Διεθνή

Μπάιντεν: Αυξάνει το φόρο σε πλούσιους

Μπάιντεν: Αυξάνει το φόρο σε πλούσιους

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Ανακοίνωσε προϋπολογισμό 7,3 τρισ.

Το πολιτικό του όραμα για μια πιθανή δεύτερη θητεία σκιαγράφησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρουσιάζοντας έναν «προεκλογικό» προϋπολογισμό ύψους 7,3 τρισ. δολαρίων, με στόχο να πείσει τους Αμερικανούς ότι μπορεί να διαχειριστεί την οικονομία καλύτερα από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο περιλαμβάνει αυξημένη φορολόγηση για τις εταιρείες και τα υψηλά αμειβόμενα στελέχη, θεωρείται απίθανο να υιοθετηθεί από το Κογκρέσο. Ειδικότερα, στο σχέδιο περιλαμβάνεται αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 21% στο 28%, καθώς και υποχρέωση καταβολής σε φόρους, του 25% του εισοδήματος όσων έχουν περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιθυμεί να επαναφέρει τις φοροαπαλλαγές για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, να χρηματοδοτήσει προγράμματα παιδικής μέριμνας, να διοχετεύσει 258 δισ. δολάρια στην οικοδόμηση στέγης, αλλά και να παρέχει 12 εβδομάδες αμειβόμενης οικογενειακής άδειας για τους εργαζόμενους.

«Πιστεύετε πραγματικά ότι οι πλούσιοι και οι μεγάλες εταιρείες χρειάζονται άλλες φοροαπαλλαγές ύψους 2 τρισ. δολαρίων, επειδή αυτό θέλει να κάνει (ο Τραμπ)», δήλωσε ο Μπάιντεν σε εκδήλωση στην πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ.

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, απέρριψε άμεσα την πρόταση του προϋπολογισμού, κάνοντας λόγο για «ακόρεστη δίψα για αλόγιστες δαπάνες» και «περιφρόνηση της δημοσιονομικής ευθύνης».

Υπενθυμίζεται πως στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν έχουν τεθεί μεταξύ άλλων, οι ανησυχίες των Αμερικανών ψηφοφόρων για τις υψηλές τιμές και την πορεία της οικονομίας.

Το 40% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ θα χειριζόταν καλύτερα την οικονομία, σε σύγκριση με το 31% που επέλεξε τον Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο προτεινόμενος από τον Μπάιντεν προϋπολογισμός θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 4,95 τρισ. δολάρια σε ορίζοντα δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2,7 τρισ. δολαρίων από αυξήσεις φόρων στις επιχειρήσεις και σχεδόν 2 τρισ. δολαρίων από τη φορολόγηση πλουσίων ιδιωτών, ανέφερε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments