Γεωπολιτικά

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν φιλοδοξεί «μια καλύτερη επόμενη μέρα μετά τον Νετανιάχου»

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν φιλοδοξεί «μια καλύτερη επόμενη μέρα μετά τον Νετανιάχου»

Πηγή Φωτογραφίας: U.S. President Joe Biden delivers remarks on the economy at the IBEW Local 26 in Lanham, Maryland, U.S., February 15, 2023. REUTERS/Evelyn Hockstein

Ο Μπαίντεν φέρεται να θεωρεί μονόδρομο την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έλαβε διαβεβαιώσεις από τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για την αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Ο μπιν Σαλμάν συμφώνησε επίσης σε εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, θέτοντας ως προϋπόθεση την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν συμφωνεί με αυτό και η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιλαμβάνεται ότι για να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της στην περιοχή, πρέπει να περιμένουμε για την κυβέρνηση χωρίς τον νυν πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε ξεχωριστά με τον πρόεδρο της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, κάνοντας σαφές το μήνυμα

Η δυσαρέσκεια μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Νετανιάχου αυξάνεται, καθώς απόψε (ξημερώματα Πέμπτης) αναφέρθηκε στο NBC ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται για να «δημιουργήσουν μια νέα υποδομή» με άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους, εν αναμονή της κυβέρνησης που θα έρθει μετά τον Νετανιάχου. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο κορυφαίος διπλωμάτης Α. Μπλίνκεν συναντήθηκε ξεχωριστά με τον πρόεδρο της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, κάνοντας σαφές το μήνυμα: «Με τον Νετανιάχου ή με όποιον συμφωνήσει».

Ο Μπλίνκεν έλαβε τις υποσχέσεις της ανοικοδόμησης της Γάζας με τίμημα ένα παλαιστινιακό κράτος

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έλαβε δέσμευση από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλους τέσσερις Άραβες ηγέτες να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο. Επιπλέον, οι Άραβες ηγέτες συμφώνησαν ακόμη και να υποστηρίξουν μια νέα και μεταρρυθμισμένη παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα διασφαλίσει την ασφάλεια της Γάζας. Αυτό υποννοεί να μην αποτελεί η Χαμάς μέλος της πολιτικής λύσης της επόμενης ημέρας.

Επιπλέον, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος προσφέρθηκε να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ ως μέρος της συμφωνίας για την αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας, βοηθώντας στην εξομάλυνση και με άλλα αραβικά κράτη, αλλά υπό τον όρο ότι ο Νετανιάχου θα επιτρέψει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν στο NBC ότι ο Μπλίνκεν ενημέρωσε τον αμερικανό Πρόεδρο για τις λεπτομέρειες.

Ο Μπαίντεν φέρεται να θεωρεί μονόδρομο την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διεξάγουν συζητήσεις με τους Άραβες ηγέτες, αλλά ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι η ελπίδα του Μπάιντεν για την αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής περιλαμβάνει πλέον την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους. Ως αποτέλεσμα, οι φιλοδοξίες του προέδρου για περιφερειακή ειρήνη θα πρέπει να περιμένουν την κυβέρνηση μετά τον Νετανιάχου. Σύμφωνα πάντα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στο αμερικανικό δίκτυο.

Πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες μεταξύ Μπλίνκεν και Νετανιάχου παραδέχτηκε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο του πρωθυπουργού», αλλά ξεκαθάρισε απερίφραστα ότι η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία δεν θα γίνει αποδεκτή κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κυβέρνησης. «Προσέχω να μην υποθέσω ότι το Ισραήλ θα ακυρώσει τη συμφωνία», δήλωσε η πηγή. «Αν υποθέσουμε ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον στη Γάζα μετά τον πόλεμο και ότι οι Σαουδάραβες και άλλες μετριοπαθείς αραβικές χώρες επενδύσουν στη Γάζα και εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, αυτό θα αλλάξει το παιχνίδι».

Ειρήνη με τον Λίβανο – Πριόνισμα της καρέκλας του Νετανιάχου – Παλαιστινιακό κράτος με όποιον Ισραηλινό ηγέτη το αποδεχθεί Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν στο NBC News ότι ο υπουργός Εξωτερικών επέστρεψε στην Ουάσινγκτον έχοντας λάβει αρνητική απάντηση από τον Νετανιάχου σε όλα τα αιτήματα της κυβέρνησης εκτός από ένα: την συμφωνία ότι το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να θέσει τις βάσεις με άλλους ισραηλινούς ηγέτες και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών εν αναμονή μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης μετά τον Νετανιάχου. Σε μια προσπάθεια να εργαστεί γύρω από τον Νετανιάχου για να επιτύχει την ειρήνευση, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης μεμονωμένα με μέλη του πολεμικού του υπουργικού συμβουλίου και άλλους ισραηλινούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ. Αρκετοί ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο NBC News ότι ο Νετανιάχου «δεν θα είναι εκεί για πάντα».

Οι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι ο Μπλίνκεν ξεκίνησε σκόπιμα το ταξίδι της περασμένης εβδομάδας στη Μέση Ανατολή επισκεπτόμενος τα αραβικά έθνη και όχι το Ισραήλ, προκειμένου να φέρει στον Νετανιάχου μια ενιαία αραβική μεταπολεμική πρόταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments