Πολιτική

Χριστοδουλάκης: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε απέναντι στη Δεξιά να σταθεί η Ακροδεξιά

Χριστοδουλάκης: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε απέναντι στη Δεξιά να σταθεί η Ακροδεξιά

Πηγή Φωτογραφίας: [366720] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Οφείλουμε να πούμε ποιοι είμαστε εμείς και ποια είναι η δική μας πρόταση και η ιδεολογική μας βάση, δεν μπορεί η πολιτική που θα αναμετρηθεί με τη συντηρητική πολιτική της ΝΔ να δομηθεί στη λογική του «αντί», είπε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στην εκδήλωση της ΕΦΣΥΝ

«Απέναντι στη ΝΔ και την πολιτική της, εμείς θα απαντήσουμε με τις θέσεις, την ιστορία, τις αρχές και τις αξίες μας. Αυτά που κυρίαρχα, μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορούν να εκφράσουν σε ρόλο πρωταγωνιστή». Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Μανώλη Χριστοδουλάκη στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΦΣΥΝ το βράδυ της Τρίτης στο θέατρο Άλφα για την Κεντροαριστερά, με ερώτημα «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος». Επισήμανε δε, πως «το ζητούμενο είναι να βάλουμε ξανά στο επίκεντρο την πολιτική και τις ιδέες μας. Να τις υπερασπιστούμε με αυτοπεποίθηση, χωρίς φοβικότητα, αλλά και χωρίς τις εμμονές του παρελθόντος».

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Δεν μπορούμε να χαρίσουμε το κέντρο και την αξιοπρέπεια της μεσαίας τάξης στη ΝΔ»

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η μαζική συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών στην εκδήλωση αναδεικνύει την αγωνία του προοδευτικού κόσμου για να βρεθεί μια ισχυρή και πειστική εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Ν.Δ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε απέναντι στη δεξιά να σταθεί η ακροδεξιά».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι ο πλουραλισμός ήταν πάντα στοιχείο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης που μπορεί να ενσωματώσει ετερογενείς πολιτικές αφετηρίες, από τη σύγχρονη αριστερά μέχρι το μεταρρυθμιστικό κέντρο. «Προσωπικά θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαρίσουμε το κέντρο και την αξιοπρέπεια της μεσαίας τάξης στη Ν.Δ»

Χριστοδουλάκης: «Δεν αθροίζουμε αγανακτήσεις, να πούμε ποια είναι η δική μας πρόταση – Το 2009 τη χώρα χρεοκόπησε η ΝΔ και ο Καραμανλής»

Απαντώντας στο ερώτημα που έθετε ο τίτλος της εκδήλωσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι την συντηρητική πολιτική της ΝΔ δεν την κερδίζει απλώς ένα πρόσωπο αλλά μια πολιτική. «Αυτή η πολιτική οφείλει να έχει ιστορική συνέχεια, να συνθέτει γενιές, όχι με όρους διαγενεακής αντιπαράθεσης, αλλά με όρους αλληλεγγύης. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να δομηθεί στη λογική του «αντί». Δεν αθροίζουμε αγανακτήσεις. Δεν αθροίζουμε θυμό και απογοήτευση. Οφείλουμε να πούμε ποιοι είμαστε εμείς και ποια είναι η δική μας πρόταση και η ιδεολογική μας βάση». Επιπρόσθετα επισήμανε την ανάγκη του ενιαίου ιστορικού αφηγήματος του προοδευτικού χώρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει όλοι να πούμε καθαρά ότι το 2009 τη χώρα χρεοκόπησε η ΝΔ και ο Καραμανλής».

Συνέχισε δε αναλύοντας τις βασικές αρχές που συνιστούν τη βάση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. «Είμαστε με την ανοιχτή οικονομία ως μέσο άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, που θα μεταφράζεται σε πολιτικές κοινωνικής ανταποδοτικότητας. Για ένα ισχυρό και σύγχρονο κοινωνικό κράτος, με ποιοτικά δημόσια αγαθά. Με την ανοιχτή κοινωνία, την ισότητα και τον εμπλουτισμό των δικαιωμάτων, με τη θεσμική θωράκιση της πολιτείας, των αρχών και των εξουσιών της, με την αποκεντρωμένη διάρθρωση της διοίκησης της. Αταλάντευτα πατριώτες – είμαστε με αυτούς που αγαπάμε την πατρίδα μας, όχι με εκείνους που μισούν τις πατρίδες των άλλων – αταλάντευτα στραμμένοι στην Ευρώπη, θέτοντας στο προσκήνιο την ατζέντα των νέων προκλήσεων: για την κλιματική κρίση, το δημογραφικό, τον αυτοματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη.»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, συνέχισε επισημαίνοντας πως «είναι αναγκαίο να επιδιώξουμε πολιτικές διεργασίες σε επίπεδο κοινωνικής βάσης, από τα «κάτω», στην αυτοδιοίκηση, στους μαζικούς χώρους, στα συνδικάτα, στο κοινοβούλιο. Δεν συζητάμε για συγκολλήσεις κομμάτων, για συνενώσεις κορυφής, για συνεννοήσεις πίσω από κλειστές πόρτες ή σε σκοτεινούς διαδρόμους».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι ζητούμενο δεν είναι να αποζητούμε μεσσίες με προσωποκεντρικές αυτοαναφορικότητες. «Το ζητούμενο είναι να ξαναβάλουμε την πολιτική στο επίκεντρο. Να υπερασπιστούμε με αυτοπεποίθηση της ιδέες μας. Να μην μασάμε στο «bullying» της νεοδεξιάς για αυτές, αλλά και να μην αεροβατούμε σε εμμονές του παρελθόντος. Απέναντι στη ΝΔ και την πολιτική της, θα απαντήσουμε με τις θέσεις, την ιστορία, τις αρχές και τις αξίες μας. Αυτές που κυρίαρχα, μόνο το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη μπορούν να εκφράσουν σε ρόλο πρωταγωνιστή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments