Τεχνολογία

EE: X, ByteDance, Booking.com ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με τη νομοθεσία DMA

EE: X, ByteDance, Booking.com ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με τη νομοθεσία DMA

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//European Flag Ruffled Beautifully Waving Macro Close-Up Shot

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Elon Musk, ο ιδιοκτήτης του TikTok ByteDance και η Booking.com ενδέχεται να πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Elon Musk, ο ιδιοκτήτης του TikTok ByteDance και η Booking.com ενδέχεται να πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ, για να τεθούν υπό το καθεστώς αυστηρών τεχνολογικών κανόνων- τους αποκαλούμενους «gatekeepers» («φύλακες»)– δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) ορίζει ότι εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και 75 δισ. ευρώ (81 δισ. δολάρια) σε κεφαλαιοποίηση αγοράς, θα δρουν ως «φύλακες» και θα παρέχουν μια βασική υπηρεσία της πλατφόρμας σε επιχειρηματικούς χρήστες.

Όπως αναφέρει το Reuters, αυτό σημαίνει ότι αυτές οι εταιρείες υποχρεούνται να κάνουν τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων τους να διαλειτουργούν με ανταγωνιστές τους και να επιτρέπουν στους χρήστες να αποφασίζουν ποιες εφαρμογές θα προεγκαταστήσουν στις συσκευές τους, μεταξύ άλλων υποχρεώσεων. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις 7 Μαρτίου.

Παράλληλα, δεν επιτρέπεται να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι των αντιπάλων τους ή να εμποδίζουν τους χρήστες να αφαιρούν προεγκατεστημένο λογισμικό ή εφαρμογές.

«Η Κομισιόν έχει τώρα 45 εργάσιμες ημέρες στη διάθεση της για να αποφασίσει εάν θα ορίσει τις εταιρείες ως «φύλακες». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει επίσης κάθε επιχείρημα που θα προβάλλεται από τις εταιρείες για να αντικρούσουν ότι πρέπει να οριστούν ως «φύλακες»», δήλωσε η αρχή ανταγωνισμού της ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Η ByteDance χαρακτηρίστηκε ως «φύλακας» τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αλλά το TikTok το αμφισβήτησε καταφεύγοντας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Δεν είναι σαφές ποιες άλλες υπηρεσίες της ByteDance θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως βασική υπηρεσία πλατφόρμας στο πλαίσιο του DMA.

Στο καθεστώς «φύλακα» αναμένεται να περιέλθει και η Booking.com, λόγω της αύξησης των χρηστών της πλατφόρμας του διαδικτυακού ταξιδιωτικού οργανισμού.

Εταιρείες κολοσσοί του διαδικτύου όπως οι Alphabet, Amazon, Apple, Meta και Microsoft ορίστηκαν πέρσι «φύλακες» από την νομοθεσία DMA.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments