Διεθνή

Αλεξέι Ναβάλνι: Θάνατος στο κρατητήριο

Αλεξέι Ναβάλνι: Θάνατος στο κρατητήριο

Πηγή Φωτογραφίας: Wsj.com

Ο Αλεξέι Ναβάλνι υπήρξε ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν. Τρία χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, ανακοινώθηκε σήμερα ότι πέθανε στη φυλακή.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, κύριος επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν, πλήρωσε με τη ζωή του την αντικαθεστωτική στάση του, όπως και τόσοι άλλοι επικριτές του Κρεμλίνου στο παρελθόν. Σύμφωνα με τη ρωσική δικαιοσύνη ο 47χρονος διεθνώς γνωστός πολιτικός της αντιπολίτευσης πέθανε την Παρασκευή σε σωφρονιστική αποικία στη Σιβηρία,  στην οποία εξέτιε ποινή καταναγκαστικών έργων 19 ετών για «εξτρεμισμό». Όπως σημειώνουν οι ρωσικές αρχές ο Αλεξέι Ναβάλνι κατέρρευσε «μετά από έναν περίπατο» και λίγο αργότερα απεβίωσε, παρά τις προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Μέχρι το τέλος ο αδυνατισμένος και εμφανώς εξασθενημένος πολιτικός εμφανίζονταν στις δικάσιμες σε βάρος του αποφασισμένος για μια “Ρωσία χωρίς Πούτιν”.  Ειδικά με τον αγώνα του κατά της διαφθοράς στο σύστημα εξουδίας του Β. Πούτιν έστρεψε πάνω του τα βέλη πολλών Ρώσων με θέσεις και αξιώματα.  Επί χρόνια ο Ναβάλνι διέθετε σε ολόκληρη την αχανή χώρα δομές που δραστηριοποιούνταν κατά της διαφθοράς. Από εδώ και στο εξής οι συνεργάτες του θα πορευτούν χωρίς τον ηγέτη τους.

«Κατήγγειλε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία»

Μέσα από το κρατητήριο ο 47χρονος πολιτικός κατήγγειλε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, κάνοντας ανοιχτά λόγο για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου, ο οποίος ηγείται της χώρας για σχεδόν 25 χρόνια, οδηγεί τη Ρωσία στην καταστροφή της, προειδοποιούσε τους συμπολίτες του ο Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο αντικαθεστωτικός πολιτικός αποφάσισε να δώσει τον αγώνα για μια καλύτερη Ρωσία όχι από το εξωτερικό, όπως άλλοι αντίπαλοι του Πούτιν, αλλά στην ίδια την πατρίδα του, διασφαλίζοντας την αναγνώριση της οικογένειας, των φίλων και των οπαδών του. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο επέστρεψε από τη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2021, όπου νοσηλευόταν μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του με την χημική ουσία Novichok. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία της σκέψης, το οποίο παρέλαβε η κόρη του Ντάσα.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες κράτησης στο στρατόπεδο φυλακών 6 στο Μελέχοβο, κοντά στην πόλη Κοβρόφ 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας, ο 47χρονος πολιτικός κατάφερνε να απευθυνθεί στην ρωσική κοινή γνώμη με ενθαρρυντικά και συχνά χιουμοριστικά κείμενα.

Ο Ναβάλνι είχε αποκαλέσει τον Πούτιν «δολοφόνο», ο οποίος είχε αναθέσει σε μια ομάδα εκτελεστών της μυστικής υπηρεσίας εσωτερικού FSB να τον «εξουδετερώσει». Από την πλευρά του το Κρεμλίνο απέρριπτε πάντα αυτή την κατηγορία.

«Η πραγματικότητα στις φυλακές είναι χειρότερη»

«Όλα όσα διαβάζετε για τη φρίκη και τα φασιστικά εγκλήματα του σωφρονιστικού μας συστήματος, είναι όλα η αλήθεια. Με μία διόρθωση: η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη» έγραφε ο ρώσος αντικαθεστωτικός. Οι γνωστοί βιασμοί με το σκουπόξυλο υπάρχουν. Βασανιστήρια, που δεν θα φαντάζονταν ποτέ φυσιολογικοί άνθρωποι, σημείωνε ο Αλεξέι Ναβάλντι: «Το σωφρονιστικό σύστημα δεν διοικείται μόνο από εγκληματίες, αλλά από πραγματικά διεστραμμένους ανθρώπους».

Τώρα, μετά την απώλεια του Αλεξέι Ναβάλνι η αντιπολίτευση στη Ρωσία θα συνεχίσει να οργανώνει υπογείως αντίσταση κατά του καθεστώτος Πούτιν στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Εκατομμύρια άνθρωποι ακολουθούν την ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι στα κοινωνικά δίκτυα, η οποία μεταδίδει ειδησεογραφικές εκπομπές, σχόλια και συζητήσεις μέσω YouTube. Μέσα από τα σόσιαλ ξεκίνησε πρόσφατα η εκστρατεία «Ρωσία χωρίς Πούτιν» ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου. Ο Αλεξέι Ναβάλνι καλεί τους Ρώσους να ψηφίσουν οποιονδήποτε υποψήφιο, αρκεί να μην είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγή:dw

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments