Πολιτική

Σπανάκης: Το πρώτο νούμερο στον κατώτατο μισθό θα ξεκινάει από 8

Σπανάκης: Το πρώτο νούμερο στον κατώτατο μισθό θα ξεκινάει από 8

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Στο θέμα του κατώτατου μισθού, των τριετιών, της εργασίας των συνταξιούχων και σε άλλα εργασιακά ζητήματα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. 

Στο θέμα του κατώτατου μισθού, των τριετιών, της εργασίας των συνταξιούχων και σε άλλα εργασιακά ζητήματα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. 

Στο θέμα του κατώτατου μισθού, των τριετιών, της εργασίας των συνταξιούχων και σε άλλα εργασιακά ζητήματα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Κατώτατος μισθός

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός: «Ο Μάρτιος θα είναι θετικός μήνας για πολλά θέματα. Πρώτα απ’ όλα, στις 22 Μαρτίου θα υπάρξει εισήγηση, όπως προβλέπεται άλλωστε και από τη σχετική διάταξη της υπουργού Εργασίας, της κυρίας Μιχαηλίδου, προς το υπουργικό Συμβούλιο, όπου αυτή η εισήγηση απορρέει μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού και ο κατώτατος μισθός θα έχει μπροστά το 8. Να τονίσουμε ότι είναι η τέταρτη αύξηση κατώτατου μισθού που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός μετά από αρκετά χρόνια αρχίζει και μπαίνει σε ένα δρόμο προς τα πάνω, όπου αυτό επηρεάζει και 25 τουλάχιστον επιδόματα, μητρότητας, ανεργίας και πάρα πολλά άλλα σημαντικά.

Προσέξτε, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ότι εδώ έχουμε μια σειρά θετικών εξελίξεων. Δηλαδή τι παρατηρήσαμε, πριν ακόμα ανακοινώσει η κυβέρνηση τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, βλέπουμε πάρα πολλές εταιρείες που αύξησαν από μόνες τους τον αρχικό μισθό.

Εμείς τι σκοπό έχουμε, να αυξηθεί ο μέσος μισθός και να πάει μέχρι το τέλος της τετραετίας τα 1.500 ευρώ. Άρα λοιπόν, η αύξηση του κατώτατου μισθού και ο μέσος μισθός που σήμερα είναι στα 1.251 ευρώ, έχουμε ένα δρομολόγιο να πάει στα 1.500 ευρώ. Αυτοί οι δύο κυβερνητικοί στόχοι που ήταν προεκλογικές μας δεσμεύσεις, βλέπουμε ότι είναι σε μια καλή διαδικασία.

Πάμε στο κατά πόσο εκπληρώνουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Και το λέω αυτό διότι θα έχουμε ευρωεκλογές και θα κριθούμε όλοι αν αυτά τα οποία λέμε, τα υλοποιούμε ή όχι», είπε ο Βασίλης Σπανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

H πορεία της ανεργίας

Ως προς το θέμα αυτό ο κ. Σπανάκης επεσήμανε τα εξής: «Η Ελλάδα μιλάει πλέον για κενές θέσεις εργασίας. Άρα λοιπόν, αυτή τη στιγμή έχουμε θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται. Δηλαδή υπάρχουν εργοδότες που μας ακούν αυτή τη στιγμή και κυρίως στις τουριστικές περιοχές που αυτή τη στιγμή έχουν μια μεγάλη αγωνία να βρουν εργαζόμενους. Η Ελλάδα λοιπόν έχει φύγει από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και έχουμε πάει στην Ελλάδα των κενών θέσεων εργασίας που πρέπει να τις καλύψουμε. Άρα λοιπόν, το στοίχημα του υπουργείου Εργασίας έχει αλλάξει γήπεδο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, με την υπηρεσία της ΕΛΣΤΑΤ έχουμε το εξής, έχουμε μείωση τον Γενάρη του 24 στην ανεργία και στις γυναίκες και στους νέους.

Ο μέσος μισθός σήμερα έχει πάει στα 1.251 ευρώ όταν ήρθαμε στο τιμόνι της χώρας η Νέα Δημοκρατία, ήταν πολύ πιο χαμηλά και αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκάθαρη στόχευση και θα την πετύχουμε.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να φέρει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων. Κάνουμε πάρα πολλές ενέργειες και από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ώστε να μπορέσουμε να ταιριάξουμε, να παντρέψουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση. Και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Έχουμε εδώ πέρα νέες ειδικότητες που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας. Να σας πω μόνο ένα παράδειγμα ότι έχουμε αύξηση κατά 16% των επιχειρήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Άρα λοιπόν έχουν πολλαπλασιαστεί οι ανάγκες σε ειδικότητες εργαζομένων.

Οι τριετίες

Γιατί η επαναφορά, το ξεπάγωμα των τριετιών σημαίνει τριετίες, Σημαίνει το επίδομα προϋπηρεσίας ή το επίδομα τριετίας που έχει ένας εργαζόμενος. Πότε πάγωσαν, 14 Φεβρουαρίου του 2012.Τι είπε η κυβέρνηση. Ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 ξεπαγώνουν. Άρα αν κάποιος εργαζόμενος είχε στις 14 Φεβρουαρίου για παράδειγμα 2,5 χρόνια και δεν είχε πάρει το επίδομα προϋπηρεσίας, το επίδομα τριετίας από την 1η Ιανουαρίου του 24 μετράει ένα εξάμηνο για να έρθει να καλύψει την τριετία και να πάρει την αύξηση της τριετίας. Η καταβολή των τριετιών είναι υποχρεωτική, δεν είναι προαιρετική και αν κάποιος εργοδότης δεν τηρήσει την καταβολή των τριετιών, υπάρχουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που ελέγχονται από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Εργασία συνταξιούχων

Έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για αυτούς τους συνταξιούχους που θέλουν να πάνε να δουλέψουν και ο κ. Σπανάκης σχολίασε πως: «Το 2019 τί παραλάβαμε; Όταν κάποιος ήθελε να εργαστεί είχε 60% περικοπή της σύνταξης.Το 60%, πήγε 30% και το κάναμε πριν από λίγους μήνες. 0%.Άρα ένας συνταξιούχος αν θέλει να εργαστεί θα έχει 0% παρακράτηση από τη σύνταξή του.Πρέπει να το δηλώσουν στην πλατφόρμα και όσοι είναι να εργαστούν από εδώ και πέρα να το δηλώσουν επίσης στην πλατφόρμα αυτό.Η πλατφόρμα αυτή άνοιξε τη Δευτέρα που μας πέρασε. Έχουν μπει 25.000 συνταξιούχοι εργαζόμενοι ήδη.Υπολογίζαμε ότι μέχρι τέλος του Δεκέμβρη είχαμε 34.000 με 35.000 συνταξιούχους που ήδη εργαζόντουσαν.Μάλιστα τώρα, αυτή τη στιγμή εμείς υπολογίζουμε ότι μέσα στο 2024 θα πάει πολύ πιο πάνω το νούμερα.Μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και τους 100.000 συνταξιούχους εργαζόμενους που θα εργάζονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments