Πολιτική

Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα στις 12 οι αγρότες για την συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα στις 12 οι αγρότες για την συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ 33 ΜΙΚΡΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στο τραπέζι του διαλόγου οι παρεμβάσεις για τον περιορισμό του κόστους παραγωγής, αλλά και οι προσπάθειες αναπροσαρμογής όρων της ΚΑΠ

Αντιπροσωπεία των αγροτών θα δεχθεί την Τρίτη (13/2) στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, να ακούσει τα αιτήματά τους και να τους παρουσιάσει τις λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση.

Λίγο αργότερα, στις 13:00, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

«Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός, όλα τα αιτήματα τα ακούμε με προσοχή. Θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των επαγγελματικών ομάδων», ανέφερε τη Δευτέρα (12/2) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη σημερινή συνάντηση.

Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι «το ζήτημα των αγροτών είναι πολυπαραγοντικό και το πρόβλημα είναι σύνθετο και απαιτεί πολλές και τις ταχύτερα δυνατές λύσεις. Θα συνεχίσουμε βήμα βήμα».

Οι αγρότες γνωστοποίησαν τα ονόματα των 15 αντιπροσώπων τους που αποτελούν την επιτροπή και είναι τα εξής:

Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας) Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου) Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος) Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς) Νίκος Κούτρας Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα) Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας) Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου) Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός) Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ) Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα) Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα) Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα) Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής) Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς)

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Σωκράτης Αλειφτήρας «περιμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να δείξει έμπρακτα ότι κατανοεί τα προβλήματά μας και ότι είναι δίκαια τα αιτήματα που μας έχουν βγάλει στο δρόμο, άρα περιμένουμε να μας να μας δώσει αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να μας κάνει μείωση στην τιμή της κιλοβατώρας και από εκεί και πέρα να κάνουμε συζητήσεις επί των τιμών των προϊόντων, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, επί της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία έχει μειώσει τις επιδοτήσεις των αγροτών πάνω από 40 με 50% και φυσικά ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς θα γίνει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τι ΕΛΓΑ θέλουμε να κάνουμε και πότε θα έχουμε έναν οργανισμό που θα ασφαλίζει πραγματικά 100% τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και στους κτηνοτρόφους θα ασφαλίζει τις απώλειες που έχουν από όλες τις νόσους».

Τα 2+1 μέτρα που θα προτείνει ο πρωθυπουργός

Με συγκρατημένη αισιοδοξία προσέρχεται η κυβέρνηση στη συνάντηση με τους αγρότες, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεν διαμηνύσει πως «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού», ξεκαθάρισε δε πως «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα».

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα».

«Πιστεύουμε ότι θα γίνει μέσα σε κλίμα διαλόγου και κατανόησης. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε περισσότερο είναι από το υστέρημα συνολικότερα των Ελλήνων πολιτών και της οικονομίας μας», δήλωσε με τη σειρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης βρίσκονται – μεταξύ άλλων – είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την οποία εξετάζεται ένα μέρος της, πιθανότατα το 30%, να δοθεί προκαταβολικά στους αγρότες, το επόμενο διάστημα, σύντομα, και το υπόλοιπο να δοθεί σε δόσεις.

Επίσης, μεγάλη βαρύτητα δίνει το κυβερνητικό επιτελείο και στο ενεργειακό κόστος, για το οποίο έχει ήδη δοθεί έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα. Φαίνεται να εξετάζεται και κάποια επιπλέον ενεργειακή ελάφρυνση χωρίς επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβάρυνση αυτή να αφορά τους παρόχους ενέργειας.

Αναλυτικά τα πιθανά μέτρα στήριξης για τους αγρότες που αφορούν το πετρέλαιο και το ρεύμα:

Προκαταβολή 30% από τα 82 εκατ. της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο Αύξηση της έκπτωσης στο ρεύμα από τη ΔΕΗ, από το 10%, στο 15-18% για όλους τους αγρότες και όλο το χρόνο Στο τραπέζι και η επιδότηση του πετρελαίου από το Ταμείο Ρύπων, όπως συνέβη με τα νοικοκυριά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments