Γεωπολιτικά

Η Τουρκία ανανεώνει την naftex του Αμπντούλχαμιντ Χαν

Η Τουρκία ανανεώνει την naftex του Αμπντούλχαμιντ Χαν

Πηγή Φωτογραφίας: Euractiv.com

Από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου.

Η naftex (άδεια ναυσιπλοΐας) για εξερεύνηση εντός της τουρκικής δυνητικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο από το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Αμπντούλχαμιντ Χαν ανανεώθηκε για περίοδο ενός μήνα, από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου. Η περιοχή που καλύπτεται από την εν λόγω naftex, είναι η ίδια με την προηγούμενη οδηγία, η οποία έληξε στις 6 Φεβρουαρίου και διήρκεσε έξι μήνες, και βρίσκεται εντός της τουρκικής δικαιοδοσίας, η οποία αναγνωρίζεται και από τη χώρα μας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέδειξε, μάλιστα, απόλυτη συνέπεια ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από το παιχνίδι της πρόκλησης και της έντασης ο Ερντογάν έχει περάσει πλέον στην αυστηρή τήρηση των κανόνων του παιχνιδιού της εξομάλυνσης, που είναι απαραίτητη και για τη συνέχιση του διαλόγου.

Με την Άγκυρα να αξιολογεί την ηρεμία ως πλέον προσοδοφόρα για τα συμφέροντα της αυτή την περίοδο. Ενώ την ίδια στιγμή φροντίζει να υπενθυμίζει στις σωστές δόσεις ρητορικής και με διπλωματική γλώσσα, πως οι διεκδικήσεις και οι θέσεις της παραμένουν αμετάβλητες.

Κάτι που ακολουθεί και η Ελλάδα, τονίζοντας οι κόκκινες γραμμές της διατηρούνται.

Η τακτική του Τούρκου προέδρου έχει επικριθεί από σκληροπυρηνικούς που έχουν υπερβάλει στο παιχνίδι των εντάσεων στο παρελθόν, όπως ο απόστρατος Τζιχάντ Γιαϊτζί, ένας από τους θεωρητικούς της “γαλάζιας πατρίδας”. 

Ο Τ. Γιαιτζί έστρεψε και πάλι τα βέλη του κατά του Ερντογάν για την επιλογή του Αμπντούλχαμιντ Χαν να μην βγει εκτός των συνόρων της Τουρκίας, την οποία αναγνωρίζει και η Αθήνα, μέσω του Κέντρου Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής (Turk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi), σημειώνοντας ότι η τουρκική navtex για μία ακόμα φορά έμεινε στα όρια του «Χάρτη της Σεβίλλης».

Είναι αξιοσημείωτο πως ο Γιαϊτζί είχε επιτεθεί στον Ερντογάν και στην πρεμιέρα των ερευνών του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμιντ Χαν, στις αρχές Αυγούστου του 2022, που αντί να επιχειρήσει νέα τετελεσμένα προς επίρρωση του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» είχε επιλεγεί να παραμείνει εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα στα όρια του κόλπου της Αττάλειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments