Οικονομία

400.000 αιτήσεις για μείωση ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένα ακίνητα

400.000 αιτήσεις για μείωση ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένα ακίνητα

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Athens in Greece

Περισσότερες από 400.000 αιτήσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους υποβλήθηκαν στην ΑΑΔΕ προκειμένου να λάβουν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Περισσότερες από 400.000 αιτήσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους υποβλήθηκαν στην ΑΑΔΕ προκειμένου να λάβουν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ. Αν και πολλοί ιδιοκτήτες έμειναν εκτός, καθώς τους έλειπε τουλάχιστον μία από τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι περισσότεροι από αυτούς έσπευσαν να επεκτείνουν τα συμβόλαιά τους για το σύνολο των φυσικών καταστροφών που προβλέπει ο νόμος για να κερδίσει κάποιος την έκπτωση. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο έτος θα είναι αυξημένος ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα υποβάλουν αίτηση και εν τέλει θα δουν μειωμένο τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Οπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, η ΑΑΔΕ στα τέλη του μήνα θα αναρτήσει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Απριλίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2025 (11 δόσεις).

Με βάση τις αλλαγές που έγιναν –όπως για παράδειγμα η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα ασφαλισμένα, η απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων για τους πληγέντες φυσικών καταστροφών– η φορολογική διοίκηση θα εκδώσει φέτος εκκαθαριστικά 6 ταχυτήτων. Ειδικότερα:

1. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.

2. Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να είναι «κουρεμένος» κατά 50% ή ακόμη και μηδενικός, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

3. Χιλιάδες φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2023. Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φθάσει «φουσκωμένος» για τους φορολογουμένους οι οποίοι το 2022:

• Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.

• Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).

• Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων, όπως αυτή θα δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9 έως τις 8 Μαρτίου 2024.

4. Εκπτωση 10% για όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, το ακίνητο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο για τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού. Η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 900 ευρώ/τ.μ. των κύριων και βοηθητικών χώρων. Για παράδειγμα, κατοικία 100 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 20 τ.μ. θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 108.000 ευρώ [(100+20) = 120τ.μ.χ900 =108.000 ευρώ]. Για να δοθεί ολόκληρη η έκπτωση, η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 365 ημέρες. Εφόσον είναι ασφαλισμένη για λιγότερες ημέρες θα δικαιούται αναλογική έκπτωση. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται καμιάς έκπτωσης.

5. Πλήρης απαλλαγή για όσους επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και μάλιστα για διάστημα 3 χρόνων. H διάταξη ορίζει ότι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας, προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

6. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, υπό προϋποθέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments