Πολιτική

Κοντογεώργης: Ο πρωθυπουργός έδωσε λύσεις, πήγαμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε να πάμε

Κοντογεώργης: Ο πρωθυπουργός έδωσε λύσεις, πήγαμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε να πάμε
«Η ουσία είναι ότι έγιναν αρκετά βήματα από την πλευρά της κυβέρνησης σε πολλά αιτήματα των αγροτών» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης

«Η ουσία είναι ότι έγιναν αρκετά βήματα από την πλευρά της κυβέρνησης σε πολλά αιτήματα των αγροτών» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, καθώς το αγροτικό συλλαλητήριο -το οποίο ήταν ήδη σε εξέλιξη την ώρα της συνέντευξης- ήταν το βασικό θέμα της συνομιλίας που είχε με τον τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλίας «TRT».

Με βασική αρχή, «εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι όπως για κάθε Έλληνα πολίτη, αλλά και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρθηκε διεξοδικά στα αιτήματα αλλά και τις κυβερνητικές απαντήσεις. Κατ’ αρχάς για το αγροτικό πετρέλαιο και την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει ήδη τη συζήτηση και η οποία θα ενισχυθεί».

Εξ άλλου, συνέχισε, «Πράγματι, το ενεργειακό κόστος είναι σημαντικό, η αγροτική ζωή είναι εξαιρετικά δύσκολη και ευάλωτη, και στην κλιματική κρίση και σε εξωγενείς κρίσεις. Ο πρωθυπουργός έσκυψε στα ζητήματα, πήγαμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε να πάμε, και στα λεφτά και στα δημοσιονομικά. Αλλά και σε θέματα όπως το ρεύμα, που τους απασχολούσαν, όλοι αντιλαμβάνονται ότι εκεί έγινε μια σοβαρή προσπάθεια».

Επιπροσθέτως, «στο θέμα των ελληνοποιήσεων είμαστε μαζί, όπως και σε κάποια θέματα που αφορούν την ΚΑΠ. Την άλλη εβδομάδα έχει Συμβούλιο Υπουργών» -και, με την αφορμή αυτή, ο Θ. Κοντογεώργης υπογράμμισε την κοινή προσπάθεια εννέα χωρών, ουσιαστικά της Μεσογείου. Ενώ και, με πρωτοβουλία της βελγικής Προεδρίας, τα θέματα της αναθεώρησης της ΚΑΠ θα τεθούν την επόμενη εβδομάδα, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, διευκρίνισε ότι η συνάντηση για τη Θεσσαλία θα γίνει. Άλλωστε, προσέθεσε, «κάθε Παρασκευή υπάρχει μια διυπουργική συνάντηση για την αξιολόγηση της προόδου των άμεσων μέτρων αποκατάστασης και ενίσχυσης στην περιοχή, πέραν του βασικού σχεδίου ανασυγκρότησης που αφορά στη Θεσσαλία». Κατά συνέπεια, «όταν ο πρωθυπουργός επιστρέψει (σσ από την Ινδία) και όταν βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος, προφανώς θα γίνει αυτή η συζήτηση». Για τη διαφορά, τέλος, των τιμών, από το χωράφι στο ράφι, αναγνώρισε ότι «υπάρχουν κάποια υπερκέρδη μεσαζόντων που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο».

Σε άλλο θέμα της επικαιρότητας, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), σημείωσε ότι «τουλάχιστον η πλειοψηφία δεν αισθάνεται ότι βρισκόμαστε σε μια χώρα όπου υπάρχει θέμα κράτους δικαίου, ανελευθερία, ότι περιστέλλονται δικαιώματα. Το ψήφισμα, λόγω και της συγκυρίας, είχε κάποια ακραία στοιχεία, τα οποία συνθλίβονται από την πραγματικότητα».

Εν όψει δε των ευρωεκλογών, κάποιες πολιτικές ομάδες του ΕΚ συνεργάσθηκαν για να πλήξουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) -«και το κόμμα που έχει τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο ΕΛΚ είναι η Νέα Δημοκρατία».

Όμως, επέμεινε, «αυτός που κρίνει την κατάσταση του κράτους δικαίου σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Ευρωπαϊκή επιτροπή. Στην έκθεση του Ιουνίου θα κατ’Α

Άλλωστε, συμπλήρωσε, «όπου έχουν παρατηρηθεί προβλήματα και δυσλειτουργίες με γνωστές περιπτώσεις, και για την υπόθεση των παρακολουθήσεων -την αναφέρω γιατί σημειώνεται στο ψήφισμα- η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε. Έφερε δηλαδή ένα πλαίσιο, το οποίο βελτιώνει και διασφαλίζει έτι περαιτέρω τον ρόλο της ΕΥΠ (Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) αλλά και τα ατομικά δικαιώματα».

Συμπερασματικά, «υπήρχε σκοπιμότητα στο εν λόγω ψήφισμα και για αυτό υπήρξε εύλογη αντίδραση από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, στη λογική ότι έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια οι Έλληνες, όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ανακτήσουμε την οικονομική και εθνική αυτοδυναμία. Περάσαμε περίοδο μνημονίων με δυσκολίες, ήμασταν το μαύρο πρόβατο. Τώρα, σύμφωνα με τον “Economist”, είμαστε στις 20 ολοκληρωμένες δημοκρατίες».

Και, στο πολιτικό «δια ταύτα», το ψήφισμα, το οποίο υπεγράφη «από Έλληνες ευρωβουλευτές, ζητεί τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας. Όταν εκπροσωπούμε τη χώρα στο εξωτερικό, χρειάζεται μια καλύτερη αξιολόγηση της πολιτικής κριτικής και αντιπολίτευσης που θέλουμε να κάνουμε. Γιατί το τραύμα έρχεται στη χώρα, όχι μόνο σε μια παράταξη ή ένα κόμμα», δήλωσε εν κατακλείδι για το θέμα.

Στο ερώτημα αν η ΝΔ βγήκε πληγωμένη από την ψηφοφορία για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: «Δεν νιώθει καθόλου πληγωμένη. Ήταν και είναι ένα βήμα θεσμικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού. Το πιστεύουμε και γι’ αυτό το φέραμε για την ισότητα στο γάμο και ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις υπόλοιπες οικογενειακές σχέσεις». Εξ άλλου, ανέφερε σε άλλο σημείο της απάντησής του, οι διαφορετικές αποχρώσεις είναι δύναμη για την παράταξη.

Για την κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έκανε την αντιδιαστολή ανάμεσα στο «βήμα προς το μέλλον» που είναι το νομοσχέδιο, όπως είπε, και τις «εικόνες του χθες», που είναι οι έκνομες ενέργειες στα πανεπιστήμια. Ειδικώς δε, για τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διεμήνυσε ότι «κάθε φορά που χρειάζεται, η αστυνομία θα παρεμβαίνει», ταυτόχρονα με τη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές.

«Η συζήτηση των επόμενων ημερών μέχρι τις 6 – 7 Μάρτη, οπότε θα ψηφισθεί το νομοσχέδιο […] είναι ποιο θέλουμε να είναι το περιβάλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα», κατέληξε ο Θ. Κοντογεώργης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments