Τεχνολογία

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κάνει την τετραήμερη εργασία αναπόφευκτη

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κάνει την τετραήμερη εργασία αναπόφευκτη

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Person using ai tool at job

Το 29% των οργανισμών με τετραήμερη εργασία χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη εκτενώς στις λειτουργίες των εταιρειών τους

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει έδαφος σε δουλειές γραφείου, ορισμένες εταιρείες δίνουν στους υπαλλήλους τους μια ημέρα έξτρα ρεπό.

Το να δουλεύεις τέσσερις μέρες ενώ πληρώνεσαι για πέντε είναι όνειρο για πολλούς εργαζόμενους. Ωστόσο, οι δραματικές αλλαγές στον εργασιακό χώρο την εποχή της πανδημίας έχουν μετατρέψει αυτήν την ιδέα σε πραγματικότητα για ορισμένους εργαζόμενους.

Και καθώς εμφανίζονται περισσότερα παγκόσμια δεδομένα, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών φλερτάρει την προσέγγιση μετά από θετικά αποτελέσματα δοκιμών σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισλανδία, η Πορτογαλία και άλλες.

Τώρα, καθώς συνεχίζονται οι πιλοτικές δοκιμές, όπως στη Γερμανία, ένας άλλος παράγοντας έχει στο προσκήνιο. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) επιταχύνει τους ρυθμούς στον χώρο εργασίας και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να επιταχύνει την υιοθέτηση της τετραήμερης εργασίας.

Δεδομένα που συλλέχθηκαν στα τέλη του 2023 επιβεβαιώνουν αυτή την ιδέα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 29% των οργανισμών με τετραήμερη εργασία χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη εκτενώς στις λειτουργίες των εταιρειών τους, εφαρμόζοντας εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT καθώς και άλλα προγράμματα.

Η εξοικονόμηση χρόνου επιτρέπει στην ομάδα μας να επιτύχει τους εβδομαδιαίους στόχους της νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα

Συγκριτικά, μόνο το 8% των οργανισμών πενθήμερης εργάσιμης εβδομάδας χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη σε αυτόν τον βαθμό. Και το 93% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη είναι ανοιχτές σε τετραήμερη εργασία την εβδομάδα, ενώ για εκείνες που δεν το κάνουν, λιγότερες από τις μισές είναι ανοιχτές στο να εργάζονται οι εργαζόμενοι λιγότερες μέρες.

Η εξοικονόμηση χρόνου

Ο Shayne Simpson, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της TechNET IT Recruitment με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, πιστεύει επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν θεμελιώδης για την επιτυχία της τετραήμερης εβδομαδιαίας πολιτικής της εταιρείας.

Η εταιρεία ανακάλυψε ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης εξοικονομούν 21 ώρες την εβδομάδα σε κάθε σύμβουλο πρόσληψης, κυρίως αυτοματοποιώντας προηγουμένως μη αυτόματες εργασίες όπως εισαγωγή δεδομένων, email επιβεβαίωσης, έλεγχος βιογραφικού και ενημέρωση υποψηφίων. Αυτό έχει μειώσει τον χρόνο πλήρωσης μόνιμων θέσεων στην εταιρεία κατά μέσο όρο 10 ημερών.

«Αυτή η εξοικονόμηση χρόνου επιτρέπει στην ομάδα μας να επιτύχει τους εβδομαδιαίους στόχους της νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και η ευελιξία απελευθερώνει τους συμβούλους μας από το να είναι δεμένοι στα γραφεία τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απολαύσουν μια παρασκευαστική άδεια που τους αξίζει», λέει ο Simpson.

Όχι μόνο το νέο μοντέλο εργασίας  ενίσχυσε την παραγωγικότητα και το ηθικό των εργαζομένων, αλλά ο Simpson λέει ότι ήταν επίσης το κλειδί για την προσέλκυση ταλέντων για να εργαστούν στην ίδια την εταιρεία. «Οι έμπειροι επαγγελματίες προσλήψεων προσελκύονται από τις βελτιωμένες διαδικασίες μας, ενώ τα ταλέντα αρχικού επιπέδου είναι πρόθυμα να αγκαλιάσουν νέα εργαλεία».

Ανάγκη για νέες δεξιότητες

Καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός με την τεχνητή νοημοσύνη προχωρά, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να είναι πρόθυμοι να ανέβουν επίπεδο. «Αντί να γίνονται απλοί φροντιστές ή υπηρέτες μηχανών, οι εργαζόμενοι πρέπει να αναπτύξουν νέες δεξιότητες που μπορούν να αξιοποιήσουν, να συμπληρώσουν και να οδηγήσουν την τεχνητή νοημοσύνη, επιτυγχάνοντας την ενισχυμένα αποτελέσματα», αναφέρει στο BBC ο  Na Fu , καθηγητής στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στο Trinity Business School της Ιρλανδίας.

Επιπλέον, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει ακόμη δρόμο να διανύσει εάν θέλει να μειώσει σημαντικά τις ώρες εργασίας του ανθρώπου σε γενικές γραμμές.

Ωστόσο, παρά τις επιφυλάξεις, ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρηματικών ηγετών – συμπεριλαμβανομένων εκείνων από ορισμένες από τις εταιρείες με τα υψηλότερα κέρδη στον κόσμο – βλέπουν μια συντομευμένη εβδομάδα εργασίας με γνώμονα την τεχνολογία ως αναπόφευκτο μέλλον. Τον Οκτώβριο του 2023, ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co Jamie Dimon είπε στο Bloomberg TV : «Τα παιδιά σας θα ζήσουν μέχρι τα 100 και πιθανότατα θα εργάζονται τρεισήμισι ημέρες την εβδομάδα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments