Πολιτική

Εβδομάδα υψηλού κινδύνου για το Μαξίμου

Εβδομάδα υψηλού κινδύνου για το Μαξίμου

Πηγή Φωτογραφίας: [366673] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Αγροτικό ζήτημα και ψηφοφορία για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Μια ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα για την κυβερνητική πλειοψηφία είναι αυτή που ξεκινάει σε ελάχιστες ημέρες.

 Συγκεκριμένα, όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα, η κυβέρνηση δείχνει εκ νέου πρόθεση να πέσουν οι τόνοι, κλείνοντας το σημαντικό ραντεβού με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου για την ερχόμενη Τρίτη και στέλνοντας σαφές μήνυμα πως δημοσιονομικά περιθώρια δεν υπάρχουν και ο διάλογος συνεπάγεται ανοιχτούς δρόμους.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει συγκεκριμένες δημοσιονομικές πολιτικές, αυτό που εκπορεύεται από το Μαξίμου είναι ότι θα μπορούσαν να γίνουν ειδικές διαβουλεύσεις για μια σειρά από θέματα που αφορούν τους αγρότες, όπως είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις, ο τρόπος αποπληρωμής του τρίτου έτους του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και άλλα σοβαρά αιτήματα που σχετίζονται με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου εκτιμά πως τα θέματα αυτά μπορούν να εκτονωθούν μετά τη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης.

Παράλληλα, την ερχόμενη Τρίτη, πρόκειται να κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Στο παρασκήνιο, το Μέγαρο Μαξίμου ασχολείται με το θέμα, με τον Γιάννη Μπρατάκο να σηκώνει το τηλέφωνο και να επικοινωνεί με βουλευτές και την Ντόρα Μπακογιάννη, ένα παλαιό και πεπειραμένο στέλεχος να παίζει καθοριστικό ρόλο στην επεξήγηση κρίσιμων διατάξεων του νομοσχεδίου.

Το τοπίο έχει σχεδόν ξεκαθαρίσει πλέον, με το πιο ρεαλιστικό σενάριο να είναι πως τα «ναι» θα κινηθούν γύρω στα 110, καθώς είναι βέβαιο πως στην πορεία προς την ψηφοφορία θα υπάρξουν μετακινήσεις στη ζώνη του «ναι» και από τους αναποφάσιστους, ίσως και από όσους δηλώνουν αποχή. Τις τελευταίες μέρες, στους υπέρ έχουν προστεθεί ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Θανάσης Μπούρας και ο Νίκος Βλαχάκος. Αυτή τη στιγμή οι βουλευτές που έχουν τοποθετηθεί θετικά απέναντι στο νομοσχέδιο είναι 105.

Στους 22 ανέρχονται οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι δηλώνουν πως πρόκειται να καταψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται, εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, οι βουλευτές κ. κ. Θάνος Πλεύρης, Αννα Καραμανλή, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Περικλής Μαντάς –επίσης υπάρχει πιθανότητα να πάει στην αποχή–, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Διονύσιος Ακτύπης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Ξενοφών Μπαραλιάκος, ο Στέφανος Γκίκας, ο Γιώργος Καρασμάνης, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Γιάννης Πασχαλίδης και ο Μάριος Σαλμάς.

Με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα, οι αναποφάσιστοι έναντι των διατάξεων του νομοσχεδίου δεν υπερβαίνουν τους δέκα βουλευτές. Συγκεκριμένα, ως αναποφάσιστοι θεωρούνται οι κ.κ. Γιάννης Τραγάκης, Σπύρος Κουλκουδίνας,  Τάσος Δημοσχάκης,  Χρήστος Δερμεντζόπουλος,  Γιάννης Γιάτσιος, Κώστας Βλάσης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Βλάχος, Λάκης Βασιλειάδης και Θανάσης Λιούτας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments