Ελλάδα

Βαρβάκειος: Η κυβέρνηση ενεργοποιεί το «Καλάθι της Βαρβακείου» – Μειώσεις σε αρκετά προϊόντα

Βαρβάκειος: Η κυβέρνηση ενεργοποιεί το «Καλάθι της Βαρβακείου» – Μειώσεις σε αρκετά προϊόντα

Πηγή Φωτογραφίας: Ανοιχτή η ψαραγορά της Βαρβακείου Αγοράς τηρώντας την παραδοσιακή "ολονυχτία" την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές για το Σαρακοστιανό τραπέζι, Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Οι τιμές στα Σαρακοστιανά για φέτος, με αρκετές μειώσεις συγκριτικά με πέρυσι.

Επιφυλακτικοί είναι ακόμα οι καταναλωτές και οι περισσότεροι κάνουν έρευνα αγοράς, προσδοκώντας ότι όσο πλησιάζουμε προς την Καθαρά Δευτέρα, θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τιμές στα θαλασσινά και τα λοιπά σαρακοστιανά.

Τα πρώτα στοιχεία δεν είναι ιδιαιτέρως ευχάριστα για τις τσέπες των καταναλωτών, καθώς σε συγκεκριμένες κατηγορίες θαλασσινών παρατηρούνται ανατιμήσεις γύρω στο 15%, ενώ στα… συνοδευτικά οι διαφορές από πέρσι φτάνουν στο 25%. Προφανές είναι ότι οι τιμές και οι συγκρίσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την ποιότητα, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο.

Ως πρώτο ανάχωμα προσδοκάται ότι θα λειτουργήσει το “Καλάθι της Σαρακοστής”, το οποίο ενεργοποιείται την επόμενη Τετάρτη και θα παραμείνει ως τις 4 Μαΐου, για να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών ως το Πάσχα. Χαλβάς, αλοιφές (ταραμοσαλάτες κλπ) και τουλάχιστον 2 είδη κατεψυγμένων θαλασσινών, θα πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές από τα super markets, τα οποία θα μπουν στο “μικροσκόπιο” των ελεγκτικών υπηρεσιών όχι μόνο ως προς τις τιμές αλλά και ως προς την επάρκεια αυτών των προϊόντων.

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί το «Καλάθι της Βαρβακείου»

Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν θα αρκεστεί σε αυτό το “Καλάθι”, καθώς αυτές τις ημέρες ο μεγάλος όγκος των αγορών πραγματοποιείται στην Κεντρική Αγορά. Ήδη, υπάρχουν οι πρώτες συνεννοήσεις κι αν όλα πάνε καλά, θα ενεργοποιηθεί και “Καλάθι της Βαρβακείου”, όπως πέρσι, με χαμηλές, “κλειδωμένες” τιμές για 7- 10 ημέρες.

Ενδεικτικά, πέρσι με αυτό το “Καλάθι”, οι γαρίδες πωλούνταν από 12 ως 14 ευρώ και τα καλαμάρια από 9 ως 12 ευρώ. Φέτος, επί του παρόντος οι γαρίδες διατίθενται προς 7- 17 ευρώ και τα καλαμάρια προς 9- 19 ευρώ. Υψηλών… απαιτήσεων είναι και φέτος το χταπόδι, το οποίο φτάνει ως τα 20 ευρώ.

Αντίστοιχα, τα κατεψυγμένα καλαμαράκια- πριν ενεργοποιηθεί το “Καλάθι της Σαρακοστής”- “παίζουν” από 4,95 ως 10 ευρώ σε συσκευασίες των 595 γραμμαρίων, οι κατεψυγμένες γαρίδες γύρω στα 9,30 ευρώ (συσκευασία 425 γραμμαρίων), το κατεψυγμένο χταπόδι ως 19,89 ευρώ (συσκευασία 595 γραμμαρίων).

ΕΛΣΤΑΤ: Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με το 2023

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ (Ιανουάριος), οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι καταγράφονται  στα φρέσκα ψάρια (11,7%), στα παρασκευάσματα με βάση ψάρια και θαλασσινά (14,3%), στα αλίπαστα (5%) και στα νωπά θαλασσινά (3,6%), ενώ σε κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά οι αυξήσεις είναι οριακές.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα ψαρικά που προκαλούν πονοκέφαλο. Ο ταραμάς πωλείται γύρω στο 13,5% ακριβότερα από πέρσι και ο χαλβάς περίπου 25% πιο ψηλά.

Άγνωστος “Χ” είναι επί του παρόντος η τιμή της λαγάνας, καθώς οι αρτοποιοί δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους. Πέρσι, η τιμή της ήταν αυξημένη κατά περίπου 30 λεπτά, λόγω της ανόδου των πρώτων υλών και του κόστους ενέργειας. Φέτος, με αυτούς τους παράγοντες σε ύφεση, μένει να διαπιστωθεί αν η τιμή της λαγάνας θα μείνει αμετάβλητη ή αν θα ακολουθήσει τον πληθωρισμό. Σημειωτέον, ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή του ψωμιού είναι αυξημένη κατά 2% σε σχέση με πέρσι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments