ΑΠΟΨΕΙΣ

Συνέδριο πολιτικής αλλαγής

Συνέδριο πολιτικής αλλαγής

Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI),Γράφει στο pagenews.gr ο Διονύσης Τεμπονέρας,Μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Γράφει στο pagenews.gr ο Διονύσης Τεμπονέρας,Μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για την μετέπειτα πορεία του κόμματος. Τα πολύ δύσκολα γεγονότα του τελευταίου εξαμήνου, σε συνδυασμό με την διαρκώς επεκτεινόμενη πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, καθιστούν το συνέδριο του Φεβρουαρίου, ενδεχομένως την τελευταία ευκαιρία για δημοσκοπική και εκλογική ανάκαμψη.

Βασικό στόχο μας αποτελεί η διαμόρφωση μιας νέας, μεγάλης, συμπεριληπτικής  Αριστεράς που θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Απαιτείται να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης. Χρειαζόμαστε σύνθεση όσον αφορά τα ρεύματα της Αριστεράς που ενυπάρχουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι μόνο. Ο φορέας πρέπει να αποτελέσει τον επισπεύδοντα στην δημιουργία ενός ευρύτερου δημοκρατικού μετώπου, με διεργασίες στη βάση της κοινωνίας που θα συσπειρώνει γύρω του τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Χρειαζόμαστε υπέρβαση όσον αφορά την ανάγκη προσανατολισμού μας στις νέες, μεγάλες, διαιρετικές τομές που έρχονται από το μέλλον. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η νέα μεγάλη Αριστερά, πρέπει να καταθέσει μια συνολική «alternative» με βάση τα νέα δεδομένα ( Γεωπολιτική, κλιματική κρίση, ΑΙ, Ρομποτική κτλ. ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να μείνει κόμμα εναλλακτικής διακυβέρνησης και όχι κόμμα καλύτερης διαχείρισης της κρίσης. Δεν χρειαζόμαστε ούτε μια Ααριστερά της διαμαρτυρίας και της περιχαράκωσης ούτε την επάνοδο σε μια προβληματική σοσιαλδημοκρατία ενός ρευστοποιημένου εκσυγχρονισμού.

Ο στόχος είναι να μετατραπεί η υπάρχουσα κοινωνική προοδευτική πλειοψηφία, σε πολιτική πλειοψηφία.

Για να επιτευχθεί ο στόχος πρέπει να προκύψει ο προσδιορισμός  των τάξεων και στρωμάτων που θέλουμε να εκφράσουμε μέσα από  την αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου με δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών στο παραγόμενο αποτέλεσμα και δεσμευτική πρόσβαση όλων  στην κοινωνική πρόοδο. Σήμερα πρέπει να μιλήσουμε ξανά με όρους κοινωνικής και ταξικής συμμαχίας. Οι εργαζόμενοι(με μπροστάρηδες τους ανθρώπους της επισφάλειας, το precariato, η νεολαία, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι άνεργοι είναι το ταξικό μπλοκ, το οποίο πρέπει να έρθει στην εξουσία. Δεν είμαστε μόνο με τους φτωχούς, είμαστε με τους πολλούς, τους ανθρώπους της εργασίας και της δημιουργίας.

Πρέπει να μιλήσουμε με όρους οργανικής σύνδεσης «εθνικού και κοινωνικού». Με όρους επανάκτησης της πολιτικής διαδικασίας, από την οργανωμένη κοινωνία. Είναι με τέτοιους όρους, που πρέπει να αρθρωθεί ο λόγος μας και η δράση μας, όχι με όρους αυτοαναφορικούς, ούτε με όρους της δεξιάς.

Το συνέδριό μας πρέπει να αποτελέσει κοινωικοπολιτικό γεγονός. Πρέπει να γίνει διάλογος στη βάση, να μιλήσουν δημοκρατικά όλα τα μέλη του κόμματος. Να μιλήσουν για όλα, για την κατεύθυνση, για το ύφος, για το πολιτικό σχέδιο, για τις σύγχρονες αντιθέσεις και τις διαιρετικές τομές, για το μοντέλο του κόμματος, για τις νέες προκλήσεις του αιώνα μας.

Πρέπει να “λάμψει” η δημοκρατία. Τα μέλη, να πάρουν το νέο φορέα στα χέρια τους, ο νέος φορέας να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι μόνο μιας περίκλειστης γραφειοκρατίας.

Τώρα είναι η ώρα το έκτακτο συνέδριο να συζητήσει την κατάργηση των γραφειοκρατικών πλέον τάσεων και την αντικατάσταση τους με τη δημιουργική συμβολή  ρευμάτων σκέψης που  θα μπορούν να δημιουργούνται, να υφίστανται ad hoc και να λειτουργούν, από συνέδριο σε συνέδριο.

Οι επιλογές και ο αποφάσεις του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου το επόμενο διάστημα οδηγούν αποκλειστικά σε δύο δρόμους:

Είτε σε επανίδρυση της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης ή σε ενταφιασμό τους, όπως και των λαϊκών και εθνικών αναγκών και δικαίων, μέσα από ένα δίπολο δεξιάς- ακροδεξιάς, το οποίο ήδη, στήνει το κατεστημένο.

Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει, ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον ίδιο τον φορέα, για τον δημοκρατικό χώρο, αλλά και για όλη την κοινωνία.

Είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

*Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments