Ελλάδα

“Απογευματινά Χειρουργεία: Η Νέα Προοπτική στην Υγειονομική Φροντίδα”

“Απογευματινά Χειρουργεία: Η Νέα Προοπτική στην Υγειονομική Φροντίδα”

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Γράφει ο Αν. Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΝΔ Βασίλης Γκουτμάχερ

Γράφει ο Αν. Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΝΔ Βασίλης Γκουτμάχερ

Την 12η Μαρτίου 2024, η Ελλάδα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για το ΕΣΥ με την υλοποίηση των πρώτων απογευματινών χειρουργείων. Η πρωτοβουλία αυτή, του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, φέρνει μαζί της μια σειρά από οφέλη για ασθενείς, ιατρούς και το σύστημα υγείας συνολικά. Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων κερδίζει ολοένα και περισσότερη θετική αναγνώριση. 40 χρόνια μετά την πρώτη συζήτηση, υλοποιούνται επιτέλους τα απογευματινά χειρουργεία .

Η εισαγωγή των απογευματινών χειρουργείων στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει ένα βήμα προόδου προς τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας. Αυτή η πρωτοβουλία έχει δώσει τη δυνατότητα σε ασθενείς να υποβληθούν σε επεμβάσεις  χωρίς την ανάγκη να περιμένουν για μήνες ή ακόμη και χρόνια. Επιπλέον, η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων έχει βελτιώσει την εκμετάλλευση των χειρουργικών κέντρων και εξαλείφει την περιττή αναμονή των ασθενών στα νοσοκομεία.

Μία από τις κύριες προσδοκίες αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η μείωση των χρόνων αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις. Στην Ελλάδα, οι χρόνοι αναμονής για ορισμένες επεμβάσεις μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τους δώδεκα μήνες. Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων έχει βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος, επιτρέποντας σε ασθενείς να λάβουν άμεσα την αναγκαία ιατρική περίθαλψη.

Τα απογευματινά χειρουργεία αναδεικνύουν μια σημαντική πρακτική για τους ιατρούς, προσφέροντας οφέλη τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους ασθενείς. Αυτό το είδος πρακτικής επιτρέπει στους ιατρούς να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις και διαδικασίες εκτός των συνηθισμένων ωρών εργασίας τους, συνεισφέροντας στην ευελιξία του ωραρίου τους και αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα για τους ασθενείς. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των χρόνων αναμονής για τις επεμβάσεις και στη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας.

Για τους ιατρούς, η δυνατότητα να εργάζονται και τις απογευματινές ώρες μπορεί να αυξήσει το εισόδημά τους. Επιπλέον, η εργασία σε απογευματινές ώρες μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό για την πρόσληψη σε νοσοκομεία ή κλινικές.

Εντούτοις, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που εφαρμόζει αυτήν την πρακτική. Ανά την Ευρώπη, πολλές χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων με επιτυχία.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων έχει γίνει κανόνας σε πολλά νοσοκομεία. Η επικείμενη κρίση στον τομέα της υγείας και η ανάγκη για αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων έχει οδηγήσει σε αυτήν τη μετατόπιση προς τις απογευματινές χειρουργικές επεμβάσεις. Οι ασθενείς στη Γερμανία επωφελούνται από τη συντομότερη αναμονή για επεμβάσεις και τη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.

Επίσης, στη Βρετανία, η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων έχει αναδειχθεί ως αποτελεσματική λύση για τη μείωση των χρόνων αναμονής και τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών στη χειρουργική περίθαλψη. Η καλύτερη χρήση του χρόνου και των πόρων έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης και στην ικανοποίηση των ασθενών.

Συνολικά, η αποτελεσματική απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στην Ελλάδα έχει αναδείξει τα οφέλη της τόσο για τους ασθενείς όσο και για το σύστημα υγείας. Η πρακτική αυτή έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματική σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρέχοντας ένα πρότυπο για βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας και μείωση των χρόνων αναμονής για τις ασθενείς σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα, με την υλοποίηση του προγράμματος, υιοθετεί μια σύγχρονη και αποτελεσματική πρακτική, φέρνοντας το ΕΣΥ ένα βήμα πιο κοντά στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Η υλοποίηση απογευματινών χειρουργείων αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση με πολλαπλά οφέλη για ασθενείς, ιατρούς και το ΕΣΥ συνολικά και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Υπουργό Υγείας. Η αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών και η σωστή οργάνωση του προγράμματος μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα εποχή αποτελεσματικότητας και ισότιμης πρόσβασης στην υγεία για όλες και όλους γιατί η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και κανείς δεν μπορεί να μας το στερήσει.

*Γράφει ο Αν. Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΝΔ Βασίλης Γκουτμάχερ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments