Διεθνή

NYT: Τι θα σηματοδοτούσε για τον Μπάιντεν μια υποψηφιότητα Τραμπ

NYT: Τι θα σηματοδοτούσε για τον Μπάιντεν μια υποψηφιότητα Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Rollingstone.com

Ανησυχία στις γραμμές των Δημοκρατικών προκαλεί μια ακόμη υποψηφιότητα του αμφιλεγόμενου Ρεπουμπλικάνου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι τοξικός και πολωτικός. Και μόνο η παρουσία του στις εκλογές για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών τον ερχόμενο Νοέμβριο θα ήταν ισχυρό κίνητρο για πολλούς ψηφοφόρους ώστε να στηρίξουν τον Τζο Μπάιντεν, αναφέρουν οι New York Times σε ανάλυσή τους με τίτλο «Για τον Μπάιντεν, άλλη μία υποψηφιότητα Τραμπ παρουσιάζει ευκαιρίες και μεγάλο ρίσκο».

Το ενδεχόμενο της επιστροφής του πρώην προέδρου στον Λευκό Οίκο έχει τρομοκρατήσει πολλούς ανθρώπους στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους είναι πολλοί δυσαρεστημένοι Δημοκρατικοί και ανεξάρτητοι, οι οποίοι πιθανότατα θα ενταχθούν στο στρατόπεδο του νυν προέδρου για να αποτρέψουν το εφιαλτικό σενάριο της εκ νέου ανάληψης της εξουσίας από τον Τραμπ, τονίζει η εφημερίδα.

Αυτή η αποστροφή προς το πρόσωπο του Τραμπ, σε συνδυασμό με τις πολιτικές τους προσδοκίες ενόψει των γενικών εκλογών, προκάλεσε στους Δημοκρατικούς ένα παράδοξο συναίσθημα διχασμού αυτή την εβδομάδα, κατά την έναρξη της κούρσας των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με τους ΝΥΤ.

Κανείς τους δεν θα έκλαιγε αν έβλεπε τον Τραμπ να χάνει από τη Νίκι Χέιλι, η οποία κατεβαίνει ξανά στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χάμσαϊρ την επόμενη εβδομάδα.

Η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας αξιολογήθηκε ως μη επικίνδυνη για τη δημοκρατία, όπως κατηγορούν τον Τραμπ. Ωστόσο, αν τελικά κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, η Χέιλι μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερο εκλογικό κίνδυνο για τον Μπάιντεν.

Η κατάσταση, από την άλλη, αναπόφευκτα θυμίζει το πάθημα του 2016. Τότε, πολλοί Δημοκρατικοί δεν δυσαρεστήθηκαν ιδιαίτερα όταν ο Τραμπ είχε κερδίσει την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών. Είχαν εκτιμήσει λανθασμένα, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ότι η χώρα δεν θα εξέλεγε για πρόεδρο έναν ασταθή τηλεοπτικό σταρ ο οποίος επιδιδόταν σε ρατσιστικά ξεσπάσματα και απαξίωνε την πολιτική. Το εκλογικό αποτέλεσμα τους διέψευσε.

Οκτώ χρόνια αργότερα, οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει σε έναν ηττημένο πρόεδρο, ο οποίος, παρά την αποτυχία του στις προεδρικές εκλογές, παρέμεινε παράνομα στην εξουσία ενθαρρύνοντας τον βίαιο όχλο.

Ερευνα του CBS News την Κυριακή έδειξε ότι η Χέιλι θα αποτελέσει μεγαλύτερη εκλογική «απειλή» για τον Μπάιντεν συγκριτικά με τον Τραμπ. Εχει πλεονέκτημα οκτώ μονάδων έναντι του νυν προέδρου σε μία υποθετική αναμέτρηση (53% έναντι 45%).

Πολλοί Δημοκρατικοί πιστεύουν πως η Χέιλι θα είναι η πιο δύσκολη αντίπαλος, αλλά ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο νίκης του Τραμπ, ο οποίος έχει κάνει λόγο για “24ωρη δικτατορία” και έχει απειλήσει με αντίποινα κατά των εχθρών του σε περίπτωση επανεκλογής του.

Σε αντίθεση με το 2016, οι Δημοκρατικοί δύσκολα θα μπορέσουν να ισχυριστούν ότι δεν είδαν τον Τραμπ να έρχεται.

«Η ομάδα Κλίντον δεν κατάφερε να κατανοήσει έγκαιρα ότι το λαϊκιστικό κίνημα διαμαρτυρίας και λευκού εθνικισμού δεν θα ήταν εύκολος αντίπαλος στην κάλπη» τονίζει η Ντόνα Μπραζάιλ, στέλεχος των Δημοκρατικών.

Πλέον, το κίνημα έχει εξελιχθεί «σε πόλεμο πολιτισμών με δύο στρατόπεδα: είτε υπέρ του Τραμπ είτε εναντίον του», προσθέτει η Μπραζάιλ, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει μέση λύση».

Από την αρχή, ο Μπάιντεν συμπεριφέρθηκε σαν να περίμενε να κατέβει ξανά υποψήφιος εναντίον του Τραμπ και κατέστησε σαφές ότι είχε κίνητρο να νικήσει ξανά τον Τραμπ. Πρόσφατα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ίσως να μην είχε θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία αν ο Τραμπ δεν είχε προσπαθήσει να επανέλθει.

«Θα ήταν ανόητο να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε ποιος Ρεπουμπλικανός θα ήταν καλύτερος αντίπαλος για τους Δημοκρατικούς», σχολίασε από την πλευρά του ο Μο Ελάιθι, πρώην στέλεχος των Δημοκρατικών και νυν εκτελεστικός διευθυντής του Georgetown Institute of Politics and Public Service.

“Η πόλωση στην πολιτική μας ζωή σημαίνει ότι ό,τι και να γίνει, η αντιπολίτευση είναι κοντά: “Ας σταματήσουμε να προσπαθούμε να εκλέξουμε την αντιπολίτευση και ας επικεντρωθούμε στον υποψήφιο που υποστηρίζουμε. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η μάχη θα είναι σημαντική”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments