Nέα της αγοράς

Ενοίκια: Η Αθήνα από τις πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης

Ενοίκια: Η Αθήνα από τις πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Free photo aerial view of buildings and hills in athens, greece

Ανάμεσα στις πιο ακριβές πόλεις για ενοικίαση κατοικίας βρίσκεται πλέον η Αθήνα, σύμφωνα με τον δείκτη Carrie Bradshaw του Economist

Ανάμεσα στις πιο ακριβές πόλεις για ενοικίαση κατοικίας βρίσκεται πλέον η Αθήνα, σύμφωνα με τον δείκτη Carrie Bradshaw του Economist, ο οποίος υπολογίζει την προσιτότητα των ενοικίων βάσει των μισθών στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις. Στον εν λόγω δείκτη είναι ξεκάθαρο ότι η Αθήνα δεν αποτελεί πλέον την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση κατοικιών, καταλαμβάνοντας σήμερα τη 12η θέση από τις συνολικά 35 εξεταζόμενες πόλεις, καθώς η αύξηση των ενοικίων είναι δυσανάλογη με τον μέσο μισθό των νοικοκυριών, που έμεινε σταθερά χαμηλός.

Σύμφωνα με τον δείκτη του Economist, ο οποίος υπολογίζει όλα τα εισοδήματα σε δολάρια, ένας Έλληνας πολίτης σήμερα για να μπορέσει να ενοικιάσει μια μέση αξιοπρεπή κατοικία σε μία καλή περιοχή της Αθήνας, χρειάζεται συνολικά να έχει εισόδημα 41.524 δολάρια (38.400 ευρώ) τον χρόνο, ποσό που είναι 9.268 δολάρια (8.571 ευρώ) παραπάνω από τον μέσο ετήσιο μισθό του σήμερα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν και τα τελευταία σχετικά διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν ιδιοκατοικούν πρέπει να δώσουν για τη στέγασή τους το 37% του μισθού τους. Μάλιστα, περίπου 1 στα 3 νοικοκυριά που ζουν στις πόλεις πληρώνουν ακόμη πιο πολλά, συγκεκριμένα δίνουν περισσότερο από 40% του εισοδήματός τους για στέγαση, ποσοστό που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Ο λόγος που πλέον η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις πιο ακριβές πόλεις για ενοικίαση οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας (Δ’ Τρίμηνο 2018 – 2023) οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 50%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI), κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 συνεχίστηκε η έντονα ανοδική πορεία των τιμών ενοικίασης, η οποία μάλιστα φαίνεται πως επιταχύνθηκε κιόλας, λόγω της περαιτέρω αύξησης των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και τον Πειραιά κατά 10,66% και 17,4% αντίστοιχα σε ετήσια βάση. Έτσι, σήμερα η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στο κέντρο έχει φτάσει στο δυσθεώρητο επίπεδο των 10 ευρώ/τ.μ., ανακάμπτοντας από τη διόρθωση που ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας και είχε οδηγήσει τις τιμές σε μία πορεία διόρθωσης, έως και 8,8 ευρώ/τ.μ.

Για το 2023, ωστόσο, η πιο ακριβή πόλη για ενοικίαση κατοικίας, σύμφωνα με τον Economist, αναδείχθηκε η Βουδαπέστη και ο κύριος λόγος ήταν ότι η Ουγγαρία τον τελευταίο χρόνο «χτυπήθηκε» περισσότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ από τον υψηλό πληθωρισμό. Μάλιστα, το κόστος ενοικίασης στην πρωτεύουσα αυξήθηκε κατά 19% από το 2022.

Μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ μισθού και ενοικίων και στην Πορτογαλία, όπως αναφέρει ο εν λόγω δείκτης. Συγκεκριμένα, τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στη Λισαβόνα μετά την εισροή «ψηφιακών νομάδων», δηλαδή εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας, και το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας που ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Συγκεκριμένα, ο μέσος μισθός των 31.000 δολαρίων που λαμβάνουν ετησίως οι πολίτες στην Πορτογαλία είναι περίπου το ήμισυ των 58.000 δολαρίων που απαιτούνται για να ενοικιάσει ένα σπίτι ένα μέσο νοικοκυριό.

Στο Λονδίνο και στη Γενεύη το ετήσιο εισόδημα που απαιτείται για να ζήσει κάποιος μόνος του ξεπερνάει τα 95.000 δολάρια τον χρόνο. Αυτό συμβαίνει καθώς και στις δύο πόλεις λιγότερο από το 1% των κατοικιών είναι κενές, με αποτέλεσμα η περιορισμένη προσφορά ακινήτων προς μίσθωση να οδηγεί σε υψηλές τιμές. Πιο κάτω βρίσκεται η Άγκυρα, η πρωτεύουσα της Τουρκίας, όπου το εισόδημα κάτω των 18.000 δολαρίων που έχει ο μέσος πολίτης αρκεί για να ζήσει κάποιος μόνος του, καθώς οι τιμές των ενοικίων δεν είναι τόσο υψηλές.

Ωστόσο, ο δείκτης του Economist αναφέρει και τις πόλεις της Ευρώπης οι οποίες είναι πιο προσιτές για την ενοικίαση μιας κατοικίας, καθώς το εισόδημα των πολιτών είναι εξαιρετικά υψηλό. Συγκεκριμένα, στη Βόννη της Γερμανίας ο μέσος μισθός, που ανέρχεται στις 53.000 δολάρια, ξεπερνά άνετα τις 36.000 δολάρια που απαιτούνται μόνο για την ενοικίαση ενός σπιτιού. Το ίδιο συμβαίνει στη Γαλλία και ειδικότερα στη Λιόν, όπου τα νοικοκυριά με μισθό κατά μέσο όρο 45.000 δολαρίων μπορούν με ευκολία να ενοικιάσουν ένα σπίτι, το οποίο απαιτεί συνολικά 34.000 δολάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments