Nέα της αγοράς

Ο κολοσσός των crypto Grayscale χάνει αρκετά δισ. δολ. την ώρα που ανταγωνιστές του κερδίζουν

Ο κολοσσός των crypto Grayscale χάνει αρκετά δισ. δολ. την ώρα που ανταγωνιστές του κερδίζουν

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: A representation of virtual currency Bitcoin is seen in front of a stock graph in this illustration taken January 8, 2021. REUTERS/Dado Ruvic

Το «πράσινο φως» στα 11 ETFs, σε bitcoin spot που έδωσε στις 10 Ιανουαρίου αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC), αποτέλεσε σύμφωνα με αναλυτές σημείο καμπής

Το «πράσινο φως» στα 11 ETFs, σε bitcoin spot που έδωσε στις 10 Ιανουαρίου αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC), αποτέλεσε σύμφωνα με αναλυτές σημείο καμπής τόσο για το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα στον κόσμο, όσο και συνολικά για την αγορά των cryptos καθώς όπως αναφέρεται «ξαναστήνει το παιχνίδι για ολόκληρο τον κλάδο».

Από την ημέρα κυκλοφορίας τους παράγοντες της αγοράς τόνιζαν ιδιαίτερα τη μεγάλη μάχη που καλούνται να δώσουν τα funds για να πάρουν ένα μερίδιο σε μια αγορά που ήδη μετρά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι πρώτες αυτές ημέρες επεφύλαξαν μία έκπληξη: η Grayscale, η οποία επί της ουσίας «ανάγκασε» τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εγκρίνουν τα κεφάλαια που διαπραγματεύονται σε ανταλλαγή για bitcoin έχει χάσει δισεκατομμύρια από την ημέρα κυκλοφορία τους, σε αντίθεση με τους ομολόγους της που μέχρι στιγμής κερδίζουν…

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι επενδυτές εξαργύρωσαν 2,8 δισ. δολάρια από το Grayscale Bitcoin Trust. Στον αντίποδα, εννέα νέα ETFs spot-bitcoin funds άντλησαν κεφάλαια περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων εντός των πρώτων έξι ημερών συναλλαγών τους, με την BlackRock και τη Fidelity Investments να προσελκύουν έκαστη εισροές άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Παρόλα αυτά το Bitcoin Fund της Grayscale παραμένει το μεγαλύτερο με περιουσιακά στοιχεία 22,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο αγώνας της Grayscale

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την έναρξη ETFs spot bitcoin νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού απέρριψε επανειλημμένα αιτήσεις για τέτοια κεφάλαια με βάση ότι η υποκείμενη αγορά ήταν επιρρεπής σε απάτες. Κατά την έγκριση των ETF bitcoin, ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ, ομολόγησε ότι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τη στάση τους αναφορικά με τα ETF μετά την περσινή  δικαστική απόφαση υπέρ της Grayscale.

Για χρόνια, το Grayscale Bitcoin Trust, γνωστό με το σύμβολο του GBTC, ήταν μια από τις λίγες επιλογές για μεμονωμένους επενδυτές να εκτεθούν στο bitcoin χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουν απευθείας το κρυπτονόμισμα. Αλλά το GBTC δεν ήταν ETF και οι επενδυτές δεν μπορούσαν εύκολα να εξαργυρώσουν μετοχές για το υποκείμενο bitcoin. Οι μετοχές του αμοιβαίου κεφαλαίου θα διαπραγματεύονται με premium ή έκπτωση στην υποκείμενη αξία του bitcoin που κατείχε. Από τις αρχές του 2021, το αμοιβαίο κεφάλαιο διαπραγματευόταν με ολοένα και πιο απότομη έκπτωση σε σχέση με το υποκείμενο bitcoin που κατείχε.

Η Grayscale μήνυσε την SEC το 2022, αφού η υπηρεσία απέρριψε την προηγούμενη προσφορά της να μετατρέψει το bitcoin trust της σε ETF. Η έκπτωση του αμοιβαίου κεφαλαίου μειώθηκε σχεδόν στο μηδέν αφού μετατράπηκε σε ETF.

Σύμφωνα με αναλυτές της JPMorgan, οι επενδυτές που αποκομίζουν κέρδη από το κέρδος της τιμής του GBTC και μετακινούνται σε ανταγωνιστές με χαμηλότερα τέλη συνέβαλαν στην πτώση των αγορών κρυπτογράφησης.

Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal οι επενδυτές των crypto ήλπιζαν ότι τα νέα ETF bitcoin θα ξεκλειδώσουν μια ροή χρημάτων από μεμονωμένους επενδυτές σε bitcoin, ενισχύοντας την τιμή του ψηφιακού νομίσματος. Αλλά από την έγκριση της SEC, η τιμή του bitcoin έχει πέσει πάνω από 10%. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα διαπραγματεύτηκε στα 39.852 δολάρια το απόγευμα της Δευτέρας, από 46.000 δολάρια στις 10 Ιανουαρίου όταν εγκρίθηκαν τα κεφάλαια.

Μάχη για τα μερίδια

Ένας έντονος πόλεμος αμοιβών μεταξύ των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων είχε ξεσπάσει ακόμη και πριν από την κυκλοφορία των ταμείων. Ενώ η Grayscale μείωσε την προμήθεια για το bitcoin στο 1,5% από 2%, ανταγωνιστές, όπως η BlackRock και η Fidelity, πρόσφεραν τιμές προσφοράς έως και μηδενικές για τους πρώτους μήνες.

Ο Michael Sonnenshein , διευθύνων σύμβουλος της Grayscale, δήλωσε ότι η προμήθεια 1,5% του αμοιβαίου κεφαλαίου είναι δικαιολογημένη δεδομένης της «ρευστότητάς του, των περιορισμένων περιθωρίων και του ιστορικού του δεκαετούς».

Ένας λόγος για ορισμένους επενδυτές να διατηρήσουν το GBTC παρά το υψηλό τέλος μπορεί να είναι οι φόροι. Οι επενδυτές που κατέχουν GBTC σε φορολογητέους λογαριασμούς και σκέφτονται να στραφούν σε φθηνότερο ETF θα μπορούσαν να πληγούν από φόρους μεγάλων κεφαλαιουχικών κερδών . Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους αγόρασαν το αμοιβαίο κεφάλαιο ενώ διαπραγματευόταν με μεγάλη έκπτωση και τώρα έχουν τεράστια κέρδη.

Το FTX

Το χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX πούλησε μεγάλο μέρος των GBTC συμμετοχών του, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και επικαλείται η WSJ.

Η FTX κατείχε περισσότερες από 22 εκατομμύρια μονάδες GBTC αξίας 597 εκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τις δηλώσεις πτώχευσης.

Ο John Hoffman , διευθύνων σύμβουλος πωλήσεων και διανομής της Grayscale, είπε ότι έχουν περάσει μόνο λίγες ημέρες από τότε που το GBTC ξεκίνησε ως το μεγαλύτερο ETF spot-bitcoin με περιουσιακά στοιχεία 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι επενδυτές τείνουν να χρησιμοποιούν ETF μεγάλων κεφαλαίων σε διάφορες στρατηγικές επενδύσεις.

«Αναμένουμε ότι η διαφορετική βάση των μετόχων της GBTC θα συνεχίσει να αναπτύσσει στρατηγικές που επηρεάζουν τις εισροές και τις εκροές», είπε.

Ο αγώνας για την.. πίτα

Το ρυθμιστικό αυτό νεύμα έχει ξεκινήσει έναν έντονο ανταγωνισμό για το μερίδιο αγοράς μεταξύ των εκδοτών που έχουν ήδη μειώσει τα τέλη για τα προϊόντα πολύ κάτω από τα πρότυπα του κλάδου ETF των ΗΠΑ. Αναλυτές του Bernstein εκτιμούν ότι οι ροές του bitcoin ETF θα αυξηθούν σταδιακά και θα ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 και θα διαμορφωθούν στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

«Τα ETF του Bitcoin αναμένεται να είναι ένα έντονα ανταγωνιστικό παιχνίδι συσσώρευσης περιουσιακών στοιχείων, με 11 κορυφαίους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να ξεκινούν μαζί», ανέφερε σε σημείωμα η χρηματιστηριακή εταιρεία.

Δεδομένου ότι όλα τα ETF που παρακολουθούν την τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν την ίδια απόδοση στους επενδυτές, οι προμήθειες τείνουν να υπαγορεύουν το μερίδιο αγοράς.

Πολλοί εκδότες ETFs, συμπεριλαμβανομένων των Bitwise και VanEck, έχουν ήδη αρχίσει να εμπορεύονται τα προϊόντα τους δημοσιεύοντας διαφημίσεις που προβάλλουν το bitcoin ως επένδυση.

Ενόψει της απόφασης της SEC, το bitcoin, το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα στον κόσμο, είχε αυξηθεί περισσότερο από 150% το 2023. Η κεφαλαιοποίηση αγοράς του bitcoin ήταν πάνω από 900 δισεκατομμύρια δολάρια στις 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το CoinGecko.

«Η έγκριση (η έγκριση) θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές εισροές από ιδρύματα που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην αγορά κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Bamra της Moody’s.

Πηγή: ot.gr//Ναταλία Δανδόλου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments