Πολιτική

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι υποψήφιοι κλειδώνουν για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι υποψήφιοι κλειδώνουν για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: FILE PHOTO: European Union flags fly outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium September 19, 2019. REUTERS/Yves Herman/File Photo

Οι "σίγουροι" των τριών κομμάτων, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και ρεπορτάζ.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θα επιλέξει ποιος θα συμπεριληφθεί στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο για τις ερχόμενες ευρωεκλογές.

Οι σχετικές συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου μπαίνουν στην τελική τους φάση με προσεγγίσεις προσώπων. Πριν από ελάχιστες ημέρες, η πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου αποφάσισε όχι μόνο να ενταχθεί στη γαλάζια παράταξη, αλλά και στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, μετά από τετ α τετ συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκαθαρίσει και η λίστα των υποψηφιοτήτων, αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με στόχο έως τα τέλη του μήνα να έχουν «κλειδώσει» τα περισσότερα πρόσωπα και να απομένουν οι αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη για το τι θα συμβεί με τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές.

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο φωτογραφίζουν ως «σίγουρους» να είναι εκ νέου υποψήφιοι τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και την Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Εκτός από την Εύη Χριστοφιλοπούλου, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου διερευνά και τις προθέσεις του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, ο οποίος “συνελήφθη” από τις τηλεοπτικές κάμερες όταν ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Αγία Παρασκευή.

«Κλειδωμένη» θεωρείται η υποψηφιότητα του διευθυντή γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα. Σήμερα ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ενώ για δεύτερη φορά στο τραπέζι βρίσκεται το όνομα του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά.

Μεταξύ άλλων, η σχετική ονοματολογία περιλαμβάνει –χωρίς ωστόσο να υπάρχουν τελικές αποφάσεις– τη Βούλα Πατουλίδου, τον Γιώργο Αμυρά, τον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, τον Αλκιβιάδη Στεφανή, ακόμα και το όνομα του προέδρου των Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργου Καλλιακμάνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η διενέργεια εσωκομματικών εκλογών

Με κύριο στόχο τη διατήρηση της δεύτερης θέσης του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου και την εδραίωση του ποσοστού του, ο Στέφανος Κασσελάκης θα εισέλθει στη “μάχη” των ευρωεκλογών.

Οι δύο εναπομείναντες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες, τόσο ο Κώστας Αρβανίτης όσο και η Έλενα Κουντουρά θεωρούνται βέβαιοι ότι θα έχουν μια νέα ευκαιρία για επανεκλογή τον Ιούνιο.

Από κοντά, ισχυρή πιθανότητα για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν η νυν εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιώργος Τσίπρας, αλλά και η συντονίστρια των 29 think-tanks  της Κουμουνδούρου, Διάνα Βουτυράκου, ενώ έντονα ακούγονται τα ονόματα του καθηγητή Νίκου Φαραντούρη και του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι θα τεθούν πρώτα στην κρίση της βάσης, με εσωκομματικές εκλογές, ζήτημα που έχει ήδη προκαλέσει τις αντιρρήσεις στελεχών του κόμματος.

ΠΑΣΟΚ: Προτεραιότητα στις γυναίκες

Στη Χαριλάου Τρικούπη αναζητούνται ήδη 42 ονόματα για το “πράσινο” ευρωψηφοδέλτιο, με τις τελικές υποψηφιότητες να εγκρίνονται από την Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Ήδη, στελέχη κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη κάνουν λόγο για τουλάχιστον 17 γυναίκες που θα λάβουν μέρος στις εκλογές του Ιουνίου, ενώ ο αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος θα ολοκληρώσει τις επόμενες 40 ημέρες τις επαφές του με άτομα από διάφορους κοινωνικούς χώρους, πριν κάνει την οριστική του επιλογή.

Βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα του γραμματέα της ΚΕ, Ανδρέα Σπυρόπουλου, εκ των στενών συνεργατών του, ενώ γρίφος παραμένει αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ φιγουράρουν ακόμα στη σχετική λίστα. Πρόκειται για τον Φίλιππο Σαχινίδη και τον Γιάννη Μανιάτη, ενώ ακούγεται μεταξύ άλλων και το όνομα του γνωστού αθλητικογράφου Βασίλη Σκουντή, που ήταν υποψήφιος βουλευτής στο Ρέθυμνο στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments