Πολιτική

Γάμος ομοφύλων: Το κοινοβουλευτικό σταυρόλεξο

Γάμος ομοφύλων: Το κοινοβουλευτικό σταυρόλεξο

Πηγή Φωτογραφίας: [367245] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Περί τις 180 αναμένονται οι θετικές ψήφοι.

Η «αριθμητική» της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, απόψε, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, που θεσπίζει την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών παραπέμπει ακριβώς σε ένα σταυρόλεξο.

Το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα αγγίζει τις 180 θετικές ψήφους, κάτι, που μεταφράζεται σε μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατατέθηκαν στη Βουλή οι διατάξεις για το σύμφωνο συμβίωσης και τον τοκετό για τα ομόφυλα ζευγάρια (που επιτρέπουν την υιοθεσία αλλά όχι την παρένθετη μητρότητα), αντίθετα με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όχι μόνο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και για τα δικαιώματα των παιδιών τους, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν σε μεγάλο βαθμό “αόρατα” για το ελληνικό κράτος, Αντιμετωπίστηκε ως θέμα ισότητας και σεβασμού.

Το νομοσχέδιο “χτύπησε” αμέσως τα συντηρητικά αντανακλαστικά πολλών βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, με σημαντικότερο εκπρόσωπο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Το μπαράζ εσωτερικών διεργασιών, ενημερώσεων και ζυμώσεων, που ακολούθησε από την Πειραιώς, όπως και η προτροπή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους διαφωνούντες να απέχουν της διαδικασίας και να μην καταψηφίσουν, ενδεχομένως να οδήγησε κάποιους στον επανακαθορισμό της στάσης τους και να περιορίσει τις διαρροές, χωρίς, ωστόσο, να αλλάξει τη «μεγάλη εικόνα», που θέλει σήμερα περί τους 45-50 βουλευτές της ΝΔ να μη δίνουν θετική ψήφο.

Το ερώτημα, που απόψε θα απαντηθεί, είναι πόσοι θα καταγραφούν στους απόντες από τη διαδικασία και πόσοι θα δώσουν το παρών και θα καταψηφίσουν. 

Το “πόσοι” είναι η πρώτη ερώτηση, το “ποιοι” η δεύτερη. Είναι γνωστό ότι τουλάχιστον ένας από τους υπουργούς, ο Μάκης Βορίδης, θα επιλέξει να απέχει, ενώ αναμένεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο θα εκφράσει την αντίθεσή του στην Ολομέλεια, αλλά και θα αναπτύξει τα θέματα στα οποία έχει αντιταχθεί στο παρελθόν στην επιλογή της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, σε κάθε περίπτωση, οι θέσεις και οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές και δεν προτίθεται να απαντήσει.

Από την πρώτη στιγμή η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα κλείσει τη σημερινή κοινοβουλευτική συζήτηση, θα επιλέξει να μην θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τη στάση των βουλευτών, ενώ κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως ο αριθμός των διαρροών δεν θα θέσει σε καμία περίπτωση θέμα ενότητας της πλειοψηφίας.

Ανοιχτό, ωστόσο, παραμένει το ενδεχόμενο να προκύψει θέμα κυβερνητικών αλλαγών, καθώς ο μεν Μάκης Βορίδης θα παραμείνει στη θέση του, κάτι, που δεν είναι βέβαιο για τους υφυπουργούς.

Η σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο θα διεξαχθεί με ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος της Αντιπολίτευσης. Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία ήρθε να προστεθεί στην εγκύκλιο και στο κείμενο, το οποίο μοιράστηκε στους βουλευτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments