Ελλάδα

Υπουργείο Υγείας: Προχωρά στον έλεγχο της διαδικασίας μέσω δεικτών παρακολούθησης των ιατρικών κινήσεων

Υπουργείο Υγείας: Προχωρά στον έλεγχο της διαδικασίας μέσω δεικτών παρακολούθησης των ιατρικών κινήσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),«Οι δείκτες αποτελούν μέσο, ώστε να ελέγχεται ο βαθμός, στον όποιο τα πρωτοκόλλα επιτελούν τον στόχο τους, ο οποίος είναι να χορηγείται στον κατάλληλο ασθενή, η κατάλληλη και πιο ασφαλής θεραπεία για το συγκεκριμένο στάδιο της νόσου, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης».

Με στόχο τον έλεγχο της συνταγογράφησης ακριβών θεραπειών

Με στόχο τον έλεγχο της συνταγογράφησης ακριβών θεραπειών τα οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, προχωρά στον έλεγχο της διαδικασίας μέσω δεικτών παρακολούθησης των ιατρικών κινήσεων. Μάλιστα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, Υπουργική Απόφαση, με την οποία τίθενται σε εφαρμογή οι δείκτες παρακολούθησης θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης για 9 παθήσεις. Πρόκειται για δείκτες που θα συνοδευτούν από προειδοποιητικά μηνύματα και περιορισμούς στη συνταγογράφηση.

Στην Υπουργική Απόφαση, που υπογράφουν ο κ. Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους σημειώνεται ότι:

«Οι δείκτες αποτελούν μέσο, ώστε να ελέγχεται ο βαθμός, στον όποιο τα πρωτοκόλλα επιτελούν τον στόχο τους, ο οποίος είναι να χορηγείται στον κατάλληλο ασθενή, η κατάλληλη και πιο ασφαλής θεραπεία για το συγκεκριμένο στάδιο της νόσου, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα πρωτόκολλα:

α) για τον σακχαρώδη διαβήτη,

β) για τη δυσλιπιδαιμία,

γ) για την ψωρίαση

δ) για την ψωριασική αρθρίτιδα

ε) για την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα

στ) για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

ζ) για την ελκώδη κολίτιδα

η) για τη νόσο Crohn

θ) για την οστεοπόρωση.

Οι δείκτες

Η χρήση των δεικτών, λοιπόν, συνδέεται και με τις προσπάθειες ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης ή της μη ορθής συνταγογράφησης, που φέρεται να συμβάλλει και στον εκτροχιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Μάλιστα, με βάση τους δείκτες θα προστεθούν στο σύστημα ειδικά προειδοποιητικά μηνύματα ή περιορισμοί κατά τη συνταγογράφηση.

Έτσι, ορίζονται τρεις βασικές κατηγορίες δεικτών παρακολούθησης θεραπευτικών πρωτόκολλων καθορίζονται.

Αρχικά, εφαρμόζονται δείκτες παρακολούθησης του θεραπευτικού αποτελέσματος, όπως αυτό ορίζεται στο αντίστοιχο θεραπευτικό πρωτόκολλο συνταγογράφησης.

Η δεύτερη κατηγορία δεικτών αφορά τον ρυθμό ένταξης στο πρωτόκολλο και στις συνθήκες μετάβασης σε επόμενα βήματα.

«Ενδεικτικά αναφέρονται: συνολικός αριθμός ασθενών που είναι ενταγμένοι στο θεραπευτικό πρωτόκολλο, ποσοστό ασθενών σε κάθε βήμα του πρωτοκόλλου, αριθμός νέο-διαγνωσθέντων ασθενών, ποσοστό νέο-διαγνωσθέντων ασθενών που εισάγονται σε θεραπευτικό βήμα μεγαλύτερο του πρώτου και κατανομή ποσοστού με βάση την παράμετρο που επιλέχτηκε για την είσοδο σε βήμα μεγαλύτερο του πρώτου, μέσος χρόνος για να περάσει ο ασθενής από το πρώτο σε οποιοδήποτε επόμενο βήμα, ειδικότητες ιατρών που ενέταξαν ασθενείς στο πρωτόκολλο η συνταγογράφησαν αγωγή με αλλαγή βήματος, ποσοστό συνταγογράφησης έκτος πρωτοκόλλου για πάθηση, για την οποία υπάρχει θεραπευτικό πρωτόκολλο», σύμφωνα με την ΥΑ.

Τέλος, προστίθενται και δείκτες μη ενδεδειγμένης συνταγογραφικής πρακτικής (ενδεικτικά αναφέρεται η συγχορήγηση φαρμάκων με αντένδειξη συγχορήγησης), οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή προειδοποιητικών μηνυμάτων η περιορισμών κατά τη συνταγογράφησης.

Η ΗΔΙΚΑ αναλαμβάνει την εξαγωγή, δύο φορές τον χρόνο, αλλά και την αξιολόγηση των δεικτών παρακολούθησης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Πηγή: moneyreview.gr//Γιώργος Σακκάς

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments