Γεωπολιτικά

Ριάντ: Δεν θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ χωρίς λύση δύο κρατών στα σύνορα του 1967

Ριάντ: Δεν θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ χωρίς λύση δύο κρατών στα σύνορα του 1967

Πηγή Φωτογραφίας: G20 RIYADH SUMMIT HANDOUT | Συντελεστές: EPA

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Βασιλείου φαίνεται να «σβήνει» τις ελπίδες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για μια τριμερή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ φέτος.

Στον απόηχο της συνάντησης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, το Ριάντ δηλώνει ότι για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με το Τελ Αβίβ, το Ισραήλ θα πρέπει να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος σύμφωνα με τα σύνορα του 1967, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Jerusalem Post.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Βασιλείου φαίνεται να «σβήνει» τις ελπίδες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για μια τριμερή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑΣαουδικής Αραβίας και Ισραήλ φέτος.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται τον τελευταίο μήνα από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο, για μια συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για το μέλλον της περιοχής μετά το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η Σαουδική Αραβία δηλώνει:

«Το Βασίλειο έχει γνωστοποιήσει την πάγια θέση του στην αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ εάν δεν αναγνωριστεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ», ανέφερε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών.

Προστίθεται ότι «το Βασίλειο επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, να επισπεύσουν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, ώστε ο παλαιστινιακός λαός να αποκτήσει τα νόμιμα δικαιώματά του και να επιτευχθεί μια συνολική και δίκαιη ειρήνη για όλους».

Η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ριάντ τη Δευτέρα ήταν το πρώτο σκέλος της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, την πέμπτη που πραγματοποιεί από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Η περιοδεία, η οποία περιελάμβανε στάσεις στην Αίγυπτο και το Κατάρ, χαρακτηρίζεται ως μια επίσκεψη που θα προωθήσει μια συμφωνία ομαλοποίησης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ και μια συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση περισσότερων από 130 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα το βράδυ της Τρίτης, πριν από την άφιξή του στο Ισραήλ την Τετάρτη, ο Μπλίνκεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πιθανότητα μιας συμφωνίας ομαλοποίησης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.

«Όσον αφορά την εξομάλυνση, ο πρίγκιπας διάδοχος επανέλαβε το έντονο ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας να συνεχίσει» σε αυτόν τον δρόμο, δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments