Διεθνή

Η “Σούπερ Τρίτη” κλειδώνει τη μονομαχία Μπάιντεν – Τραμπ

Η “Σούπερ Τρίτη” κλειδώνει τη μονομαχία Μπάιντεν – Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Η "Σούπερ Τρίτη" έρχεται να γυρίσει το χρόνο πίσω στο 2020, σφραγίζοντας και τυπικά την πορεία προς μία δεύτερη προεδρική αναμέτρηση ανάμεσα στους Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ σε συνθήκες διχασμού και ακραίας πόλωσης.

Σούπερ Τρίτη, παραδοσιακά ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στο πολιτικό ημερολόγιο των Ηνωμένων Πολιτειών, έρχεται να γυρίσει το χρόνο πίσω στο 2020, σφραγίζοντας και τυπικά την πορεία προς μία δεύτερη προεδρική αναμέτρηση ανάμεσα στους Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ σε συνθήκες διχασμού και ακραίας πόλωσης. Ο υπόδικος πρώην πρόεδρος παραμένει στα ψηφοδέλτια για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα κατόπιν απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, και έπεται η έτερη κρίσιμη γνωμοδότηση ως προς το εάν, κατά τα όσα διατείνεται, καλύπτεται από ασυλία για τα περί κλεμμένης νίκης και την υποδαύλιση της εισβολής στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Από την Καλιφόρνια έως την Αλάσκα, τη Βιρτζίνια και το Βερμόντ, είναι δεδομένη η νίκη των Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές για το δημοκρατικό και το ρεπουμπλικανικό χρίσμα αντίστοιχα, με τις κάλπες της Σούπερ Τρίτης μαζί με την επικείμενη ομιλία του Αμερικανού προέδρου για την Κατάσταση του Έθνους να λειτουργούν επί της ουσίας ως σημείο αφετηρίας για μία σκληρή, μετωπική σύγκρουση εν όψει του «replay» της 5ης Νοεμβρίου.

Συνολικά 15 πολιτείες και η επικράτεια της Αμερικανικής Σαμόα στον Ειρηνικό ψηφίζουν σήμερα σε τυπικές εκλογές με κάλπες και ψηφοδέλτιο (primaries) και κομματικές συνελεύσεις (caucuses). Αλαμπάμα, Αλάσκα, Άρκανσο, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Μέιν, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Βερμόντ και Βιρτζίνια «μοιράζουν» πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των εκλεκτόρων τόσο για το χρίσμα των Δημοκρατικών, όσο και για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Η Σούπερ Τρίτη των προεδρικών του 2024 δεν έχει ωστόσο την αγωνία παρελθοντικών αναμετρήσεων. Ο Τζο Μπάιντεν ως απερχόμενος πρόεδρος «τρέχει» ως είναι αναμενόμενο δίχως ουσιαστικό αντίπαλο για το χρίσμα και ο Ντόναλντ Τραμπ ήδη από τις πρώτες εσωκομματικές εκλογές έχει αποδειχθεί «ασταμάτητος». Όσο για τη δημοσκοπική εικόνα εν όψει Νοεμβρίου, η τελευταία δημοσκόπηση των New York Times εμφανίζει τον Τραμπ να διατηρεί προβάδισμα πέντε μονάδων (48% έναντι 43%) και τους Αμερικανούς να ανησυχούν πολύ για το γηραιό της ηλικίας αμφότερων των υποψηφίων, και κυρίως του Τζο Μπάιντεν.

Στο ρεπουμπλικανικό «στρατόπεδο», η Σούπερ Τρίτη αναδεικνύει 865 εκλέκτορες εκ των συνολικά 2,429 που θα ορίσουν τον υποψήφιο του Μεγάλου Παλαιού Κόμματος στο συνέδριο του Ιουλίου στο Μιλγουόκι. Ο Τραμπ έχει «κερδίσει» ήδη 247 εκλέκτορες. Βάσει των προγνωστικών, έως το βράδυ της Τρίτης θα έχει πρακτικά εξασφαλίσει το χρίσμα. Μετά την 12η Μαρτίου και τις προκριματικές του Άινταχο θα είναι πια και μαθηματικά αδύνατο να αναστραφεί η πορεία. Στα χέρια του πρώην προέδρου θα έχει «περάσει» οριστικά και το χρίσμα -και εν πολλοίς το κόμμα.

Για την Νίκι Χέιλι η Σούπερ Τρίτη έρχεται να σηματοδοτήσει ως όλα δείχνουν πιθανότατα το τέλος της διαδρομής, στην οποία παρέμεινε και επέμεινε ως εναλλακτική στην τοξική υποψηφιότητα Τραμπ. Παρότι έχει χάσει σε όλες τις αναμετρήσεις -με εξαίρεση την Ουάσινγκτον, που είναι καθαρά προπύργιο των Δημοκρατικών και ψήφισαν μόλις 2.000 πολίτες-, η Χέιλι συγκέντρωσε εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από την Άιοβα και έπειτα, καθώς και χιλιάδες ψήφους. Είναι η απόδειξη ότι υπάρχει έστω κάποια μερίδα στο κόμμα αλλά και ικανή δεξαμενή ψηφοφόρων του, κυρίως όσοι διαθέτουν κολεγιακή μόρφωση, που επιζητούν μία εναλλακτική λύση.

Η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας είχε δηλώσει από νωρίς, και αυτό έπραξε, ότι θα «φθάσει» έως την Σούπερ Τρίτη και κατόπιν θα σταθμίσει τις επιλογές της. Σύμμαχοι του Τραμπ έχουν σπεύσει, εν τω μεταξύ, να σβήσουν κάθε υπόνοια ότι θα μπορούσε να βγει μπροστά η Νίκι Χέιλι εφόσον ο πρώην πρόεδρος καταδικαστεί σε κάποιες από τις υποθέσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος. Εκείνη από πλευράς της μόλις δύο ημέρες πριν την Σούπερ Τρίτη δήλωσε πως δεν νιώθει πως δεσμεύεται πλέον προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ εφόσον κατακτήσει το χρίσμα.

Ταυτόχρονα όμως απέκρουσε την έντονη φημολογία -που παρόλα αυτά επιμένει- ότι θα μπορούσε να είναι εκείνη η τρίτη υποψηφιότητα επί της οποίας συζητά επί μήνες η δικομματική πολιτική ομάδα No Labels. Η ομάδα επιρροής, που δεν θέλει να «δει» ξανά μία αναμέτρηση Μπάιντεν-Τραμπ και προωθεί μία «μέση» εναλλακτική, έχει δηλώσει ότι θα αποφασίσει αν θα «κατεβάσει» στην κούρσα μία τρίτη υποψηφιότητα μετά τις σημερινές αναμετρήσεις. Το ενδιαφέρον που εξέφρασε ανοιχτά η No Labels για μία υποψηφιότητα της Νίκι Χέιλι εξέπληξε πολλούς. Η ίδια η Χέιλι, πάντως, ανέφερε πως δεν έχει κάνει καμία επίσημη συζήτηση και απέρριψε το ενδεχόμενο λέγοντας ότι μία υποψηφιότητά της θα απαιτούσε να επιλέξει έναν Δημοκρατικό αντιπρόεδρο, και αυτό δεν προτίθεται να το πράξει.

Εάν η Νίκι Χέιλι είχε κερδίσει ή είχε πλησιάσει πολύ κοντά στη νίκη στην πολιτεία της, τη Νότια Καρολίνα, ή στο Μίσιγκαν, η Σούπερ Τρίτη θα ήταν κρίσιμη για να καταδείξει εάν θα μπορούσε να παραμείνει ανταγωνιστική έναντι του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο. Έντεκα από τις 15 πολιτείες που ψηφίζουν στη ρεπουμπλικανική κούρσα επιτρέπουν τη συμμετοχή μη εγγεγραμμένων στο κόμμα ψηφοφόρων. Είναι ακριβώς η δεξαμενή των ψηφοφόρων που προσελκύει η Νίκι Χέιλι, οπότε έστω θεωρητικά θα υπήρχαν ευκαιρίες να ξαναχτίσει τον συνασπισμό που της έδωσε πάνω από 40% στο Νιου Χάμσαϊρ. Όμως έχασε αποφασιστικά στη Νότια Καρολίνα και το Μίσιγκαν, και πλέον αδυνατεί να υποστηρίξει ρεαλιστικά ότι η υποψηφιότητά της είναι βιώσιμη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντίθετα οδεύει στη Σούπερ Τρίτη με τη «φόρα» που του έδωσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο τον δικαιώνει στην προσφυγή που κατέθεσε κατά της Δικαιοσύνης του Κολοράντο για τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια της ρεπουμπλικανικής κούρσας στην πολιτεία. Η απόφαση της πολιτειακής Δικαιοσύνης βασίστηκε στη ρήτρα περί εξέγερσης της 14ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, κρίνοντας ότι ενεπλάκη ενεργά σε ανταρσία με την εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο.

Πρόκειται για την πιο σημαντική απόφαση που εκδίδεται μέχρι στιγμής εν μέσω της προεκλογικής περιόδου από το Ανώτατο Δικαστήριο και η πιο σημαντική εμπλοκή του στο εκλογικό τοπίο μετά την υπόθεση Μπους κατά Γκορ, όταν σταμάτησε την ανακαταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα και ουσιαστικά «έδωσε» τον προεδρία στον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Ο.Μπους. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και έχει εφαρμογή σε όλες τις πολιτείες -ανάλογες κινήσεις αποκλεισμού του Τραμπ είχαν γίνει σε Μέιν και Ιλινόι.

Οι δικαστές απεφάνθησαν ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει σε μία μόνο πολιτεία να αποκλείσει έναν προεδρικό υποψήφιο από το προεδρικό αξίωμα, προειδοποιώντας ότι είναι «συνταγή» χάους εάν ένας υποψήφιος μπορούσε να κηρυχθεί ακατάλληλος σε ορισμένες πολιτείες, αλλά όχι σε άλλες, με βάση την ίδια συμπεριφορά. Οι θέσεις όλων των δικαστών επικεντρώθηκαν σε νομικά ζητήματα και ουδείς έλαβε θέση για το αν ο Ντόναλντ Τραμπ ενεπλάκη πράγματι σε εξέγερση. Οι πέντε εκ των έξι συντηρητικών δικαστικών προχώρησαν περαιτέρω, ωστόσο, ως μη όφειλαν, όπως κατήγγειλαν οι τρεις φιλελεύθεροι συνάδελφοί τους, αποφαινόμενοι ότι η επίμαχη ρήτρα περί εξέγερσης μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μέσω ομοσπονδιακής νομοθεσίας (που θα έπρεπε να περάσει το Κογκρέσο) -γεγονός που ευνοεί τώρα και μελλοντικά τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή:liberal

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments