Διεθνή

Τελέστηκε στο Ουίνδσορ μνημόσυνο για τον τ. βασιλιά Κωνσταντίνο – Απόντες ο Κάρολος και ο Ουίλιαμ

Τελέστηκε στο Ουίνδσορ μνημόσυνο για τον τ. βασιλιά Κωνσταντίνο – Απόντες ο Κάρολος και ο Ουίλιαμ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters, Associated Press//Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο οποίος θα εκφωνούσε ομιλία στο μνημόσυνο του νονού του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ακύρωσε την εμφάνισή του την τελευταία στιγμή, επικαλούμενους «προσωπικούς λόγους».

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο οποίος θα εκφωνούσε ομιλία στο μνημόσυνο του νονού του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ακύρωσε την εμφάνισή του την τελευταία στιγμή, επικαλούμενους «προσωπικούς λόγους».

Τελέστηκε σήμερα, Τρίτη, το μνημόσυνο για τον έναν χρόνο από το θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, παρουσία της βασίλισσας Καμίλα και μελών άλλων βασιλικών οικογενειών, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Γουίνδσορ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη διοργάνωση της επιμνημόσυνης δέησης ανέλαβε η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε στενή φιλική σχέση με πολλά μέλη του βρετανικού βασιλικού οίκου. Μάλιστα, είχε βαφτίσει τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο οποίος θα εκφωνούσε ομιλία στο μνημόσυνο του νονού του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ακύρωσε την εμφάνισή του την τελευταία στιγμή, επικαλούμενους «προσωπικούς λόγους».

Στην επιμνημόσυνη δέηση για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο βρέθηκαν και η σύζυγός του Άννα Μαρία και σύσσωμη η οικογένειά του.

Από τη βρετανική βασιλική οικογένεια, το «παρών» έδωσαν ο πρίγκιπας Άντριου με την πρώην σύζυγό του Σάρα Φέργκιουσον, καθώς έχουν στενές σχέσεις με τους Γλύξμπουργκ.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας.

Όσο για τον βασιλιά Κάρολο, βρισκόταν στο κάστρο Γουίνδσορ, νωρίτερα, μέσα στην ημέρα, αλλά έφυγε πριν αρχίσει η λειτουργία – με τη δεξίωση που θα ακολουθήσει να διοργανώνεται από τη βασίλισσα Καμίλα.

Τα τέσσερα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνος, πλην Παύλου διάβασαν σε αγγλική μετάφραση την Ιθάκη του Καβάφη και τον Παύλο εδάφιο από την Αγία Γραφή, το οποίο αρχικά σχεδιαζόταν να αναγνώσει ο πρίγκιπας Γουίλιαμ. Επιμνημόσυνη ομιλία απηύθυνε ο λόρδος Σόαμς, φίλος του εκλιπόντος, πρώην υφυπουργός Άμυνας και εγγονός του Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Συνολικά παρέστησαν 330 προσκεκλημένοι, γαλαζοαίματοι από διάφορες χώρες και φίλοι της τέως βασιλικής οικογένειας. Μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσε η ισπανική βασιλική οικογένεια, περιλαμβανομένου του τέως βασιλιά Χουάν Κάρολος που συνόδευε τη σύζυγό του και αδερφή του εκλιπόντος Σοφία, μέλη των νυν και πρώην βασιλικών οικογενειών Δανίας, Ολλανδίας, Ιορδανίας, Σερβίας, καθώς επίσης ενδεικτικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, η ευρωβουλευτής και βαφτισιμιά του Κωνσταντίνου Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Ισίδωρος Κούβελος.

Της λειτουργίας χοροστάτησε ο πρεσβύτερος του Ουίνδσορ Αιδεσιμότατος Δρ Κρίστοφερ Κόκσγουορθ, ενώ συμμετείχε και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτας. Ο Σεβασμιότατος θα χοροστατήσει αύριο Τετάρτη της επιμνημόσυνης δέησης που θα τελεστεί στον ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας στο Bayswater του δυτικού Λονδίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments