Πολιτική

Ο θετικός απολογισμός της συνάντησης Μπλίνκεν – Γεραπετρίτη

Ο θετικός απολογισμός της συνάντησης Μπλίνκεν – Γεραπετρίτη

Πηγή Φωτογραφίας: Aa.com.tr

Σε υψηλό σημείο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ που βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από ποτέ αναφέρθηκαν για μία ακόμα φορά στις δηλώσεις τους ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άντονι Μπλίνκεν. Οι δύο ΥΠΕΞ συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, με ατζέντα μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, καθώς πραγματοποιήθηκε και ο πέμπτος γύρος Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, στο κεφάλαιο των περιφερειακών θεμάτων, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ “ιδιαίτερα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, τις βίαιες επιθέσεις των Χούθι που απειλούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ναυτιλίας και της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας”, για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη και την περιοχή ανανεωμένες δεσμεύσεις.

Το κείμενο αναφέρεται επίσης στις κοινές αξίες και τη δέσμευση των δύο χωρών στη δημοκρατία, τονίζοντας την ανάγκη διπλωματικής επίλυσης των διαφορών, καθώς και τον σεβασμό της κυριαρχίας, του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη Διακήρυξη των Αθηνών για τις σχέσεις Φιλίας και Καλής Γειτονίας Ελλάδας – Τουρκίας και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασία των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο στην Αθήνα, με τις ΗΠΑ να χαιρετίζουν τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σημειώνεται ακόμα ότι Ουάσιγκτον και Αθήνα θα συνεχίσουν να προωθούν την περιφερειακή ολοκλήρωση, το κράτος δικαίου, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στη συνεργασία 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), σημειώνοντας ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας 3+1 και η σύνδεσή της με άλλες πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας, ενόψει της περιφερειακής κατάστασης, θα προωθήσει την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν την εκτίμησή τους προς την Αθήνα για την ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας στη Γάζα και την ισχυρή υποστήριξή της προς το Ισραήλ.

Έμφαση δίνεται από την Ουάσιγκτον στην απόφαση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην Επιχείρηση Prosperity Guardian, με την Αθήνα να λαμβάνει εύσημα από την Ουάσιγκτον και για τον ηγετικό ρόλο που προτίθεται να αναλάβει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR «Aspides».

Στο κεφάλαιο για την άμυνα και την ασφάλεια, το κοινό ανακοινωθέν σημειώνει πως οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη σημασία της επέκτασης και εμβάθυνσης της διμερούς στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας. Και οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν και να προστατεύσουν την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική τους ακεραιότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments