Διεθνή

Μετά τις συνεχείς αποτυχίες στη Μαύρη Θάλασσα, ο Πούτιν καρατόμησε τον αρχηγό του ρωσικού ΓΕΝ

Μετά τις συνεχείς αποτυχίες στη Μαύρη Θάλασσα, ο Πούτιν καρατόμησε τον αρχηγό του ρωσικού ΓΕΝ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Νικολάι Γεβμένοφ ήταν διοικητής του ρωσικού στόλου από το 2019 και αντικαταστάθηκε από τον ναύαρχο Αλεξάντερ Μοϊσέεφ, μέχρι τώρα επικεφαλής του βόρειου στόλου

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να απέπεμψε τον ανώτατο διοικητή του ρωσικού πολεμικού ναυτικού μετά από μια σειρά ταπεινωτικών αποτυχιών του στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει πολλαπλά χτυπήματα σε πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού με drones και πυραύλους και έχουν βυθίσει αρκετά από αυτά. Σύμφωνα με την Telegraph, δύο ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο ναύαρχος Νικολάι Γεβμένοφ, αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από τον Μάιο του 2019, εκδιώχθηκε και αντικαταστάθηκε από τον ναύαρχο Αλεξάντερ Μοϊσέεφ. Ο Μοϊσέεφ ήταν μέλος πληρώματος υποβρυχίου στη Σοβιετική Ενωση. Το 1998, το πυρηνικό υποβρύχιο το οποίο διοικούσε, έστειλε στο Διάστημα τους πρώτους εμπορικούς μικρο-δορυφόρους. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Από το 2019, ήταν διοικητής του βόρειου στόλου της Ρωσίας, με έδρα την Αρκτική, ενώ ήταν και επικεφαλής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας το 2018. Τόσο η Izvestia, εφημερίδα της Μόσχας που συνδέεται με το Κρεμλίνο, όσο και το Fontaka, πρακτορείο ειδήσεων της Αγίας Πετρούπολης, επικαλέστηκαν ανώνυμες πηγές που επιβεβαίωσαν την αλλαγή διοίκησης στην ηγεσία του ρωσικού ναυτικού, το οποίο εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη. Ούτε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ούτε το Κρεμλίνο αλλά ούτε και ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ έχουν σχολιάσει την αλλαγή. Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό έχει επικριθεί έντονα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία επειδή δεν έχει καταφέρει να κυριαρχήσει έναντι του σαφώς ασθενέστερου ουκρανικού στόλου. Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ο ρωσικός στόλος έχει ουσιαστικά υποχρεωθεί να φύγει από την κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας μετά από επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που κατέστρεψαν πολλά πολεμικά πλοία και υποβρύχια στην περιοχή. Για αυτό και η Μόσχα άρχισε να χτίζει μια νέα βάση για τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα, στη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, που απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα από Ουκρανία. Αυτή την εβδομάδα, οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της χτύπησε και βύθισε ένα ρωσικό περιπολικό σκάφος σκοτώνοντας επτά ναύτες. Τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απέπεμψε τον διοικητή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας για τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου. Ο Πούτιν έχει αλλάξει επίσης τον διοικητή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, τέσσερις φορές από τότε που εισέβαλαν τον Φεβρουάριο του 2022. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments