Policy Briefs

Ευρωεκλογές: Μητσοτάκης και Τούσκ σκέπτονται να στηρίξουν την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν

Ευρωεκλογές: Μητσοτάκης και Τούσκ σκέπτονται να στηρίξουν την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (EUROKINISSI/pool photo European Union)

Η είδηση κυριαρχεί στους κύκλους των Βρυξελλών.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ευρώπης, ετοιμάζεται να υποστηρίξει την προσπάθεια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κα φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας που επελέγη από τους ηγέτες της ΕΕ το 2019, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την πρόθεσή της να ηγηθεί της λίστας του ΕΛΚ στις ευρωπαϊκές εκλογές. Ωστόσο, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι είναι θέμα χρόνου.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να οριστεί από το δικό της πολιτικό κόμμα, τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU), πυλώνα της οικογένειας του ΕΛΚ, και να υποστηριχθεί από δύο άλλα κόμματα μέλη του ΕΛΚ σε επιστολή που υπογράφεται και παραδίδεται πριν από την προθεσμία. από τις 21 Φεβρουαρίου .

Το συναίσθημα που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες είναι ότι το κόμμα της Πλατφόρμας Πολιτών (PO) του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την κ. von der Leyen.

Οι επικριτές επισημαίνουν ότι ενώ η Πολωνία είναι ένα μεγάλο κράτος μέλος, ο κ. Τουσκ — ο οποίος κέρδισε πρόσφατα τις πολωνικές εκλογές — εμπλέκεται σε μια δραματική μάχη για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα του μετά από μια δεκαετία παρακμής υπό την κυριαρχία του συντηρητικού εθνικιστικού νόμου και το κόμμα της Δικαιοσύνης (PiS).

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα και ο κ. Μητσοτάκης επωφελούνται από ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού κεφαλαίου του ΕΛΚ, καθώς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ο αρχηγός του δεν αντιμετωπίζουν καμία σοβαρή πολιτική αντιπολίτευση στο εσωτερικό.

Πηγή του ΕΛΚ ανέφερε πως, ανεξάρτητα από το αν τα κόμματά τους υποστηρίζουν επίσημα την υποψηφιότητα της κ. von der Leyen, το γεγονός είναι ότι ο κ. Τουσκ και ο κ. Μητσοτάκης είναι οι δύο ηγέτες που μπορούν και θέλουν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της κ. von der Leyen στο τέλος.

Η άλλη «πιο συμβολική» επιλογή , σύμφωνα με την πηγή του ΕΛΚ, είναι δύο μικρά κόμματα να στηρίξουν την κ. von der Leyen.

Τους τελευταίους μήνες, δημοσιεύματα του Τύπου και εικασίες στην Αθήνα και το Ζάγκρεμπ έδειξαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς προσβλέπουν σε θέση επικεφαλής της ΕΕ.

Ο Κροάτης πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε δημόσια νωρίτερα αυτό το μήνα ότι δεν ήταν μυστικό ότι ο Πλένκοβιτς «κοίταζε τη θέση του Σαρλ Μισέλ» , του προέδρου του Συμβουλίου.

Ωστόσο, τόσο ο κ. Πλένκοβιτς όσο και ο κ. Μητσοτάκης διέψευσαν κατηγορηματικά τέτοια σενάρια.

Η συνάντηση της 1ης Φεβρουαρίου

Το ΕΛΚ έχει συγκαλέσει μια άτυπη συνάντηση ηγετών, στην οποία συνήθως παρίσταται η κ. von der Leyen, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη του ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Euractiv, η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για να συζητηθεί ο οδικός χάρτης για τις επόμενες ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου.

Το ΕΛΚ αναμένεται να έχει τουλάχιστον δώδεκα ηγέτες στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τις εκλογές. Η κεντροδεξιά της ΕΕ θεωρεί αυτό ως τεράστιο πλεονέκτημα για τη διαπραγμάτευση των πιο σημαντικών θέσεων της ΕΕ και την εξασφάλιση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κ. von der Leyen, από την πλευρά της, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τίποτα παρά τις αυξανόμενες φήμες στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Μια άλλη πηγή του ΕΛΚ στη Γερμανία είπε στο Euractiv ότι είναι πιθανό η φον ντερ Λάιεν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της σε συγκέντρωση του CDU στο Βερολίνο στις 19 Φεβρουαρίου.

Εάν το κάνει, το τελικό βήμα θα είναι η έγκριση της υποψηφιότητας της κας φον ντερ Λάιεν στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι στις 6-7 Μαρτίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments