Πολιτική

Άδωνις: Δημιουργούμε ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των χειρουργικών αμοιβών στο ΕΣΥ [vid]

Άδωνις: Δημιουργούμε ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των χειρουργικών αμοιβών στο ΕΣΥ [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου

Άδωνις: Το φακελάκι είναι ανήθικη, παράνομη και κατακριτέα πράξη

Τη δημιουργία ηλεκτρονικού παρατηρητηρίου για τις αμοιβές των ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) προανήγγειλε, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος στηλίτευσε με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο την πρακτική σχετικά με το «φακελάκι».

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας ανέφερε την περίπτωση δημοσίου νοσοκομείου, στο οποίο καταγράφηκε τεράστια απόκλιση στις αμοιβές των χειρουργών: «Ζήτησα να μου δώσουν το κόστος του χειρουργείου ανάλογα με τον γιατρό, όπως αυτό ισχύει στην πράξη σε ένα γνωστό δημόσιο νοσοκομείο. Η ίδια επέμβαση στο ίδιο νοσοκομείο κοστίζει 1000 ευρώ στον ένα γιατρό και 4.000 ευρώ στον άλλο γιατρό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις, ο οποίος διευκρίνισε πως «την πληροφόρηση την οφείλω στον ίδιο τον διοικητή του νοσοκομείου.

«Φτιάχνουμε ηλεκτρονικό σύστημα που θα καταγράφει αυτές τις μεγάλες διαφορές και τις μεγάλες αποκλίσεις. Προχωράμε σε ηλεκτρονικό σύστημα για όλα τα νοσοκομεία, έτσι ώστε οι γιατροί μας να παίρνουν τα χρήματα που τους αξίζουν και με τρόπο καθαρό και νόμιμο», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Παράνομο και ανήθικο το «φακελάκι»

Αναφερόμενος στο «φακελάκι» και την πρόσφατη, δημόσια συζήτηση γύρω από αυτό, ο υπουργός ήταν σαφέστατος, λέγοντας: ««Είναι κουραστικό η αντιπολίτευση να αναζητά την παραμικρή φράση για να κάνει φασαρία και να δημιουργήσει θόρυβο γύρω από το όνομά μου. Εγώ είπα πως κάποιοι γιατροί παίρνουν φακελάκι, σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο κ. Τάκη Χατζή. Δεν είπα ποτέ πως όλοι οι γιατροί φακελάκι. Το φακελάκι είναι μια ανήθικη, παράνομη και κατακριτέα πράξη και η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών μας δεν έχει καμιά σχέση με το φακελάκι».

«Δεν υπάρχει λογικό επιχείρημα κατά των απογευματινών χειρουργείων»

Ερωτηθείς ιδιαίτερα για τα απογευματινά χειρουργεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ουσιαστικά διπλασιασμό των απολαβών των γιατρών του ΕΣΥ. Αυτή η πρόταση δεν λαμβάνει υπ’ όψη τις δυνατότητες της οικονομίας μας και εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στους γιατρούς να αυξήσουν νόμιμα το εισόδημά τους με τα απογευματινά χειρουργεία. Η πρώτη σχετική κυβερνητική βούληση για τη δημιουργία απογευματινών χειρουργείων εκφράστηκε το μακρινό 2001, επί υπουργίας του Αλέκου Παπαδόπουλου στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Αν μη τι άλλο, ο χρόνος για τη μεταρρύθμιση αυτή έχει ωριμάσει»

«Επιπλέον», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας «το ΕΣΥ χειρουργεί ως τις 3μμ. Δηλαδή, τη μισή ημέρα δεν λειτουργούν τα χειρουργεία. Εμείς επιτρέψουμε υπό ορισμένους όρους και προϋποθέσεις σε δημόσιες κλινικές, αν το επιθυμούν, να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Έτσι, με τα απογευματινά χειρουργεία, θα κερδίζουν και θα επωφελούνται γιατροί, νοσοκόμοι και ασθενείς, καθώς επίσης και οι ασθενείς που προορίζονται για τα πρωινά χειρουργεία, αφού η λίστα αναμονής πρόκειται να μειωθεί. Δεν υπάρχει λογικό επιχείρημα κατά των απογευματινών χειρουργείων».

Ερωτηθείς, τέλος, για το πρόσφατο περιστατικό με την ΠΟΕΔΗΝ, ο Άδωνις απάντησε: «Είχα και έχω καλή σχέση με την ΠΟΕΔΗΝ. Έτσι, έδωσα εντολή στα ΜΑΤ να φύγουν όταν πληροφορήθηκα πως έρχονται οι συγκεντρωμένοι της ΠΟΕΔΗΝ. Ζήτησα και ανέβηκαν και τα ρολά στην είσοδο του υπουργείου Υγείας. Συζήτησα και μίλησα στους διαδηλωτές. Αυτό που είπε ο κ. Παύλος Πολάκης είναι ότι εγώ απολύω 6000 γιατρούς. Μα μιλάμε για συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το κράτος δεν προσέλαβε τους γιατρούς για την κάλυψη μόνιμων, διαρκών θέσεων. Όταν λήγει ο ορισμένος χρόνος, λήγει και η σύμβαση. Μόνιμη θέση στο δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ δεν υπάρχει. Το Σύνταγμα ρητώς απαγορεύει τη μονιμοποίηση στο δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ. Το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους πρέπει να τηρούνται», ολοκλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments