Πολιτική

Η Ελλάδα παρεμβαίνει σε Αίγυπτο και Ιορδανία

Η Ελλάδα παρεμβαίνει σε Αίγυπτο και Ιορδανία

Πηγή Φωτογραφίας: [365868] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 4η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Επισκέψεις του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Γιώργου Γεραπετρίτη σε Αμμάν και Κάιρο

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με στόχο την έναρξη συζητήσεων για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, με επίκεντρο την προστασία των αμάχων, την ανθρωπιστική βοήθεια, την αποφυγή της κλιμάκωσης της κρίσης και την επόμενη μέρα του πολέμου, με τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα προ του 1967 σύνορα, ήταν η ατζέντα της επίσκεψης του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Αμμάν και της χθεσινής του συνάντησης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.

Στις δηλώσεις του ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι τα σενάρια εκτοπισμού του πληθυσμού των Παλαιστινίων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, επισημαίνοντας πως όλοι πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για την αποκλιμάκωση της κρίσης και την αποφυγή περιφερειακής ανάφλεξης.

Τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου υπογράμμισε από την πλευρά του και ο Σαφάντι, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της για τον τερματισμό του πολέμου, αφού, όπως είπε, η κατάσταση στη Γάζα έχει συνέπειες ως προς την αξιοπιστία του διεθνούς δικαίου και έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σήμερα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει ακρόαση με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και αύριο θα συναντηθεί με τον βασιλιά Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο για να ολοκληρώσει την περιοδεία του με επίκεντρο τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το θέμα της Λιβύης θα συζητηθεί επίσης αύριο μεταξύ του κ. Γεραπετρίτη και του Σ. Σούκρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλ. Μπαιρακτάρ, ο οποίος βρέθηκε στην Τρίπολη για την ενεργειακή και οικονομική σύνοδο κορυφής της Λιβύης, υποστήριξε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Λιβύη να αναπτύξει το ενεργειακό δυναμικό της.

Αναφερόμενος στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο κατανόησης και στο μνημόνιο υδρογονανθράκων των δύο χωρών, ο Μπαϊρακτάρ μίλησε για την προθυμία της Τουρκίας να δραστηριοποιηθεί “στα λιβυκά ύδατα” και σημείωσε ότι “μπορούν να επιτευχθούν πιο οικονομικά, αποτελεσματικά και ταχύτερα αποτελέσματα” μέσω των τουρκικών πλοίων εξερεύνησης.

Η Τουρκία και η Λιβύη «θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς στον τομέα της ενέργειας με πιο μακροπρόθεσμο και βιώσιμο τρόπο» υποστήριξε ο Μπαϊρακτάρ, για να τονίσει ότι δεν αναφέρεται μόνο στους υδρογονάνθρακες, αλλά και σε άλλους τομείς συνεργασίας, με την Αγκυρα να έχει ιδιαίτερα ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση Ντμπέιμπα. Σύμφωνα δε με τον Μπαϊρακτάρ, η Αγκυρα θέλει να διεξαγάγει «έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τρίτες χώρες». Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά η Αθήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments