουν κάποιους να νιώθουν άβολα”.

Την επένδυση της κυβέρνησης στον θετικό λόγο πιστοποιούν οι στοχευμένες αναφορές μεταξύ άλλων στο μέτωπο της απασχόλησης («η ανεργία και τον Νοέμβριο του 2023 παρέμεινε κάτω από το 10%»), στα προγράμματα «Εξοικονομώ» («αυξήσαμε τον προϋπολογισμό από 300 εκατ. στα 422 εκατ.»), στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου («γίνεται με ρυθμό που ξεπέρασε την προσθήκη μιας υπηρεσίας την ημέρα»), στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Ολους 2024» («η αξία των vouchers αυξάνεται από 150 ευρώ σε 200 ευρώ και διευρύνεται το κριτήριο του εισοδήματος κατά 3.000 ευρώ»).

 Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει δημοσίως ότι η καταπολέμηση της φτώχειας αποτελεί “απόλυτη προτεραιότητα” και έχει ριχτεί στη “μάχη” για τα προς το ζην, παρά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης. ‘Πολεμάμε αυτούς που εκμεταλλεύονται τη χρόνια αδυναμία της αγοράς και προσπαθούν να πατάξουν τα πραγματικά παγκόσμια προβλήματα. Το κράτος έχει τη δύναμη και τους μηχανισμούς ελέγχου για να ασκήσει έλεγχο στην αγορά”, δήλωσε από το Γαλάτσι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments