Πολιτική

Η κυβέρνηση σε αναζήτηση συμμάχων για το άρθρο 16

Η κυβέρνηση σε αναζήτηση συμμάχων για το άρθρο 16

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Απροθυμία του κ. Ανδρουλάκη να συναινέσει στην κρίσιμη συνταγματική αναθεώρηση.

Κατέστη φανερό πως το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν επρόκειτο ποτέ να συμφωνήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για έναν απλό λόγο. Διότι έχει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη από την κυβέρνηση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Δε θέλει φορείς του ιδιωτικού τομέα να επενδύσουν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, στις γενικόλογες και μάλλον θολές σκέψεις του, ανέφερε τη δυνατότητα ίδρυσης πανεπιστημίων από δήμους, εμπορικά επιμελητήρια, συνεταιρισμούς, ΓΣΕΕ και άλλους κοινωνικούς φορείς. Ανάλογες σκέψεις φαίνεται να κάνει και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όμως, η κυβέρνηση δεν συζητεί αυτές τις αβελτηρίες.

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις γίνονται σε δύο στάδια, με τη συμμετοχή δύο εκλεγμένων κοινοβουλίων. Τα προς αναθεώρηση άρθρα του συνταγματικού κειμένου πρέπει να κερδίσουν 180 και 151 ψήφους. Επί του παρόντος, η κυβέρνηση έχει 159 ψήφους. Για να πάρει 180 ψήφους στο σημερινό κοινοβούλιο, η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται άλλες 21 ψήφους- δεδομένης της άρνησης του ΠΑΣΟΚ (32 έδρες), η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αντλήσει αυτές τις 21 ψήφους μόνο από το δεξιό γειτονικό της κόμμα. Πρώτον, δεν ξέρουμε αν η Νέα Δημοκρατία θέλει να το κάνει αυτό και δεύτερον, δεν ξέρουμε αν είναι εφικτό. Επομένως, το λογικό είναι να πορευτεί με τις 159 έδρες που της δόθηκαν και με ό,τι θέλει να αναδειχθεί στην επόμενη Βουλή.

Αυτή η τακτική είναι πολιτικά η πιο ενδεδειγμένη, καθώς εκθέτει τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στους κεντροαριστερούς μεταρρυθμιστές και ταυτόχρονα αποτελεί ένα ισχυρό εκλογικό όπλο για τη Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, μπορεί να διατυπώσει με σαφήνεια τις απόψεις της για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καθώς δεν χρειάζεται να συμβιβαστεί με κανένα κόμμα. Οι ξεκάθαρες προτάσεις μπορούν να αποτελέσουν και προϋπόθεση για ξεκάθαρες, για διαυγείς λύσεις.

Μπορεί να αντιτείνει βάσιμα κάποιος πως είναι μακρύς ο πολιτικός χρόνος. Καμία διαφωνίας, αλλά εν τω μεταξύ θα δοκιμαστεί στην πράξη η ίδρυση παραρτημάτων αλλοδαπών πανεπιστημίων. Θα είναι ένα πολιτικό στοίχημα – πρόκριμα για να σχηματιστεί η αναθεωρητική πλειοψηφία των 180 βουλευτών στις επόμενες εκλογές.

Κατά προέκταση, η κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει, ούτως ώστε η μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο πριν από λίγες ημέρες να λειτουργήσει χωρίς καθυστερήσεις και περιορισμούς που ουσιαστικά θα την ακυρώνουν. Δεν έχει κανένα λόγο από εδώ και μπρος να επιζητήσει συναίνεση από αυτούς που ουδέποτε πρόκειται να τη δώσουν και δε δίνει εξετάσεις προοδευτικότητας στις πολιτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για τη συντήρηση της σημερινής άθλιας κατάστασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments