Διεθνή

Κομισιόν: Τι περιλαμβάνει το 13ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας

Κομισιόν: Τι περιλαμβάνει το 13ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: *FOR EDITORIAL USE ONLY / ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ/EUROKINISSI)

Το τελευταίο πακέτο, επικεντρώνεται στον περαιτέρω περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε στρατιωτική τεχνολογία,

Την έγκριση του 13ου πακέτου κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας από το Συμβούλιο της ΕΕ χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το τελευταίο πακέτο, επικεντρώνεται στον περαιτέρω περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε στρατιωτική τεχνολογία, όπως για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και στην καταχώριση πρόσθετων εταιρειών και ατόμων που εμπλέκονται στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

Με αυτό το νέο πακέτο, ο αριθμός των καταχωρήσεων έφτασε τις 2.000, επιφέροντας τεράστιο πλήγμα στον στρατό και στην άμυνα της Ρωσίας.

Κάθε ευρώ που δεν παίρνει η Ρωσία είναι ένα κέρδος. Επομένως, δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα κράτη μέλη, για να διασφαλίσει την αποτελεσματική επιβολή των μέτρων και να συνεργάζεται στενά με τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση πιθανών προσπαθειών παράκαμψης, επισημαίνει η Κομισιόν.

Τι περιλαμβάνει το 13ο πακέτο Επιπλέον καταχωρίσεις

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές πακέτο 194 μεμονωμένων επωνυμιών, (συμπεριλαμβανομένων 106 ιδιωτών και 88 οντοτήτων). Με αυτό, η ΕΕ υπερβαίνει το συνολικό όριο των 2.000 καταχωρίσεων για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα:

Στοχεύοντας στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα της Ρωσίας: οι νέες καταχωρίσεις στοχεύουν περισσότερες από 140 εταιρείες και πρόσωπα από το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, που μεταξύ άλλων κατασκευάζουν πυραύλους, drones, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, στρατιωτικά οχήματα, εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας για όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Το πακέτο περιλαμβάνει συγκεκριμένες οντότητες που εμπορεύονται διάφορα βασικά εξαρτήματα για drones.

Η Επιτροπή χρησιμοποίησε την αντικειμενική και σταδιακή προσέγγιση που συζητήθηκε προηγουμένως για να εντοπίσει αυτές τις εταιρείες, συνδυάζοντας σκληρά στοιχεία από διάφορες πηγές, που υποστηρίζονται από εμπορικά και τελωνειακά δεδομένα.

Στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στους εταίρους της Ρωσίας στην πολεμική προσπάθεια: οι νέες καταχωρίσεις στοχεύουν 10 (ρωσικές) εταιρείες και άτομα που εμπλέκονται στη μεταφορά οπλισμού της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία, και τον υπουργό Άμυνας της χώρας, καθώς και αρκετές εταιρείες και άτομα της Λευκορωσίας που παρέχουν υποστήριξη στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Καταπολέμηση της καταστρατήγησης: οι νέες καταχωρίσεις περιλαμβάνουν μια ρωσική εταιρεία logistics και τον διευθυντή της που εμπλέκονται σε παράλληλες εισαγωγές απαγορευμένων αγαθών στη Ρωσία και έναν τρίτο Ρώσο παράγοντα που συμμετέχει σε άλλο πρόγραμμα προμηθειών.

Ενίσχυση της δράσης της ΕΕ κατά της ρωσικής κατοχής και της παράνομης προσάρτησης περιοχών της Ουκρανίας: οι νέοι κατάλογοι περιλαμβάνουν 6 δικαστές και 10 αξιωματούχους στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Επιβολή κυρώσεων για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών: Οι νέες καταχωρίσεις περιλαμβάνουν επίσης 15 άτομα και 2 οντότητες που εμπλέκονται στην απέλαση και στη στρατιωτική κατήχηση παιδιών από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας.

Εμπόριο Αυτό το πακέτο επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να εμποδίσει τη Ρωσία να αποκτήσει δυτική ευαίσθητη τεχνολογία για τον στρατό της.

Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ή drones, έχουν παίξει κεντρικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό το πακέτο απαριθμεί εταιρείες που προμηθεύουν τη Ρωσία με βασικά εξαρτήματα drone και εισάγει ορισμένες τομεακές κυρώσεις για να κλείσουν τα κενά και να κάνουν τον πόλεμο με drone πιο περίπλοκο.

Με βάση ισχυρά στοιχεία από διάφορες πηγές, που υποστηρίζονται από εμπορικά και τελωνειακά δεδομένα, το πακέτο προσθέτει 27 νέες ρωσικές εταιρείες και εταιρείες τρίτων χωρών στον κατάλογο των οντοτήτων που συνδέονται με το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας.

Αυτές οι εταιρείες υπόκεινται σε αυστηρότερους περιορισμούς εξαγωγών όσον αφορά αγαθά και τεχνολογία διπλής χρήσης, καθώς και αγαθά και τεχνολογία που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα:

Προσθήκη 17 ρωσικών εταιρειών που ασχολούνται με την ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας.

Προσθήκη 4 εταιρειών από την Κίνα και από μία από το Καζακστάν, την Ινδία, τη Σερβία, την Ταϊλάνδη, τη Σρι Λάνκα και την Tuerkiye, οι οποίες υποστηρίζουν έμμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας στον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, διακινώντας σχετικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Μέτρα για την ενίσχυση της αεράμυνας Εκτός από τη λίστα συγκεκριμένων εταιρειών που πωλούν ανταλλακτικά drone στη Ρωσία, αυτό το πακέτο εισάγει πρόσθετες απαγορεύσεις εξαγωγών εξαρτημάτων drone.

Συγκεκριμένα:

Οι περιορισμοί θέτουν τώρα υπό την ευρύτερη απαγόρευση εξαρτήματα drone ηλεκτρονικών μετασχηματιστών, στατικούς μετατροπείς και επαγωγείς που βρίσκονται μεταξύ άλλων σε drones.

Τα νέα μέτρα απαγορεύουν επίσης τους πυκνωτές αλουμινίου, οι οποίοι έχουν στρατιωτικές εφαρμογές.

Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας

Το νέο πακέτο επεκτείνει τον κατάλογο των χωρών εταίρων για την έμμεση απαγόρευση εισαγωγής σιδήρου και χάλυβα ώστε να συμπεριλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτές οι χώρες εταίροι εφαρμόζουν ένα σύνολο περιοριστικών μέτρων στις εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα και ένα σύνολο μέτρων ελέγχου των εισαγωγών που είναι ουσιαστικά ισοδύναμα με εκείνα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 της ΕΕ.

Ιστορικό Η ΕΕ έχει υιοθετήσει 13 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι κυρώσεις έχουν επηρεάσει τα έσοδα της Ρωσίας και την αξία του ρουβλίου.

Οι κυρώσεις της ΕΕ έχουν επίσης εισαγάγει περιορισμούς στις αλυσίδες εφοδιασμού της Ρωσίας και έχουν περιορίσει την πρόσβασή της στις δυτικές τεχνολογίες σε σημαντικούς βιομηχανικούς τομείς.

Το ανώτατο όριο τιμών του πετρελαίου, που συμφωνήθηκε με τους εταίρους της G7, οδήγησε στη μείωση των εσόδων της ρωσικής κυβέρνησης από το πετρέλαιο. Οι κυρώσεις θα δείξουν τα αποτελέσματά τους με την πάροδο του χρόνου, επισημαίνει η Κομισιόν.

Καθώς η Ρωσία προσπαθεί να βρει τρόπους να παρακάμψει τις κυρώσεις, η Επιτροπή εξετάζει συνεχώς τα ισχύοντα μέτρα, αξιολογώντας τον τρόπο εφαρμογής τους και εντοπίζοντας τυχόν κενά. Το επίκεντρο είναι τώρα η παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ μέσω τρίτων χωρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments