Πολιτική

Ελλάδα: Στάση αναμονής απέναντι στις κινήσεις του Ράμα

Ελλάδα: Στάση αναμονής απέναντι στις κινήσεις του Ράμα

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ / ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

Η Αθήνα παρακολουθεί από απόσταση τους ελιγμούς του Αλβανού πρωθυπουργού.

Τον Βαγγέλη Τάβο, ελληνικής καταγωγής πρώην υπουργό και βουλευτή Δρόπολης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τοποθέτησε χθες με απόφασή του στη θέση του περιφερειάρχη Αυλώνα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.  Η κίνηση αυτή του κ. Ράμα ερμηνεύεται από ορισμένους κύκλους ως όχι άσχετη με τις εξελίξεις στη Χειμάρρα και την επόμενη ημέρα της δίκης του Φρέντι Μπελέρη. 

Η περιοχή της Χειμάρας, μαζί με τους Αγίους Σαράντα, τη Φοινίκη και τη Σελενίτσα, που είναι κυρίως ελληνικές, ανήκουν στην διοικητική περιφέρεια της Αυλώνας. Το γεγονός αυτό ενισχύει την εντύπωση ότι ο Ράμα προσπαθεί να εκτονώσει την κατάσταση, τοποθετώντας στη θέση του επικεφαλής των αρχών (ο περιφερειάρχης στην Αλβανία είναι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης) έναν επιφανή Έλληνα μειονοτικό, ο οποίος δεν ανήκει στο κόμμα του, τουλάχιστον οργανωτικά, ως οργανωμένο μέλος του κυβερνώντος κόμματος. Η αλβανική πλευρά έχει γνωστοποιήσει αυτή την πρόθεση μέσω διαφόρων διαύλων, αλλά δεν υπήρξε καμία θετική ή αρνητική αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια προσπάθεια και των δύο πλευρών να εκτονωθεί η κατάσταση και να αρθεί το αδιέξοδο στη Χειμάρα. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Βαγγέλης Τάβος να προταθεί ως υποψήφιος δήμαρχος της Χειμάρρας, αν ο Μπελέρη αποκλειστεί από τις νέες εκλογές που θα διεξαχθούν αμέσως μετά, όπως έχει δηλώσει ξεκάθαρα ο Έντι Ράμα. Εν τω μεταξύ, αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης σχολίαζαν ότι ο Τάβος θα παραμείνει στο δήμο Χειμάρρας μετά το τέλος της υπόθεσης Μπελέρη για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Αθήνας, αλλά η εφημερίδα Sotto σχολίαζε ότι ο διορισμός αυτός θα ήταν μεγάλη απώλεια για τον Ράμα, καθώς ο Τάβος βρίσκεται υπό έρευνα μαζί με άλλους για λόμπι στις ΗΠΑ το 2017.

Στα τέλη Ιανουαρίου είχε αποκαλυφθεί μυστική συνάντηση μεταξύ του Ράμα και του Τάβου, στην οποία ο Αλβανός πρωθυπουργός τού πρότεινε να αναλάβει μεταβατικός δήμαρχος Χειμάρρας έως τις νέες εκλογές. Οι δύο τότε είχαν διαψεύσει μέσω διαρροών μια τέτοια συζήτηση, αλλά κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα που είχαν ερωτηθεί, είχαν απαντήσει πως «ο Τάβος δεν θα ήταν κακή περίπτωση». Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιδράσεις εκ μέρους των μειονοτικών σωματείων και της «Ομόνοιας».

Πέρα από αυτό, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι λόγω της θέσης του ο Τάβος θα έχει εποπτικό ρόλο με τις δημοτικές αρχές της Χειμάρρας και μετά τις εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments