Πολιτική

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου την Δευτέρα

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου την Δευτέρα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Με τον ομόλογό του Φίλιπ Ιβάνοβιτς από το Μαυροβούνιο θα συναντηθεί αύριο, Δευτέρα 11 Μαρτίου και ώρα 12:00 μ.μ., ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Με τον ομόλογό του Φίλιπ Ιβάνοβιτς από το Μαυροβούνιο θα συναντηθεί αύριο, Δευτέρα 11 Μαρτίου και ώρα 12:00 μ.μ.

Με τον ομόλογό του Φίλιπ Ιβάνοβιτς από το Μαυροβούνιο θα συναντηθεί αύριο, Δευτέρα 11 Μαρτίου και ώρα 12:00 μ.μ., ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών θα ακολουθήσουν, περί ώρα 1:20 μ.μ., κοινές δηλώσεις των δύο Υπουργών προς τον Τύπο και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Η φρεγάτα Ύδρα αναλαμβάνει αποστολές στην Ερυθρά Θάλασσα

Στο Τζιμπουτί μέχρι και την Κυριακή 10 Μαρτίου, για ανεφοδιασμό θα βρίσκεται η ελληνική φρεγάτα «ΥΔΡΑ» που συμμετέχει στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Από εκεί και μετά η ελληνική φρεγάτα «θα συνεχίσει τις αποστολές συνοδείας – προστασίας στην περιοχή των επιχειρήσεων».

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές από τη Δευτέρα 11 Μαρτίου το ελληνικό πλοίο θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρμάδα της επιχείρησης EUNAVFOR ΑΣΠΙΔΕΣ,  και θα πραγματοποιήσει την πρώτη της αποστολή.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ, η επιχείρηση “Ναυτιλία” έχει καθαρά “αμυντικό χαρακτήρα” και αποσκοπεί στην προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας από επιθέσεις των ανταρτών Χούτι της Υεμένης στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Η φρεγάτα Ύδρα είναι μία από τις τέσσερις φρεγάτες MEKO 200 HΝ, οι οποίες απέπλευσαν από τη ναυτική βάση της Σαλαμίνας στις 26 Φεβρουαρίου. Είχε προηγηθεί σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό, λίγο μετά την οποία ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το πλοίο και δήλωσε ότι η επιχείρηση είναι “γεμάτη με σοβαρούς κινδύνους”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί το ιταλικό αντιτορπιλικό Caio Duilio, το οποίο είναι και το πλοίο διοίκησης, η γαλλική φρεγάτα Languedoc και η γερμανική φρεγάτα Hessen. Η κατάσταση στο έδαφος είναι εξαιρετικά δύσκολη και επιδεινώνεται.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του Νίκου Δένδια τον περασμένο Δεκέμβριο, άρχισαν οι προετοιμασίες για την αποστολή της “Ύδρας” στην Ερυθρά Θάλασσα. Και υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό. Η φρεγάτα αναχωρεί σε ρόλο ανάλογο των δυνατοτήτων της και με όλα τα μέσα αυτοάμυνας σε πλήρη λειτουργία, όπως έχει τονίσει σε όλες του τις δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας, το πλοίο έχει συμπληρώσει 30 χρόνια υπηρεσίας και δεν έχει αναβαθμιστεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η φρεγάτα Ύδρα έχει περίπου 90 ημέρες να φύγει και θα πρέπει να αντικατασταθεί κανονικά. Τον Δεκέμβριο, η φρεγάτα “Ψαρά”, επίσης τύπου MEKO, ήταν από τις πρώτες επιλογές για τη συμμετοχή στην εκστρατεία στην Ερυθρά Θάλασσα. Για το λόγο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει η εγκατάσταση και προετοιμασία των απαραίτητων πρόσθετων συστημάτων στη φρεγάτα “Πουσάλα”. Οι βελτιώσεις και η απαραίτητη μηχανική συντήρηση είναι εμφανείς.

Σημειώνεται ότι, μετά από πρόταση του κ. Δένδια προς την Ε.Ε., δημιουργήθηκε στη Λάρισα το κέντρο επιχειρήσεων “Ασπίδες” και η διοίκηση παραδόθηκε στον αντιναύαρχο (πλέον) Βασίλη Γρυπάρη. Η κίνηση αυτή έδωσε την ευκαιρία στην Αθήνα να διαλέξει ευρωπαϊκό καπέλο και να αποφύγει την τελευταία στιγμή την επιχείρηση “Φύλακας της Ευημερίας” (=Prosperity Guardian).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments