Πολιτική

Κοντογεώργης: Θετικά και ορατά αποτελέσματα στη Δικαιοσύνη, για κάθε πολίτη και λειτουργό αυτής

Κοντογεώργης: Θετικά και ορατά αποτελέσματα στη Δικαιοσύνη, για κάθε πολίτη και λειτουργό αυτής

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Στις αλλαγές στο δικαστικό χάρτη της χώρας εστιάζει, σε ανάρτησή του στα social media, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης. «Στο υπουργικό συμβούλιο της 24ης Ιανουαρίου παρουσιάστηκε το σχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας που θα ψηφιστεί άμεσα» αναφέρει, σχετικά με τις πτυχές της μεταρρύθμισης.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, για τα αποτελέσματα της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Στις αλλαγές στο δικαστικό χάρτη της χώρας εστιάζει, σε ανάρτησή του στα social media, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης«Στο υπουργικό συμβούλιο της 24ης Ιανουαρίου παρουσιάστηκε το σχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας που θα ψηφιστεί άμεσα» αναφέρει, σχετικά με τις πτυχές της μεταρρύθμισης.

«Με την μεταρρύθμιση ενοποιούνται Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία. Πλέον, περίπου 1.000 δικαστές προστίθενται στους 1.200 πρωτοδίκες και έτσι δημιουργείται μεγαλύτερη δεξαμενή δικαστών που θα δικάζει το σύνολο των υποθέσεων πρώτου βαθμού (σε αστικά και ποινικά) και θα αξιοποιείται πιο αποτελεσματικά κατά την κατανομή εργασίας. Επομένως, θα έχουμε περισσότερους δικαστές για να προχωρούν πιο γρήγορα οι υποθέσεις», συμπεραίνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

«Επιπροσθέτως, τα δικαστήρια και οι δικαστές θα απαλλαγούν σύντομα από περαιτέρω φόρτο, αφού θα μεταφερθεί ύλη σε δικηγόρους, γεγονός που θα επιταχύνει κατά πολύ την έκδοση πράξεων όπως πχ τα κληρονομητήρια και οι αποδοχές κληρονομιάς, οι συναινετικές προσημειώσεις κα, με προφανές όφελος για τον πολίτη» προσθέτει.

Η εξέλιξη αυτή, υπογραμμίζει ο Θανάσης Κοντογεώργης, «οδηγεί ταυτόχρονα και σε ένα νέο χωροταξικό σχεδιασμό των δικαστικών σχηματισμών στην Ελλάδα. Η ίδρυση των δικαστηρίων στη χώρα μας υπαγορευόταν κατά το παρελθόν από οδικές προσβάσεις και διασυνδεσιμότητες αλλά και τοπικά συμφέροντα ή πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν διαθέταμε και δεν είχαμε φροντίσει να έχουμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών δεδομένων που να αξιοποιείται προκειμένου να ξέρουμε πόσες υποθέσεις εισάγονται σε κάθε δικαστήριο, πόσες αντιστοιχούν σε κάθε δικαστή, πόσες διεκπεραιώνονται και σε τι χρόνους. Εντός του 2024 προχωρούν και ολοκληρώνονται τα μεγάλα έργα ψηφιακής διασύνδεσης των δικαστηρίων της χώρας και της λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος Συλλογής και Επεξεργασίας Στατιστικών Δεδομένων».

Κατόπιν τούτου, «πλέον κάθε περιφερειακή ενότητα (πρώην νομός) θα έχει ένα δικαστήριο πρώτου βαθμού και τα όρια της κάθε πρωτοδικειακής περιφέρειας, θα ταυτίζονται με τα διοικητικά όρια της περιφερειακής ενότητας. Με τον τρόπο αυτόν αντιμετωπίζονται ανακολουθίες σε διάφορους νομούς της χώρας με περισσότερα του ενός Πρωτοδικεία. Βέβαια, λαμβάνεται ειδική μέριμνα στα σύνορα και στα νησιά για εθνικούς λόγους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments