Policy Briefs

Ο Σολτς φέρεται να αντιτάχθηκε στην υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν για τη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ

Ο Σολτς φέρεται να αντιτάχθηκε στην υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν για τη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Telegraph.co.uk

«Ο κ. Σολτς ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στο να γίνει η κυρία φον ντερ Λάιεν αρχηγός του ΝΑΤΟ», ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς φέρεται να αντιτάχθηκε στην ιδέα της υποψηφιότητας της σημερινής προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο κ. Σολτς ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στο να γίνει επικεφαλής του ΝΑΤΟ η κα φον ντερ Λάιεν », ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Η δήλωση έγινε αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν φέρεται να πρότεινε την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Σολτς τη γνώμη του για το θέμα, ανέφερε η έκθεση.

Σύμφωνα με πηγές που αναφέρονται στην έκθεση, ο κ. Scholz θεώρησε ότι ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είναι μια πολύ σημαντική θέση για να ανατεθεί σε μέλος του κύριου κόμματός του της αντιπολίτευσης στη Γερμανία, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η ριζοσπαστική αντίθεση της φον ντερ Λάιεν στη Ρωσία θα μπορούσε να είναι επιζήμια για το ΝΑΤΟ όταν τελείωσε ο πόλεμος της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να αντικατασταθεί μέχρι το φθινόπωρο και διεξάγονται συζητήσεις για την εξεύρεση άξιου διαδόχου ενόψει της επετειακής συνόδου κορυφής της στρατιωτικής συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε θεωρείται επί του παρόντος κορυφαίος υποψήφιος για τη θέση. 

Η κ. Von der Leyen, από την πλευρά της, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για δεύτερη θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άνθρωποι του στενού της περιβάλλοντος, ωστόσο, τονίζουν ότι δεν θα ήταν διαθέσιμη για να αναλάβει το τιμόνι του ΝΑΤΟ, προτείνοντας να επιφυλαχθεί για την Κομισιόν.

Το Σάββατο (17 Φεβρουαρίου), η κ. von der Leyen ανακοίνωσε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ότι εάν επανεκλεγεί, θα διασφαλίσει ότι η επόμενη Επιτροπή θα περιλαμβάνει ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο άμυνας.   

«Αν ήμουν πρόεδρος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είχα έναν Επίτροπο Άμυνας », δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments