Πολιτική

Αντιδρούν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ στην εξοπλιστική συμφωνία για τα F-35

Αντιδρούν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ στην εξοπλιστική συμφωνία για τα F-35
Aντιδράσεις προκαλεί η έγκριση από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ της πώλησης 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα

Aντιπαράθεση στον πολιτικό χώρο έχει φέρει η έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, σύμφωνα με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, έναντι 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως «η Ελλάδα τίθεται και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35. Ταυτόχρονα, όμως, αποκτά και εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών, που ενισχύουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το Ελληνικό Λιμενικό».

ΠΑΣΟΚ: Ο δικός μας προνομιακός χώρος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε πως «θα πρέπει να υπάρχει ένας μακροπρόθεσμος, πενταετής σχεδιασμός για τους εξοπλισμούς, όπως επιτάσσει ο νόμος που ισχύει από το 2021. Να μη μαθαίνουμε για τους εξοπλισμούς από τα αποκόμματα των εφημερίδων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως η πώληση F-16 στην Άγκυρα «επιβεβαιώνει τον φόβο μας ότι η Τουρκία συνεχίζει ένα παζάρι με τη Δύση που αποβαίνει προς όφελός της. Αναρωτιέμαι πώς μπορεί η χώρα μας να λάβει εγγυήσεις ότι αυτά τα όπλα και κυρίως τα αεροπλάνα δεν θα χρησιμοποιηθούν, σε ένα απευκταίο σενάριο εμπλοκής, εναντίον της χώρας μας», σημείωσε.

«Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ως χώρα», υπογράμμισε ο Δημήτρης Μάντζος, «είναι ότι ο δικός μας προνομιακός χώρος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ενίσχυση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ είναι μονόδρομος, συμπληρωματικά και εξισορροπητικά προς το ΝΑΤΟ, ιδίως σε ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ. Άρα, θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει στην ευρωπαϊκή προοπτική, με ισχυρή φωνή και πρωτοβουλίες στο κέντρο λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες», εξήγησε

ΚΚΕ: Υπηρετεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς

Αρνητικά σχολίασε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και το ΚΚΕ, που αναφέρει πως «το νέο εξοπλιστικό πακέτο από τις ΗΠΑ δεν έχει σχέση ούτε με την άμυνα ούτε με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται ο κύριος Μητσοτάκης».

«Υπηρετεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και πολέμους στην περιοχή και την υποδαύλιση της κούρσας εξοπλισμών με την Τουρκία,

Και προσέθεσε ότι «πριν τις γιορτές, είδαμε διαρροές για αλλαγή του αμυντικού δόγματος και του εξοπλιστικού μας προγράμματος. Καλό είναι στην επιτροπή εξοπλιστικών, μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον της Βουλής, να υπάρχει ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, όπως ορίζει ο νόμος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments