Γεωπολιτικά

Εταιρεία βγάζει εκατομμύρια από την απελπισία των αμάχων στη Γάζα -Ουρές για ένα εισιτήριο στην Αίγυπτο

Εταιρεία βγάζει εκατομμύρια από την απελπισία των αμάχων στη Γάζα -Ουρές για ένα εισιτήριο στην Αίγυπτο

Πηγή Φωτογραφίας: Amani and her five children have been living in a tent in Rafah for weeks

Μια αιγυπτιακή εταιρεία χρεώνει τους Παλαιστίνιους 5.000 δολάρια ανά άτομο για να φύγουν από τη Γάζα και έχει αυξήσει τις τιμές της κατά 14 φορές από την έναρξη του πολέμου.

Το βρετανικό Sky News πραγματοποίησε μια εκτενή έρευνα γύρω από το δίκτυο που έχει στήσει η εν λόγω εταιρεία, επενδύοντας στον πόνο των αμάχων της Λωρίδας της Γάζας και της απελπισίας τους να αναζητήσουν ασφάλεια.

Πριν από τον πόλεμο, οι Παλαιστίνιοι αντιμετώπιζαν την αναμονή εβδομάδων ή μηνών για να τους επιτραπεί η είσοδος στην Αίγυπτο. Πληρώνοντας, ωστόσο, μερικές εκατοντάδες δολάρια σε μια από τις διάφορες εταιρείες, μπορούσαν να εξασφαλίσουν το ταξίδι τους μέσα σε λίγες ημέρες.

Βγάζοντας εκατομμύρια στις πλάτες των αμάχων της Γάζας Τα κανονικά διασυνοριακά ταξίδια έχουν ανασταλεί από την έναρξη του πολέμου. Ο «συντονισμός», όπως λέγεται, είναι πλέον ο μόνος τρόπος για τους Παλαιστίνιους χωρίς διπλή υπηκοότητα να φύγουν από τη Γάζα, εκτός από την μετακίνηση για ιατρικούς λόγους

Και ενώ παλαιότερα υπήρχαν αρκετές εταιρείες που προσέφεραν αυτές τις υπηρεσίες, τώρα υπάρχει μόνο μία – η αιγυπτιακή εταιρεία Hala.

Πριν από τον πόλεμο, ήταν δυνατό να ταξιδέψει κανείς με τη Hala για 350 δολάρια όπως φαίνεται σε διαφημίσεις από έναν ταξιδιωτικό πράκτορα με έδρα τη Γάζα που προσφέρει τις υπηρεσίες της Hala.

Από την έναρξη του πολέμου, ωστόσο, η Hala αύξησε τις τιμές της σε 5.000 δολάρια ανά ενήλικα – μια αύξηση 14 φορές πάνω.

Το Sky News επαλήθευσε αυτή την τιμή επιβεβαιώνοντας μαρτυρίες από δεκάδες πηγές, συμπεριλαμβανομένου ενός υπαλλήλου της Hala, καθώς και από τιμοκαταλόγους που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Ένας πρώην συντονιστής είπε στο Sky News ότι εγκατέλειψε τον κλάδο εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών της Χάλα. «Αρνούμαι να συμμετάσχω στο έγκλημα αυτών των τιμών και του εκβιασμού», λέει.

Η Hala θα μπορούσε να βγάζει 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα Επισήμως, η Αίγυπτος επιτρέπει την έξοδο μόνο σε ξένους υπηκόους και τραυματίες. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η πλειονότητα όσων έλαβαν άδεια να φύγουν από τη Γάζα το έκαναν μέσω της Hala (56%).

Στις 27 Φεβρουαρίου, για παράδειγμα, 246 άτομα ήταν εγγεγραμμένα για να ταξιδέψουν με την Hala, σε σύγκριση με 40 άτομα που είχαν διακομιστεί για ιατρικούς λόγους και 123 ξένους υπηκόους.

Ο κατάλογος ταξιδιωτών της Hala για εκείνη την ημέρα, που παρουσιάζεται παρακάτω, περιλάμβανε 48 παιδιά και 198 ενήλικες, έξι από τους οποίους ήταν Αιγύπτιοι πολίτες. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας για τα λεφτά της Hala, σημαίνει ότι η εταιρεία θα μπορούσε να έχει κερδίσει 1.083.900 δολάρια σε μία μόνο ημέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments