Nέα της αγοράς

Τράπεζα Πειραιώς: Μεγάλο ενδιαφέρον για το χρυσό deal του 1 δισ.

Τράπεζα Πειραιώς: Μεγάλο ενδιαφέρον για το χρυσό deal του 1 δισ.

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΙΑΩΣ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI) ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΙΑΩΣ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Ο λόγος γίνεται για το 27% των μετοχών της, που σήμερα αποτιμάται στο ΧΑ στην περιοχή των 1,1 δισ. ευρώ.

Ετοιμη για την επιστροφή της στον πλήρη έλεγχο του ιδιωτικού τομέα για πρώτη φορά από το 2013 είναι η Τράπεζα Πειραιώς, με το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων θεσμικών χαρτοφυλακίων διεθνώς για την απόκτηση του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο να καταγράφεται ισχυρό.

Ο λόγος γίνεται για το 27% των μετοχών της, που σήμερα αποτιμάται στο ΧΑ στην περιοχή των 1,1 δισ. ευρώ.Εν όψει της εκκίνησης της διαδικασίας, η διοίκηση του συστημικού ομίλου, υπό τον CEO Χρήστο Μεγάλου, είχε σειρά επαφών με περισσότερα από 15 επενδυτικά σχήματα τις προηγούμενες ημέρες στο Λονδίνο. Σε αυτές διαπιστώθηκε η αυξημένη όρεξη για τοποθετήσεις στην τράπεζα διά του επικείμενου placement.

Την ερχόμενη εβδομάδα η διοικητική της ομάδα θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις με κορυφαία επενδυτικά σπίτια και για τη συμμετοχή της στο συνέδριο της JP Morgan, στο οποίο είναι προσκεκλημένος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ποσοστό Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι οι συνθήκες για τη διάθεση του 27% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι σήμερα ιδανικές. Οπως εξηγούν, με την πώληση του συνόλου της κρατικής συμμετοχής, η συναλλαγή θα έχει το κρίσιμο μέγεθος, τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, για να μπει στα ραντάρ των μεγαλύτερων funds του πλανήτη, που αναζητούν αυτή την περίοδο ευκαιρίες για επενδύσεις σε εταιρείες με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Ωστόσο, την τελική απόφαση για το ποσοστό που τελικά θα διατεθεί θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ορόσημο για την εκκίνηση της διαδικασίας αποτελεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2023, που είναι προγραμματισμένη για τις 23 Φεβρουαρίου και η παρουσίαση του τριετούς επιχειρησιακού πλάνου του ομίλου, στο οποίο θα αποτυπωθούν οι προβλέψεις της διοίκησης για την εξέλιξη των μεγεθών του.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου. Στο επικρατέστερο σενάριο θα επιλεγεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας. Δηλαδή μια συνδυασμένη προσφορά σε εξωτερικό και Ελλάδα με στόχο την ικανοποίηση της ζήτησης τόσο από θεσμικούς επενδυτές όσο και από μετόχους λιανικής.

Το γύρισμα Για να φτάσει ωστόσο η Πειραιώς στο σημείο να αποτελεί μια ελκυστική επενδυτική επιλογή, χρειάστηκε η ολοκλήρωση ενός ευρέος φάσματος μετασχηματισμού. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα πρωταγωνίστησε στον κύκλο συγκέντρωσης του κλάδου μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, αποκτώντας την πλειονότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων που τέθηκαν σε εκκαθάριση. Με τον τρόπο αυτόν κατέστη ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος στη χώρα.

Ταυτόχρονα όμως κληρονόμησε και τα προβλήματα των τραπεζών που απορρόφησε. Η ενοποίηση των συστημάτων τους, η αναδιοργάνωση του δικτύου των καταστημάτων, η διαχείριση του προσωπικού και η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνέθεσαν ένα πολύπλοκο εγχείρημα, το οποίο ωστόσο στέφθηκε με επιτυχία. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά τραπεζικά γυρίσματα στην Ευρώπη.

Τα πλεονεκτήματα Από τις τελευταίες επαφές που είχε ο κ. Μεγάλου στη βρετανική πρωτεύουσα προκύπτει πως το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το placement της τράπεζας εδράζεται στους εξής λόγους:

– Στο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, στο οποίο λειτουργεί και το γεγονός ότι η ελληνική τραπεζική αγορά έχει μείνει πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη λόγω της υπερδεκαετούς κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζει προοπτικές υψηλών αποδόσεων.

– Στην ηγετική της θέση σε καταθέσεις και χορηγήσεις, που μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω λόγω των εύρωστων δεικτών ρευστότητας και της πλήρως ανανεωμένης κεφαλαιακής της δομής.

– Τις προοπτικές της ενισχύουν η έμφαση στην ανάπτυξη του asset and wealth management και του real estate, η ψηφιοποίηση του μοντέλου λειτουργίας της και η νέα digital τράπεζα που δημιουργεί.

– Oι χρηματοοικονομικές επιδόσεις της τράπεζας, η οποία το 2023, σύμφωνα με το guidance που έχει δώσει, θα πετύχει εξομαλυμένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) ίση ή πάνω από 14%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments