SPOTLIGHTS

Επενδύσεις ύψους 453 εκατ. ευρώ σε έργα πολιτισμού απέφεραν στην ελληνική οικονομία 1,56 δισ. ευρώ

Επενδύσεις ύψους 453 εκατ. ευρώ σε έργα πολιτισμού απέφεραν στην ελληνική οικονομία 1,56 δισ. ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: [367039] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ - ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΚΗΠΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΑΤΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΑΦΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

«Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο πολιτισμού συγκαταλέγεται στα «παραγωγικά υπουργεία» πολλοί εξακολουθούν να θεωρούν τον πολιτισμό αγαθό πολυτελείας»

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσίασε μελέτη σχετικά με τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των έργων πολιτισμού σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου. Τη μελέτη πραγματοποίησε η Deloitte για λογαριασμό του υπουργείου και την εκδήλωση προλόγισε η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση των επιπτώσεων έργων πολιτισμού, χρηματοδοτούμενων μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, στην απασχόληση και την οικονομία και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Αποτελεί τη συνέχεια  προηγούμενης έρευνας για τα έργα του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013, η οποία είχε επικεντρωθεί στο αναπτυξιακό αποτύπωμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.

Η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε ότι, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο πολιτισμού συγκαταλέγεται στα «παραγωγικά υπουργεία» πολλοί εξακολουθούν να θεωρούν τον πολιτισμό αγαθό πολυτελείας. Δηλαδή, είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση πρέπει να θεωρούνται προτεραιότητα. Επεσήμανε την ανάγκη για ένα νέο, ευέλικτο και αναπτυξιακό μοντέλο πολιτιστικής διαχείρισης με έμφαση στην επιστημονική γνώση και αποδοτική χρήση των πόρων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο πολιτιστικός τομέας αποτελεί ολοκληρωμένο εργαλείο ανάπτυξης, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και προωθώντας την οικονομία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, από επενδύσεις ύψους 453 εκατ. ευρώ σε έργα πολιτισμού, τα συνολικά έσοδα στην ελληνική οικονομία ανέρχονται σε 1,56 δισ. ευρώ. Οι θετικές «επιπτώσεις» στη μισθοδοσία και την απασχόληση ανέρχονται σε 259 εκατ. ευρώ και 22.106 θέσεις εργασίας αντίστοιχα. Επίσης, τα πολιτιστικά έργα επηρεάζουν σημαντικά τον τουρισμό, με 94 εκατ. ευρώ ετησίως να σχετίζονται με αυτόν τον τομέα.

Στο σύνολο του ΕΣΠΑ που μελετήθηκε, παρατηρήθηκε μια τάση βελτίωσης των επενδύσεων σε έργα πολιτισμού σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Παράλληλα, έγινε φανερό ότι ο πολιτιστικός τουρισμός είχε αυξημένη επίδραση στο σύνολο των τουριστικών εισπράξεων, αλλά και ότι η συμβολή των έργων πολιτισμού στην απόδοση του τουριστικού προϊόντος της χώρας γίνεται ολοένα και σημαντικότερη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments