Διεθνή

Ναβάλνι: Μαρτυρία συγκρατούμενού του για όσα διαδραματίστηκαν στη φυλακή όταν βρέθηκε νεκρός

Ναβάλνι: Μαρτυρία συγκρατούμενού του για όσα διαδραματίστηκαν στη φυλακή όταν βρέθηκε νεκρός

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Συγκρατούμενος του Αλεξέι Ναβάλνι, μιλάει στη Novaya Europe, για την αναταραχή εντός της σωφρονιστικής αποικίας που ακολούθησε τις πρώτες στιγμές της είδησης του θανάτου του, αλλά και την αντίδραση των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Δημοσίευμα της Novaya Europe

Συγκρατούμενος του Αλεξέι Ναβάλνι, μιλάει στη Novaya Europe, για την αναταραχή εντός της σωφρονιστικής αποικίας που ακολούθησε τις πρώτες στιγμές της είδησης του θανάτου του, αλλά και την αντίδραση των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Η επικοινωνία με κρατούμενους στην ποινική αποικία IK-3 στη ρωσική Αρκτική δεν ήταν ποτέ εύκολη, ακόμη και στις καλύτερες στιγμές, λόγω του αυστηρού καθεστώτος κράτησης και της γεωγραφικής απομόνωσης.

Αναπόφευκτα αυτή η επικοινωνία με οποιονδήποτε κρατείται στην ΙΚ-3 έγινε ακόμη πιο δύσκολη χωρίς τη μεσολάβηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Σωφρονιστικών, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Αλεξέι Ναλβάνι την Παρασκευή. Σύμφωνα με δηλώσεις κρατούμενου στην Novaya Europe που κατάφερε να έρθει σε επαφή, στη φυλακή και πριν να διαρρεύσει ότι ο Ναλβάνι είναι νεκρός είχε ξεσπάσει μια «μυστηριώδης αναταραχή» το προηγούμενο βράδυ.

Συγκρατούμενος Ναβάλνι: Έμοιαζε σαν να επρόκειτο να διεξαχθεί στις φυλακές εξωτερική επιθεώρηση

«Όλα ξεκίνησαν όταν πραγματικά επιτάχυναν την απογευματινό μας προαυλισμό. Αυτό συμβαίνει συνήθως τις γιορτές όταν οι φρουροί βιάζονται να πάνε να γιορτάσουν, αλλά εκείνη τη μέρα δεν ήταν αργία. Μετά μας έκλεισαν μας απαγόρευσαν κάθε μετακίνηση μεταξύ στρατώνων και ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας.

Ακούσαμε αυτοκίνητα να μπαίνουν στους χώρους της φυλακής αργά το βράδυ, αλλά δεν μπορούσαμε να δούμε από τα παράθυρα του κελιού μας τι ήταν», είπε ο κρατούμενος στη Novaya Europe.

Στη συνέχεια, ο ίδιος αναφέρει ότι οι φρουροί διεξήγαγαν μια εις βάθος έρευνα στα κελιά των κρατουμένων το επόμενο πρωί, κατάσχεσαν τηλέφωνα, τράπουλες, ακόμη και θερμάστρες με πηνία που πριν επέτρεπαν ατύπως. Η όλη κατάσταση έμοιαζε σαν να επρόκειτο να διεξαχθεί στις φυλακές εξωτερική επιθεώρηση.

«Συνήθως τόσο η διοίκηση όσο και οι τρόφιμοι μαθαίνουν για τέτοιους ελέγχους περίπου ένα μήνα νωρίτερα και προετοιμάζονται γιατί ούτε οι φύλακες ούτε οι κρατούμενοι θέλουν οι ελεγκτές να διαπιστώνουν παραβάσεις. Και έτσι περιμέναμε μια επιθεώρηση εκτός απροόπτου! Κάτι πρέπει να συνέβη».

Γύρω στις 10 το πρωί της Παρασκευής, η είδηση του θανάτου του Ναβάλνι διαδόθηκε στους κρατούμενους.

«Ο χώρος του κελιού τιμωρίας στον οποίο βρισκόταν έγκλειστος ο Ναβάλνι βρίσκεται κάπως στο πλάι του στρατώνα, αλλά θα είχαμε δει ένα ασθενοφόρο να οδηγεί μέχρι εκεί. Αλλά δεν υπήρχε ασθενοφόρο στην αποικία εκείνο το πρωί, εμφανίστηκε μόνο αφού έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Ναβάλνι. Οπότε νομίζω ότι πέθανε πολύ νωρίτερα από ό,τι ανακοινώθηκε επίσημα, το προηγούμενο βράδυ, πιθανότατα. Γιατί αλλιώς θα μας κλείδωναν εντελώς την προηγούμενη μέρα και θα μας έψαχναν τόσο διεξοδικά;»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments