Αθλητισμός

Τα «διαμάντια» του Πεπ Γκουαρντιόλα

Τα «διαμάντια» του Πεπ Γκουαρντιόλα

Πηγή Φωτογραφίας: CHAMPIONS LEAGUE 2020-2021 / ΟΣΦΠ - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: / EUROKINISSI)

Στην Μπάρτσα είχε προωθήσει στην πρώτη ομάδα 22 νεαρούς παίκτες, στην Μπάγερν έξι, στη Μάντσεστερ Σίτι πάνω από δύο ντουζίνες. Και συνεχίζει…

«Ο Φόντεν είναι ο καλύτερος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ αυτή τη στιγμή». Το ακατέργαστο διαμάντι που βρήκε ο Πεπ Γκουαρντιόλα στην ακαδημία της Μάντσεστερ Σίτι κόπηκε και γυαλίστηκε με ακρίβεια από τον ειδικό του είδους και τοποθετήθηκε στο στέμμα της κορυφαίας ομάδας της Αγγλίας και ίσως του κόσμου, αυτή τη στιγμή.

Ενας παίκτης τον οποίον βασάνισε για επτά χρόνια μέχρι να τον εξελίξει και να τον μετατρέψει σε πρωταγωνιστή.

«Παλιά μου τέχνη» για τον Πεπ. Το πιο διάσημο ποδοσφαιρικό του τέκνο που μετέτρεψε σε λαμπερό αστέρι είναι φυσικά ο Λιονέλ Μέσι. Στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα τον είχε προωθήσει ο Φρανκ Ράικαρντ ως ένα από τα πολλά παιδιά της Μασία. Ο Γκουαρντιόλα τον απελευθέρωσε διώχνοντας από το Καμπ Νου τον Ροναλντίνιο και εφευρίσκοντας τη νέα του θέση, ως «ψευτοεννιάρι». Εκτοτε ο Μέσι δεν σταμάτησε να φορτώνει τα αντίπαλα δίχτυα με γκολ και να γράφει ιστορία.

Για τον Γκουαρντιόλα ο Μέσι αποτελεί μία κατηγορία από μόνος του και δεν θέλει να τον συγκρίνει με κανέναν άλλον παίκτη απ’ όσους έχει τελειοποιήσει.

Το είχε πει κάποτε στον Κέβιν ντε Μπρόινε τον οποίον μετέτρεψε σε κορυφαίο «σερβιτόρο» γκολ. Του βρήκε τη σωστή του θέση στη μεσαία γραμμή και του είπε απλά «παίξε».

Ο αυστριακός αμυντικός της Ρεάλ Νταβίντ Αλάμπα μετατράπηκε σε παίκτη παγκόσμιας κλάσης τα χρόνια που αγωνιζόταν στην Μπάγερν υπό τις οδηγίες του Πεπ. Τον είχε μετατρέψει σε χαμαιλέοντα που μπορούσε να παίξει κεντρικός μέσος, αριστερός ή κεντρικός μπακ. Είχε δηλώσει στον «Γκάρντιαν» μετά από χρόνια πως ούτε ο ίδιος είχε σκεφτεί πως μπορεί να παίξει στο κέντρο της άμυνας.

Ο Σέρτζιο Μπουσκέτς αποτελεί ένα ακόμα διαμάντι στη συλλογή του Πεπ. Για χρόνια θεωρείτο το κορυφαίο «εξάρι» στον κόσμο όταν φορούσε τη φανέλα της Μπάρτσα. Ο Γκουαρντιόλα είχε πει μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2011 για τον παίκτη που ουσιαστικά δημιούργησε πως «θα ήθελα να ήμουν η μετενσάρκωση του, είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο».

Ο Γιόσουα Κίμιχ σίγουρα αναπολεί τις ημέρες που είχε προπονητή τον Πεπ στην Μπάγερν. Επαιζε στη Λειψία όταν ενημερώθηκε πως τον θέλει ο Καταλανός στο Μόναχο. Στην αρχή νόμιζε πως κάποιος του έκανε πλάκα. Η εξέλιξη που είχε επί των ημερών του τον καθιέρωσε στους Βαυαρούς και στην Εθνική Γερμανίας.

Ο Γκουαρντιόλα διαθέτει μια μοναδική ικανότητα να βελτιώνει παίκτες και μέσα απ’ αυτούς το σύνολο της ομάδας. Ο κατάλογος με τα ονόματα των παικτών που απογειώθηκε η καριέρα τους όταν βρέθηκαν κάτω από την ίδια στέγη με τον Πεπ είναι τεράστιος παρά το γεγονός ότι η παρουσία του στους πάγκους δεν είναι πολύχρονη (16 έτη) σε σχέση με άλλους μύθους της προπονητικής.

Στην Μπάρτσα είχε προωθήσει στην πρώτη ομάδα 22 νεαρούς παίκτες, στην Μπάγερν έξι, στη Μάντσεστερ Σίτι πάνω από δύο ντουζίνες. Και συνεχίζει…

Πηγή: in.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments