Πολιτική

Μητσοτάκης: Οι σταθμοί του επενδυτικού ταξιδιού σε Νταβός, Ν. Υόρκη και Ινδία

Μητσοτάκης: Οι σταθμοί του επενδυτικού ταξιδιού σε Νταβός, Ν. Υόρκη και Ινδία

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Με "όπλο" τις ικανοποιητικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να έχει ένα κλειστό πρόγευμα εργασίας στη Νέα Υόρκη με διαχειριστές κεφαλαίων και εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών.

Την Ελλάδα ως νέο σημαντικό διεθνή επενδυτικό προορισμό συνεχίζει να παρουσιάζει στην παγκόσμια επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Μετά το Νταβός, ο πρωθυπουργός ετοιμάζει βαλίτσες για τη Νέα Υόρκη, όπου θα μεταβεί την προσεχή Τετάρτη, προκειμένου, όπως τόνισε ο ίδιος, «να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε και στους Αμερικανούς επενδυτές τη μεγάλη επιτυχία της ελληνικής οικονομίας και να κεφαλαιοποιήσουμε τις σημαντικές θετικές εξελίξεις των τελευταίων ετών».

Το μήνυμα, εξάλλου, που έστειλε προχθές από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για το άμεσο μέλλον ήταν σαφές: «Εχουμε την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, μια πολύ ισχυρή εντολή να εφαρμόσουμε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσουμε και να διατηρήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αλλάξουμε πραγματικά τον ιστό της χώρας και να την κάνουμε μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα». Στη δε συνέντευξη που παραχώρησε από την Ελβετία στο Bloomberg ανέφερε χαρακτηριστικά πως «βρισκόμαστε στην αρχή ενός μακροχρόνιου κύκλου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία» και προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά, ως μέρος μάλιστα της απάντησης στο δημογραφικό πρόβλημα.

Οι τομείς στους οποίους δίνει ιδιαίτερη έμφαση η ελληνική κυβέρνηση στις συνομιλίες που έχει με ξένους επενδυτές είναι ιδίως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συνολικά το ενεργειακό κομμάτι και οι νέες τεχνολογίες, καθώς και η ψηφιακή μετάβαση. Πρόκειται, εξάλλου, για δύο τομείς που αθροιστικά θα χρηματοδοτηθούν στη χώρα μας με πάνω από 20 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. Μια πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με ακαδημαϊκούς που σχετίζονται με τον χώρο του επιχειρείν θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Columbia, το οποίο δεν επελέγη τυχαία: Το γνωστό αμερικανικό πανεπιστήμιο έχει γνωστοποιήσει εδώ και καιρό την πρόθεσή του να δημιουργήσει νέο Columbia University Global Center στην Αθήνα και ήδη έχει μάλιστα ανακοινώσει τον διευθυντή του, τον καθηγητή Ιατρικής και πρώην πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη.

Η εξέλιξη αυτή τονώνει το αφήγημα της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ από ξένα πανεπιστήμια, κάτι που αναμένεται να υπογραμμίσει στις τοποθετήσεις του ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσωπο-κλειδί για τη συνάντηση στο Columbia είναι ο διακεκριμένος Ελληνας καθηγητής Κωστής Μαγκλάρας, κοσμήτορας και καθηγητής Επιχειρήσεων στο Columbia Business School, με τον οποίο μάλιστα γνωρίζεται ο πρωθυπουργός από τα μαθητικά τους χρόνια. Το επόμενο πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ένα κλειστό πρόγευμα εργασίας στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών και διαχειριστές κεφαλαίων. Στην αμερικανική μεγαλούπολη, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα διοργανώσει μαζί με την JP Morgan επενδυτικό roadshow, στο πλαίσιο του οποίου ο πρωθυπουργός θα έχει μια ανοιχτή συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τζέιμι Ντάιμον, ο οποίος έχει εκφραστεί θετικά για την τροχιά ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει στο Columbia, αυτή τη φορά για μια συζήτηση με τίτλο που είναι ενδεικτικός της θετικής προδιάθεσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την ελληνική οικονομία:«Ελλάδα 2.0: Από την άκρη του γκρεμού της ευρωζώνης στην κορυφή της κατάταξης του “Economist”». Η συζήτηση θα γίνει με την πρόεδρο του Columbia, Μινούς Σαφίκ, που γνωρίζει καλά τα της ελληνικής οικονομίας, αφού ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ την περίοδο 2011-2014 και υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Αγγλίας από το 2014 έως το 2017. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη την ίδια ημέρα στα εγκαίνια της έκθεσης Κυκλαδικής Τέχνης του Leonard Stern στο Metropolitan Museum.

Πρόκειται για 161 ανεκτίμητης αξίας πρωτοκυκλαδικές αρχαιότητες της Συλλογής Leonard Stern, που θα εκτίθενται για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (MET) μετά τη συμφωνία -που επικυρώθηκε από τη Βουλή- μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του ΜΕΤ για τη σταδιακή επιστροφή ολόκληρης της συλλογής στην Ελλάδα, που ήδη αποτελεί κυριότητα και νομή του ελληνικού κράτους. Από τη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Σικάγο για συναντήσεις με την πολυπληθή ελληνοαμερικανική κοινότητα – και όχι μόνο.

«Θα βρεθώ και στο Σικάγο για μία παρουσία στην ομογένεια αυτής της πολύ σημαντικής αμερικανικής πόλης, καθώς θέλω να σας θυμίσω ότι πια θα έχει ψηφιστεί -ελπίζω σε δύο εβδομάδες- το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου, που θα ανοίξει ουσιαστικά τις πόρτες στους ομογενείς μας, σε αυτούς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου», ανέφερε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα πιθανότατα από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί -μαζί με μεγάλη επιχειρηματική αποστολή- στην Ινδία, όπου η Ελλάδα αναζητά ευκαιρίες εμπορικών και οικονομικών συνεργασιών και δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων. Ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, που πρόσφατα ήρθε στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τις καλές σχέσεις των δύο κρατών και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε πεδία όπως ο τουρισμός, η οικονομική συνεργασία, η αγροδιατροφή, τα φάρμακα και ο τομέας της τεχνολογίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments