Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Επιπλέον έσοδα δίνουν «ανάσα» στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις – Κλειδί τα δικαιώματα ρύπων

Λογαριασμοί ρεύματος: Επιπλέον έσοδα δίνουν «ανάσα» στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις – Κλειδί τα δικαιώματα ρύπων

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Free photo light bulb lit between many lights

Θετικά δεδομένα ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο αύξησης των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος

Θετικά δεδομένα ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο αύξησης των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος, δημιουργεί το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κατανομή το 2024 των εσόδων των δημοπρασιών των δικαιωμάτων ρύπων. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, το σχέδιο του ΥΠΕΝ προβλέπει αύξηση στο 16% φέτος των εσόδων που θα καταλήξουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από μόλις 3,8% που ήταν το 2023.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει ήδη αποφασίσει τη διατήρηση των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ στο ίδια επίπεδα με το 2023, δηλαδή για τα νοικοκυριά και πάλι στα 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh). Ωστόσο, καθώς είναι ελλειμματικός ο «προορισμός» στον οποίο οδεύουν τα ποσά που συγκεντρώνονται από το ΕΤΜΕΑΡ -δηλαδή ο ΕΛΑΠΕ- στην απόφαση της η ΡΑΑΕΥ ζητούσε από το ΥΠΕΝ να της δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσει σε επικαιροποιημένη πρόταση για τη χρέωση μετά το τέλος του 6μηνου του έτους, ανάλογα με την πορεία εσόδων και εξόδων.

Επίσης, για να βελτιωθεί το ισοζύγιο του ΕΛΑΠΕ, η Ρυθμιστική Αρχή πρότεινε μία σειρά από παρεμβάσεις. Μία από αυτές ήταν να αυξηθούν τα κονδύλια στον Ειδικό Λογαριασμό από μία άλλη συνιστώσα εισροών – τα έσοδα από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων ρύπων. Με δεδομένο ότι το 2023 στον ΕΛΑΠΕ εισέρρευσε μόλις το 3,8% των εσόδων των δημοπρασιών, η ΡΑΑΕΥ εισηγείτο το ποσοστό αυτό να αυξηθεί τουλάχιστον στο 10%. Εισήγηση που υπερκαλύπτει το σχέδιο του ΥΠΕΝ, προορίζοντας το 16% για τον Ειδικό Λογαριασμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments