Γεωπολιτικά

Ο Ουκρανός Ολεξάντρ Σίρσκι: Στρατηγός επαρκής αλλά και αδυσώπητος

Ο Ουκρανός Ολεξάντρ Σίρσκι: Στρατηγός επαρκής αλλά και αδυσώπητος

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Οι ΝΑΤΟϊκοί εμπιστεύονται τον νέο ουκρανό επιτελάρχη περισσότερο από τον Ζαλούζνι, όμως οι Ουκρανοί τού έβγαλαν το παρατσούκλι «Ο χασάπης» επειδή τον θεωρούν υπεύθυνο για τις μεγάλες απώλειες στο Μπαχμούτ

Οι ΝΑΤΟϊκοί εμπιστεύονται τον νέο ουκρανό επιτελάρχη περισσότερο από τον Ζαλούζνι, όμως οι Ουκρανοί τού έβγαλαν το παρατσούκλι «Ο χασάπης» επειδή τον θεωρούν υπεύθυνο για τις μεγάλες απώλειες στο Μπαχμούτ

 Επειτα από τα γεγονότα της περασμένης Πέμπτης στο Κίεβο, η Corriere della Sera φιλοτέχνησε το πορτρέτο του ουκρανού στρατηγού Ολεξάντρ Σίρσκι, τον οποίο ο Ζελένσκι έχρισε νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

«Τον αγαπούν οι άνδρες του. Τον περασμένο Αύγουστο η Washington Post έγραψε ότι πρόκειται για αξιωματικό σχολαστικό και αψίθυμο, πολύ έμπειρο, από εκείνους τους στρατιωτικούς που προετοιμάζονται ώστε να είναι ικανοί να αντιμετωπίζουν κάθε απρόοπτο». Αλλά και άλλα Δυτικά μέσα έχουν υμνήσει τον Σίρσκι.

«Το γερμανικό περιοδικό Spiegel έγραψε ότι τον Σεπτέμβριο του 2022, όπως προχωρούσε στην Ανατολή ως αρχηγός ΓΕΣ για να τοποθετήσει την ουκρανική σημαία στο Ιζιούμ, δοξάστηκε στην πατρίδα του μαζί με τον Βαλέρι Ζαλούζνι. Κατά τους Γερμανούς, ήταν δική του η ιδέα να αποσπαστεί η προσοχή των Ρώσων στην Ανατολή ώστε να καταλάβει ο ίδιος τη Χερσώνα στο Νότο. Επίσης αυτός προσδιόρισε το χωριό Μπαλακλίγια ως το αδύνατο σημείο του μετώπου, αυτό στο οποίο μπορούσε ο ίδιος να σπάσει τις ρωσικές γραμμές». Ζελένσκι: «Ηρωας της Ουκρανίας» ο Ζαλούζνι .

Οι Ιταλοί θεωρούν ότι απλώς «είναι η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος» η κατηγορία που αποδόθηκε στον Σίρσκι από τους ίδιους τους Ουκρανούς, πως ευθύνεται προσωπικά για την μη υποχώρηση του ουκρανικού στρατού από το Μπαχμούτ με συνέπεια τον θάνατο χιλιάδων στρατιωτών τους. «Ακριβώς τότε του βγήκε το παρατσούκλι ‘‘Ο χασάπης’‘ επειδή έστειλε στον θάνατο τους άνδρες του αδίστακτα, χωρίς να έχει κανέναν ενδοιασμό». Το «φύλλο πορείας» του ουκρανού στρατηγού εν συντομία: «Είναι 58 ετών, δηλαδή μεγαλύτερος κατά οκτώ έτη από τον Ζαλούζνι. Πήρε την πρώτη στρατιωτική εκπαίδευσή του επί Σοβιετικής Ενώσεως, στη Μόσχα. Εκεί αποφοίτησε από την ανωτάτη στρατιωτική σχολή, το 1982. Αυτή είναι μία από τις πιο πικρές ειρωνείες του πολέμου, είχε σχολιάσει κάποτε το Spiegel. Και δείχνει πόσο σημαμντικό είναι να γνωρίζεις τον εχθρό σου».

Το ιταλικό μέσο έδωσε και την ιδιαίτερης σημασίας πληροφορία ότι οι Αμερικανοί τον θεωρούν «πιο αξιόπιστο από τον Ζαλούζνι», κάτι που ασφαλώς έπαιξε ρόλο στην ανέλιξή του στο ουκρανικό στράτευμα. «Σήμερα θεωρείται από τον στρατηγό Κρίστοφερ Κάβολι, τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, πιο αξιόπιστος από τον προκάτοχό του. Το όνομά του ηχεί ευχάριστα και στα αυτιά των Βρετανών».

Επίσης, «ο Σίρσκι έχει μελετήσει από κοντά τον εχθρό στον Ντονμπάς [σ.σ.: εννοεί τους αυτονομιστές ρωσόφωνους, μετά το 2014] προτού αναλάβει αρχηγός του ουκρανικού ΓΕΣ». Και η κατακλείδα: «Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 έζησε την πιο σημαντική ημέρα της ζωής του: ενώ οι Ρώσοι προχωρούσαν προς στο Κίεβο, αυτός κατάφερε να αποτρέψει την καταστροφή. Τώρα αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη πρόκληση, την αναδιοργάνωση του στρατού και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του. Ξέρει πολύ καλά ένα σύγχρονο όπλο: τα drones».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments