Πολιτική

Άδωνις για απογευματινά χειρουργεία: Δεν παραχαράσσεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ [vid]

Άδωνις για απογευματινά χειρουργεία: Δεν παραχαράσσεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)//Τα απογευματινά χειρουργεία ούτε υπονομεύουν, ούτε παραχαράσσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, υπογράμμισε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σπάμε το φαύλο κύκλο με το φακελάκι

Τα απογευματινά χειρουργεία ούτε υπονομεύουν, ούτε παραχαράσσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, υπογράμμισε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Παραχωρώντας συνέντευξη στο σταθμό Star, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε εκτενώς στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων.

Πιο ειδικά, αναφερόμενος στην εν λόγω μεταρρύθμιση, ο Ά. Γεωργιάδης τόνισε εισαγωγικά πως «από την πρώτη ημέρα της αναλήψεως των καθηκόντων μου, είπα ότι θα κάνω τα απογευματινά χειρουργεία και τα κάνω ήδη πράξη. Άκουσα όλες τις απόψεις, πριν οριστικοποιήσω την απόφασή μου. Άκουσα και την κριτική ότι, δήθεν, εγώ είπα να φωτογραφηθώ με τον πρώτο ασθενή μετά τα απογευματινά χειρουργεία. Ο ίδιος ο ασθενής ζήτησε να μιλήσει μαζί μου, αυτή είναι η αλήθεια, και να μη σπεύδουν να γκρινιάζουν οι κακοπροαίρετοι».

Κληθείς να το τοποθετηθεί σχετικά με το φακελάκι, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Είμαι ηθικά αντίθετος με το φακελάκι. Και το φακελάκι δεν προωθείται από τα απογευματινά χειρουργεία. Μια μειοψηφία παίρνει φακελάκι. Πλέον, ο γιατρός μπορεί να εργάζεται νόμιμα, χωρίς φακελάκι, και να αυξάνει το εισόδημά του. Το φακελάκι δούλευε με το να βάλει ο γιατρός στον ασθενή στα επείγοντα περιστατικά. Ο γιατρός αποφασίζει τι είναι επείγον και τι όχι. Αυτόν τον φαύλο κύκλο με το φακελάκι τον σπάμε με τα απογευματινά χειρουργεία».

Αναφερόμενος στο ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας επισήμανε στους συνομιλητές του ότι «εθνικό σύστημα υγείας χωρίς αναμονές δεν υπάρχει. Και αυτό γίνεται γιατί είναι περιορισμένοι οι πόροι. Βέβαια, για πολλά κατηγορούμε το ΕΣΥ, αλλά το ΕΣΥ δουλεύει ικανοποιητικά, χάρη στη σκληρή δουλειά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Ερωτηθείς εκ νέου για τα απογευματινά χειρουργεία, ο Άδωνις είπε πως «τα νοσοκομεία αγκαλιάζουν τα απογευματινά χειρουργεία. Αρχίσαμε τα απογευματινά από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Σειρά παίρνουν αυτή την εβδομάδα ο Ευαγγελισμός, το Γεννηματάς, ο Άγιος Λουκάς κ.λπ.

Γιατροί και νοσοκομεία επαρκούν για τα απογευματινά χειρουργεία. Αυτό το απάντησε και το απαντά η ίδια η ζωή. Έτσι, διαψεύστηκε στην πράξη η κριτική που ακούστηκε ότι δήθεν δεν θα επαρκούσαν οι γιατροί και τα νοσοκομεία.

Το τιμολόγιο για τα απογευματινά χειρουργεία κυμαίνεται από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ. Είναι από το ένα τρίτο έως το ένα πέμπτο του κόστους για τα ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ επιτρέπουμε σε χειρουργικές ομάδες να μετακινούνται από το ένα νοσοκομείο σε άλλο νοσοκομείο Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα πως με καλοπιστία και με καθαρές σχέσεις, τα απογευματινά χειρουργεία θα επιτύχουν πλήρως και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι: διοικητές, ιατροί, νοσηλευτές».

«Ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ δεν παραχαράσσεται με τα απογευματινά χειρουργεία», συνέχισε ο υπουργός Υγείας, «το ΕΣΥ διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα του. Οι φόβοι περί ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ ακούστηκαν για τα απογευματινά ιατρεία, τα οποία όμως πέτυχαν πλήρως και τα οποία δεν οδήγησαν σε ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Και ακόμη, δεν μεταφέρουμε ασθενείς από το πρωί στο απόγευμα. Για να μπορέσει μια δημόσια κλινική να κάνει απογευματινά χειρουργεία, θα πρέπει να μη μειώσει τα απογευματινά χειρουργεία.

Αναφερόμενος στο τραγικό συμβάν της αυτοκτονίας του καρκινοπαθούς στην Κρήτη, ο Άδωνις υπογράμμισε πως ο αυτόχειρας «διαγνώστηκε με καρκίνο στα τέλη Δεκεμβρίου. Το φάρμακο είχε καθυστέρηση μόλις μία ημέρα. Ο καρκίνος ήταν πάρα πολύ επιθετικός. Είχε κλειστεί ραντεβού στο σύστημα υγείας, αλλά, τελικά, δεν προσήλθε. Το φάρμακο ήταν σε έλλειψη, αλλά ήταν σε έλλειψη για μόλις μια εβδομάδα. Η περίπτωση αυτή δείχνει πως χρειαζόμαστε μια πολύ πιο γρήγορη υποστήριξη των ανθρώπων, οι οποίοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο».

Σε σχέση, τέλος, με το ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ, αναφέρθηκε ότι «τα απογευματινά χειρουργεία θα ενισχύσουν την πρόσληψη μονίμου ιατρικού προσωπικού. Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων απαιτεί περισσότερο ιατρικό προσωπικό. Και τα απογευματινά χειρουργεία επιτρέπουν στους ιατρούς να αυξήσουν με νόμιμο τρόπο τα εισοδήματά τους, τις μηνιαίες απολαβές τους. Έτσι, θα προσέλθουν περισσότεροι ιατροί στα νοσοκομεία μας.

Είμαστε σε επικοινωνία με τα νοσοκομεία για να μας επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους σε ιατρικό προσωπικό. Για παράδειγμα, για το νοσοκομείο Δράμας προκηρύξαμε πέντε θέσεις ιατρών παθολόγων, γιατί το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας έχει έλλειψη στην ειδικότητα αυτή», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments