Policy Briefs

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας επικυρώνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας επικυρώνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Timesofisrael.com

Η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην ατζέντα του ουγγρικού κοινοβουλίου.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο έθεσε το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στην ημερήσια διάταξη για την έκτακτη κοινοβουλευτική του σύνοδο τη Δευτέρα (5 Φεβρουαρίου), αλλά οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Fidesz είναι απίθανο να παραστούν, κάτι που θα παρατείνει την αναμονή της Σουηδίας κατά 20 μήνες για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στις 5 Φεβρουαρίου μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης, με την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ στην ημερήσια διάταξη. Αφού το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις 23 Ιανουαρίου για να γίνει το 32ο μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας, η Ουγγαρία είναι επίσημα η τελευταία χώρα του ΝΑΤΟ που ψήφισε Επί του θέματος.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσα μέλη του κυβερνώντος κόμματος Fidesz θα παραστούν στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση. Πράγματι, η Fidesz είπε την Πέμπτη ότι θα «περιμένει» να ψηφίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έως ότου ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán έχουν «μια συνάντηση».

Ωστόσο, οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν λίγα λόγια στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, μετά την οποία ο Kristersson είπε ότι η συνάντησή του με τον Viktor Orbán έθεσε τα θεμέλια για μελλοντικές συζητήσεις.

«Νόμιζα ότι ήταν μια καλή συζήτηση που έθεσε τα θεμέλια για μια πιο μακροπρόθεσμη συνομιλία την επόμενη φορά, όπου και οι δύο αναγνωρίσαμε τους κοινούς μας παρονομαστές και τις διαφορετικές απόψεις μας για γνωστά θέματα» , είπε ο κ. Kristersson.

Ειδικότερα, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την προσέγγιση των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, τα εμπορικά τους συμφέροντα και τα μαχητικά αεροσκάφη Jas 39 Gripen, που κατασκευάστηκαν στη Σουηδία και χρησιμοποιούνται από τους στρατούς των δύο χωρών.

Ο κ. Orbán είχε ήδη προσκαλέσει τον κ. Kristersson στη Βουδαπέστη για να συζητήσουν την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, αλλά ο Σουηδός Πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι δεν θα διαπραγματευόταν με τον κ. Orbán για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Σουηδία έκανε το καθήκον της. «Δεν τίθεται θέμα διαπραγματεύσεων για τη Σουηδία. Κάναμε το καθήκον μας », δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Kristersson επανέλαβε τη θέση του αφού μίλησε με τον κ. Orbán την Πέμπτη, λέγοντάς του ότι δεν θα συναντηθούν στη Βουδαπέστη έως ότου η Ουγγαρία επικυρώσει την αίτηση ένταξης.

«Δεν έχω ημερομηνία ακόμα, αλλά θα είναι φυσικό να συναντηθούμε μόλις γίνουμε μέλη. Θα έχουμε πολλά περισσότερα να μιλήσουμε όταν είμαστε μέλη», είπε ο κ. Kristersson σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, ο κ. Kristersson πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό, δεν ενημερώθηκε για την ημερομηνία ψηφοφορίας του ουγγρικού κοινοβουλίου ή την ημερομηνία της συνάντησής του με τον κ. Orbán.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να ανακαλέσουν το κοινοβούλιο από τις χειμερινές διακοπές του την επόμενη εβδομάδα, αλλά μετά από μια συνεδρίαση την Πέμπτη στην οποία δεν εμφανίστηκε κανένας βουλευτής του Fidesz, η επικύρωση είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί σύντομα, καθώς το κόμμα δεν βιάζεται να εγκρίνει τη Σουηδία ιδιότητα μέλους.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου László Kövér και ο υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó ανέφεραν πρόσφατα ότι δεν βλέπουν λόγο να λάβουν απόφαση για το θέμα πριν από τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου στις 26 Φεβρουαρίου.

Το θέμα θα παρακολουθηθεί στενά στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, όπου η υπομονή με τον Ούγγρο πρωθυπουργό αρχίζει να εξασθενεί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε τη Βουδαπέστη να δράσει γρήγορα.

«Η Σουηδία φέρνει τεράστιες δυνατότητες στη συμμαχία σε όλους τους τομείς. Η Ουγγαρία πρέπει τώρα να ενεργήσει για να ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας. Αλλά αναμένω ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, όταν επιστρέψει το ουγγρικό κοινοβούλιο », είπε ο Blinken.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments