Πολιτική

Τα μηνύματα των ευρωεκλογών

Τα μηνύματα των ευρωεκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Πολιτικά πολυσήμαντη η ευρωκάλπη της φετινής χρονιάς.

Η ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου μοιάζει περισσότερο από ποτέ με εθνική αναμέτρηση. Τα πολιτικά κόμματα κάνουν μετρήσεις σαν να διακυβεύεται η εθνική εξουσία.

Ακόμη και ψήγματα αμφισβήτησης πολιτικών ηγεσιών είναι σαν να προθερμαίνονται εν όψει των ευρωεκλογών.

Τη νύχτα των εκλογών, πολλοί θα ακονίσουν τα μαχαίρια τους στην κεντροαριστερή παράταξη. Ποτέ, τουλάχιστον τον τελευταίο καιρό, δεν υπήρξε ευρωκάλπη με τόσα μηνύματα. Και αυτή η τάση θα έχει πιθανότατα αρνητικό αντίκτυπο στις ίδιες τις ευρωεκλογές. Κι αυτό γιατί αν υπάρχει μια τρέχουσα κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είναι η στιγμή που ζούμε. Ευρωπαϊσμός ή όχι, διχασμένοι και παρατεταμένοι πόλεμοι, άνοδος της ακροδεξιάς (στη Γαλλία η Λεπέν έχει αναμφισβήτητο προβάδισμα έναντι του Εμμανουέλ Μακρόν στις δημοσκοπήσεις, στη Γερμανία ο εφιάλτης της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία είναι προ των πυλών), αποδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και πολλαπλά μέτωπα όπως ο αγροτικός κόσμος και η ανισότητα διαμορφώνουν μια επισφαλή κατάσταση για τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Οσο ποτέ, οι ευρωεκλογές αυτές θα έπρεπε να έχουν όλα αυτά στο επίκεντρο.

Να μπουν κριτικά και με επιθετικό τρόπο οι πλεύσεις της Ευρώπης. Οι κοινωνικοί αποκλεισμοί που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της. Για χώρες όπως η Ελλάδα, τι ακριβώς υποβοήθησε καθεστωτικές λογικές και καταπάτηση αρχών και αξιών.

Να έχουν ήδη τεθεί σε διαβούλευση ζητήματα όπως η κλιματική κρίση, οι ανυπόφορες μητροπόλεις, τα θέματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, η σχέση ΕΕ και ΝΑΤΟ σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες ή νίκης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα εδάφη της Ουκρανίας.

Αλλά γιατί πηγαίνουμε στην κάλπη, όπου θα προκύψουν διαφορετικές έννοιες και διαφορετικά συμπεράσματα; Αυτοί που πηγαίνουν στην κάλπη πηγαίνουν επίσης εκεί για να ψηφίσουν για την ΕΕ, τις πολιτικές της ή ως προσομοίωση των τοπικών εκλογών; Η ΕΕ είναι μια γραφειοκρατία που εκδίδει οδηγίες και ψηφίσματα της ΕΕ. Ορισμένοι πολίτες το πιστεύουν αυτό. Η ΕΕ είναι κλάδος του ΝΑΤΟ και οπαδός του μεγαλύτερου μέρους των ΗΠΑ, αλλά πλέον εμπλέκεται σε πολλές περιφερειακές δεσμεύσεις. Και σε ένα πολύπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον με πολλά ξεχωριστά μέτωπα, μαζί με την ανάδυση ενός αναπτυσσόμενου ανατολικού άξονα, η ΕΕ δίνει την εντύπωση ότι διαχειρίζεται την ήττα τόσο δημογραφικά όσο και οικονομικά. Οι Ευρωπαίοι, ή όσοι θα ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου ούτως ή άλλως, θα προσέλθουν στις κάλπες ως πολίτες των χωρών τους. Και οι Έλληνες, οι οποίοι, πάλι, θα πάνε στις κάλπες επειδή η ψήφος τους αλλοιώθηκε, θα πάνε στις κάλπες για να τιμωρήσουν ή να εγκρίνουν τις τοπικές πολιτικές των ηγετών τους.

Η συζήτηση για την Ευρώπη – έστω η πιο ευρωσκεπτικιστική – θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments