Podcasts | Pagenews Politics #16

Πλεύρης: Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος στις ευρωεκλογές

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος απαιτεί τουλάχιστον πέντε χρόνια

29.02.2024 | 18:57

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Πλεύρης: Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος στις ευρωεκλογές

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος απαιτεί τουλάχιστον πέντε χρόνια

Συνέντευξη για τα σημαντικότερα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας παραχώρησε ο κ. Θάνος Πλεύρης στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, η μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια πρέπει να προχωρήσει και μιλά για παλινωδίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Πλεύρης υπογραμμίζει πως οι αγρότες κινητοποιούνται χωρίς να προξενούν προβλήματα στους υπόλοιπους πολίτες και ότι η κυβέρνηση πρόκειται να εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Σε σχέση με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ο βουλευτής Βορείου Τομέα της ΝΔ επισημαίνει πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα, ενώ επισημαίνει πως στις ευρωεκλογές δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.

Πιο αναλυτικά, αναφερόμενος στην προωθούμενη μεταρρύθμιση με αντικείμενο τη δημιουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ο κ. Θάνος Πλεύρης σημειώνει πως «η συζήτηση μας έχει ξεπεράσει. Σήμερα, μπορεί ένας νέος άνθρωπος να πάει στο εξωτερικό, να εγγραφεί στο πανεπιστήμιο της αρεσκείας του και να αναγνωρίσει το πτυχίο του, κάτι που του επιτρέπει να εργαστεί. Έτσι, αντί να πάει ο νέος άνθρωπος εκεί, έρχεται το πανεπιστήμιο στην πατρίδα μας και ανοίγει ένα παράρτημα στην Ελλάδα. Αυτό συνέβη στην Κύπρο, όπου τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος απαιτεί τουλάχιστον πέντε χρόνια. Εμείς σεβόμαστε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και δίνουμε τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να έρθουν και να λειτουργήσουν στην Ελλάδα ως μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με τους όρους που λειτουργούν στο εξωτερικό».

«Το ΠΑΣΟΚ έχει μια παλινωδία (σ.σ.: για τα μη κρατικά πανεπιστήμια)», συνεχίζει ο κ. Πλεύρης. «Θυμίζω πως το 2008 είχε ξεκινήσει την αναθεώρηση, η οποία όμως δεν προχώρησε. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ παλινωδεί, προφανώς για κομματικούς λόγους, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει η κοινωνία. Θα έρθουν, χάρη στη μεταρρύθμιση που δρομολογούμε, αναγνωρισμένα πανεπιστήμια από το ΔΙΚΑΤΣΑ και προφανώς, αναλόγως με την εμβάθυνση της μεταρρύθμισης, προσδοκούμε πως θα έρθουν γνωστά και καταξιωμένα πανεπιστήμια. Περιμένουμε, ωστόσο, ακόμη και τώρα τα κόμματα να έρθουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ο κύριος Κασσελάκης πήγε σε ιδιωτικό σχολείο, πήγε σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο και καλά έκανε. Και αυτή τη δυνατότητα που απόλαυσε ο ίδιος δεν θέλει να τη δώσει στους Έλληνες. Υπάρχουν άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είναι ακόμη και καθηγητές σε ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Εν συνεχεία, ερωτηθείς για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και το εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος απαντά: «Οι αγρότες έχουν κάνει ένα υποδειγματικό πλαίσιο κινητοποιήσεων. Κάποιες δεκαετίες πριν, οι κινητοποιήσεις των αγροτών σήμαιναν ταλαιπωρία για τους Έλληνες πολίτες. Αυτό δεν ισχύει τώρα. Τα περισσότερα αιτήματα είναι δίκαια. Οι αγρότες αναγνωρίζουν πως έχουν γίνει βήματα προόδου. Αποδεικνύεται πως ήταν λάθος η εμμονή ορισμένων πράσινων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων ως προς την ΚΑΠ και την προστασία του περιβάλλοντος. Θεωρώ πως θα καταφέρουμε να έχουμε μια ισορροπία, όπου η μεν κυβέρνηση θα έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια και οι αγρότες θα αντιλαμβάνονται πως η φωνή τους θα έχει ακουστεί. Υπάρχει μια ειλικρίνεια από την πλευρά του πρωθυπουργού απέναντι στους αγρότες, οι οποίοι την εκτιμούν. Το να έχεις μια ειλικρίνεια με τις κοινωνικές ομάδες είναι σημαντικό γιατί οι πολίτες διαπιστώνουν πως γίνεται μια πραγματική προσπάθεια από την πλευρά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης».

Κληθείς να τοποθετηθεί για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και για το εάν θα αποδοθούν ευθύνες και σε πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Πλεύρης απαντά, λέγοντας: «Πρόκειται για μια βιωματική εμπειρία, που δεν μπορώ να ξεχάσω. Ήμουν ο υπουργός, που πήγε πρώτος στον τόπο της τραγωδίας. Μητέρες και πατέρες έχασαν τα παιδιά τους. Ήθελαν να αγκαλιάσουν τις σωρούς. Και ήταν δύσκολο να γίνει και αυτό ακόμα, γιατί δεν το επέτρεπε η κατάσταση των σωρών. Έπρεπε να γίνουν ταυτοποίηση και εξετάσεις dna. Σέβομαι λοιπόν την οιαδήποτε καχυποψία εκ μέρους των γονέων.

Ωστόσο, η δικαιοσύνη μέσα σε ένα χρόνο έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο. Και αυτό μπορούμε να το δούμε σε σχέση με άλλες τραγωδίες, όπως αυτή που σημειώθηκε στο Μάτι. Το μεγάλο διακύβευμα για την επιτροπή είναι να μπορέσουμε να πιάσουμε την υπόθεση στο σύνολό της. Αυτό σημαίνει διαλεύκανση, ανάληψη πολιτικών ευθυνών και ποινικές ευθύνες είναι κάτι που θα το κρίνει η δικαιοσύνη. Και εκεί θα κριθούμε και θα κριθούμε αυστηρά».

Τέλος, αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές και στο εάν η Νέα Δημοκρατία θα επιτύχει τα ποσοστά που σημείωσε στις εθνικές βουλευτικές εκλογές, ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει πως «άλλο οι εθνικές εκλογές, άλλο οι βουλευτικές εκλογές. Η μεγάλη παγίδα είναι το κενό που διαπιστώνεται στην αντιπολίτευση, κάτι που δημιουργεί έναν εφησυχασμό στους ίδιους τους πολίτες, που πάνε να ψηφίσουν. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ξεχάσουμε τι γίνεται στην αντιπολίτευση. Μια κακή αντιπολίτευση έχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει εφησυχασμό στην κυβέρνηση και αλαζονεία και αμετροέπεια. Και είναι κάτι που έχει πει ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός χτυπάει καμπανάκια σε υπουργούς και βουλευτές ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Ωστόσο, συμμετοχή νομίζω ότι θα έχουμε συμμετοχή και με την επιστολική ψήφο θα καλύψουμε ένα μεγάλο κενό. Οι μεγάλες αποχές είχαν δύο χαρακτηριστικά. Μιλάμε για κόσμο που δεν ήθελε να ψηφίσει, αλλά και για κόσμο που αντικειμενικά δεν μπορούσε να ψηφίσει. Και όσοι διαφωνήσαμε με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πρέπει να είμαστε οι πρώτοι, οι οποίοι θα εξηγήσουμε σε έναν κόσμο που μπορεί να πικράθηκε για ποιο λόγο πρέπει να ψηφίσει Νέα Δ. Πρέπει λοιπόν να πείσουμε τον κόσμο πως δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος. Και οι ευρωεκλογές θα είναι κρίσιμες, γιατί φαίνεται πως θα υπάρξουν και πολύ ακραίες φωνές, ενώ η Νέα Δημοκρατία είναι η φωνή της υπεύθυνης κεντροδεξιάς», καταλήγει ο κύριος Θάνος Πλεύρης.